Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 31 Mayıs 2016 - 13:53 Yorum: 0

Tgdf Başkanı Kopuz: "Ramazan Ayında Gıda Fiyatlarında Zam Olmayacak"

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, Ramazan ayına denk gelecek bir zam beklemediklerini söyledi.

Tgdf Başkanı Kopuz: 'Ramazan Ayında Gıda Fiyatlarında Zam Olmayacak'

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, Ramazan ayına denk gelecek bir zam beklemediklerini söyledi.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda bu yıl ile geçtiğimiz yılda gıda fiyatlarında yaşanan düşüşleri ve artışları açıkladı. Ramazan öncesinde gıda piyasalarındaki son gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda konuşan Kopuz, "Geldiğimiz noktada eski ramazanlardaki gibi gıda ve içecek bulabilecek miyiz? sorusunu her yıl kafalarımızda tekrar oluştuğunu görmekteyiz. Geçen yıldan bu yana Dünya gıda fiyatlarındaki düşmenin bu yılda etkisini gördüğümüzü söyleyebilirim. Buradan yola çıkarak mevsimin bereketiyle ürün boldur. Ramazan ayında gıda fiyatları seyrinde herhangi bir yükselme beklenmemektedir" dedi.

Günümüzde 75 milyon nüfusu ve Türkiye'ye gelen turisti doyuracak gıda seviyede gıda ürettiklerini belirten Kopuz, bunun üzerine de 12 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.

Et fiyatlarının yüksek olduğunu daha önceki senelerde de dile getirdiklerini belirten Kopuz, "Bu konuyla ilgili dünyadaki en yüksek fiyatlı et tüketimi herhalde ülkemizde. Son dönemde Sayın Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanımızın aldığı radikal politikalarla fiyatlar geçen seneyle bu sene arasında enflasyonu yüzde 7-8-9 arasında kabul edersek dana fiyatlarındaki artış enflasyonla paralel gidiyor" şeklinde konuştu.

Şemsi Kopuz, yüzde 7 büyüme hedefinde olduklarını söyleyerek "İç pazardaki bizim ülke büyümesinin üzerinde yüzde 7 büyüme hedefimiz vardı. İnşallah buna ulaşacağız. İhracatımız geçen sene ile bu sene arasında Suriye ve Irak'tan dolayı olan 1 milyar dolar düşüş söz konusuydu. Bu sene bu 1 milyar düşüşü telafi etmek istiyoruz ama bu 1 milyar doları telafi etme konusunda çok gerçekçi bir rakam verir miyim bilemem o biraz tereddütte en azından yarısını telafi edersek bizim için başarı olur" dedi.

"RUSYA PAZARI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR PAZAR DEĞİL"

Rusya pazarının kendileri için çok önem arz etmediğini kaydeden Kopuz,"Rusya pazarında bizim pazarlarda onlardan daha çok ithalatçı konumdayız. Enteresandır tarım ve hayvancılıktaki ithalat dengesi onların aleyhine bozuldu. Onlar pozisyon olarak gıda sektöründen mağdur olan taraf. Rusya pazarı bizim için çok önemli bir pazar değil. Oraya vermediğimiz ihracattan dolayı kayıp yaşamıyoruz. Bunu diğer ülkelerle telafi etmeye çalışıyoruz" diye konuştu. Son olarak "Pidede zam olacak mı?" sorusuna Kopuz "Çarşı herşeye karşı biz de federasyon olarak bütün zamlara karşıyız. Bu da sloganımız olsun. Pide de dahil inşallah zam yapmazlar" şeklinde cevap verdi.

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz'un açıkladığı gıda fiyatlarındaki artış ve azalışlar şu şeklide:

BULGUR PİLAVLİK KG yüzde -4,24

KADAYIF TEPSI 400 GR yüzde 9,17

KURU FASULYE KG SIRA 8 MM yüzde -8,82

KIRMIZI MERCİMEK KG yüzde 23,68

GÜLLAÇ 400 GR. yüzde 5,26

OSMANCIK BALDO KG yüzde -14,52

NOHUT 9MM KG yüzde 31,43

HURMA MEDİNE JUMBO (NO:1), KG. yüzde 12,90

UN KG yüzde 12,86

KAYISI, KG. yüzde -6,06

DANA yüzde 9,24

KUZU yüzde 0,00

KURU UZUM, KG. yüzde 12,00

PASTIRMA yüzde 8,78

İNCİR, KG. yüzde 12,96

BEYAZ ET yüzde 6,57

FINDIK İÇİ (LÜKS), KG. yüzde -40

SALÇA yüzde -9,38

CEVIZ İÇİ KELEBEK (LÜKS), KG. yüzde -20

MAKARNA yüzde 0,00

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ yüzde 0,00

ŞEKER VE ÇEŞİTLERİ yüzde 7,45

ÇAY 1000GR yüzde 21,31

SIVI KATI YAĞLAR - AYÇİÇEK yüzde 12,55

SIVI KATI YAĞLAR - FINDIK yüzde 45,70

SIVI KATI YAĞLAR - ZEYTİNYAĞI yüzde

GAZLI İÇECEKLER yüzde 3,21

MEYVE SUYU yüzde 8,19

ZEYTİN yüzde 7,17

BEYAZ PEYNİR yüzde 0,00

KAŞAR PEYNİRİ yüzde 0,00

TEREYAĞ yüzde 0,00

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber