Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 24 Temmuz 2017 - 18:43 Yorum: 0

Stevia’nın 5. yılında ilk hasat yapıldı

Anavatanı Güney Amerika olan ve 5 yıldır Rize'de deneme üretimi yapılan Stevia bitkisinin 5. yılında ilk hasat ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'nun...

Stevia’nın 5. yılında ilk hasat yapıldı

Anavatanı Güney Amerika olan ve 5 yıldır Rize'de deneme üretimi yapılan Stevia bitkisinin 5. yılında ilk hasat ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'nun da katılımı ile gerçekleştirildi.

ÇAYKUR, "Stevia" adlı bitkiden sıfır kalorili şeker üretmek için yürüttüğü çalışmalar kapsamında ürünün bu yılki ilk hasadını yaparken, hasada Çin'den Stevia Fabrikası için gelen Çinli yetkililer de katıldı. Stevia'nın denenme süresinin tamamlandığını dile getiren ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 5 yıl önce bitkinin bu topraklarda yetişip yetişmeyeceğini belirlemek üzere çalışmaya başladıklarını hatırlattı. Sütlüoğlu "Güney Amerika ve Arjantin'e giderek yerinde bu bitkiyi inceledik. Daha sonra buraya fidanları getirerek denemesine başladık. Bu sene beşinci senemiz. Beşinci senesinde de bu bitki verimli bir şekilde toprağın altından çıktı. Kışın da yerin altında yaşıyor. Çok yıllık çalı türü bir bitki" diye konuştu.

Çayın tatlı kardeşi

Stevia'nın Rize'de denendiği 5 yıl içerisinde olumlu sonuçlar verdiğini kaydeden ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu "İnsan sağlığı açısından şekerin taşıdığı hiçbir olumsuzluğu taşımayan inanılmaz bir bitki. Stevia'nın bu topraklarda yetişip yetişmeyeceği konusu 5 yıl evvel bizim gündemimize geldi. Anavatanına giderek yerinde bu bitkiyi inceledik. Sonra burada fidanlarını getirerek denemeye başladık. Bu yıl 5. yılımız ve bu bitki gayet verimli bir şekilde yerin altından çıktı. Çok yıllık çalı türü bir bitki bu. Hasadını yaptık, gayet canlı ve verimli sonuç elde ettik. Anavatanı Güney Amerika ama artık dünyaya yayılıyor. Bizde bunun işin başında farkına vardık, yani çay gibi çok geç fark etmedik. Her yıl dünya pazarında pazarı büyüyor ve üretim yetersiz. İnşallah fabrikasını kurduktan sonra bunun fidanını vatandaşa dağıtacağız. Alım garantisi getirip vatandaştan bu ürünü alıp işleyeceğiz. Bu şekilde yolumuza devam edeceğiz. Bu hasadın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Stevia’nın 5. yılında ilk hasat yapıldı

Stevia’nın 5. yılında ilk hasat yapıldı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber