Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
13:08 Muş’ta etkili olan kar yağışı 102 köy yolunu ulaşıma kapattı13:08 Dursun Özbek: "Türk futbolunun geleceği önemliyse PFDK’nın alacağı kararlar...13:07 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: "(Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrasındaki olayl...13:07 Galatasaraylı futbolculara özel üretilen formaların çalınmasına ilişkin dav...13:06 Zeytinburnu’nda iş merkezinde yangın çıktı: Hamsterini almadan dışarı çıkma...13:04 Çanakkale İftarı’nda öğrenciler buluştu13:04 Denizlerde fırtına uyarısı13:03 Kütahyalı sanatçının 7 bine yakın çini deseni kitap haline getiriliyor13:03 Tayland’da define avcısı göçük altında kalarak öldü13:02 Sarmaşık ve kedirgen bitkisi, yara iyileştirme özelliği sayesinde patente k...13:00 Bakan Işıkhan: “Deprem sonrası 34 bine düşen Adıyaman’daki sigortalı kişi s...13:00 Dursun Özbek: "Galatasaray olarak bu gerginliği tırmandıracak bir söylem iç...13:00 Hendek MYO öğrencileri teknik gezi için Düzce’deydi12:57 Malazgirt’te traktör ile otomobil çarpıştı12:56 Munzur Üniversitesi reyhan fidanlarını vatandaşlara ücretsiz dağıtacak12:56 Terziler, tuhafiyeciler ve konfeksiyoncular iftarda bir araya geldi12:55 İstanbul’da yaban hayvanlarına ait yüzlerce tahnitin ele geçirildiği operas...12:54 Balık çok alan yok12:53 Başkan Akay: “Ramazan’da aşımızı paylaşıyoruz, iftar sofralarımızda buluşuy...12:53 “Vaatler kararsız seçmen için yetersiz kalıyor”
Sami Er
Siyaset 21 Aralık 2014 - 16:33 Yorum: 0

Türkiye'nin umurunda olmaz

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, "Şayet AB Türkiye'yi üye yapmama gibi yanlış bir karar alırsa Türkiye'nin çok fazla umurunda olmaz" dedi.

Türkiye'nin umurunda olmaz

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, 'Şayet AB Türkiye bu şeklinde bir ülkeyi aza yapmama lüksüne sahip olmaksızın, aza yapmama bu şeklinde hata bir karar alırsa Türkiye'nin çok çok fazla umurunda olmaz' dedi.

Bakan Bozkır, Antalya Valiliğinin yeni hizmet binasında düzenlenen, AB Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı Antalya temsilciliklerinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, AB temsilciliğinin açılışının kolay bir karar olmadığını anlatım ederek, İstanbul'dan sonraki ikinci temsilciliklerini açtıklarını söyledi.

Bozkır, sivil toplumun, Türkiye'nin ve demokrasinin çok çok mühim bir unsuru olduğunu belirterek, Türkiye'de bugün bulunan 104 bin sivil cemiyet örgütü ile Cumhuriyet tarihinin en üst noktasına erişilmiş olduğunu bildirdi.

 Demokrasinin azami göstergesinin sivil cemiyet olduğunun altını çizen Bozkır, 'Antalya'da açtığımız bu ofisle beraber herşeyden önce sivil toplumla birlikte çalışarak ve bu enerjiyi sağlayarak daha ileri adımlar atabilme imkanına kavuşmaya ihtiyaç duyuyoruz. Sivil toplumla ilgili AB Projelerimiz var. Önümüzdeki sene 11 milyon avro ve 2020 yılına kadar 180 milyon avroyu sivil toplumumuzun gelişim göstermesi ve AB sürecinde daha etken yer alması için projelendirmeyi planlıyoruz' diye konuştu.

Bozkır, plan yapmanın çok mühim olduğunun dile getirerek, sırf Türkiye'nin AB'den 4,7 milyar avro alabilecek bir olanağı olduğunu hatırlattı. Proje yapmanın ayrı bir modelitesi olduğunu vurgulayan Bozkır, proje yapmayı, eğiterek öğretmeleri gerektiğini aktardı. 

Bozkır, bu planlar yapıldıktan sonra parayı sivil toplumun faydasına sunabilmeleri gerektiğini ifade ederek, temsilciliğin herşeyden önce bu plan eğitimlerini gerçekleştirecek bir ünite olacağını söyledi.

Modelitelerini beraber saptamamız lazım

AB'ye üyeliğin, gündelik yaşamın her anında etkileyen ve kişilerin yaşam standartlarını yükselten, geleceğe umutla bakmasına olanak verici bir standartlar silsilesi olduğunu savunan Bozkır, şöyle konuştu:

'Türkiye, tüm gücüyle bu standartlara erişmek, insanını çok çok daha mesut yarınlara götürmek ve bu geleceğe güven içerisinde bakarken de ülkenin her alandaki seviyesini yükseltmek amacını taşımaktadır. Bu sürecin devam etmesi her zaman Türkiye'nin lehine olmuştur. Bundan sonra da bu sürecin devamıyla beraber Türkiye'nin mühim kazanımları olacak. AB sürecinin çok çok uzun süredir devam ettiğini söyleyenler, geçtiğimiz bir kaç yıldır fasılların açılmadığını anlatım edenler ve AB'den gelen eleştirilerin merhametsiz olduğunu söyleyenler olabilir. Ama Türkiye gerçekten bu müzakere sürecini kendi modeliteleri ile yürütme ve sonuçlandırma kararlılığındadır. AB, İlerleme Raporu hazırladığı zaman, bu kağıt AB'nin kağıdı değildir, müşterek kağıdımızdır. Böyle Brüksel'de hazırlanıp da 'Alın bunu uygulayın' denilen hiç bir kağıt Türkiye için geçerli değildir. Bütün Türkiye hakkında alınacak kararların, beraber alınması, konuşulması, tartışılması, ondan sonra yürürlüğe konması çok çok önemlidir.'

Bozkır, son zamanlarda, bilhassa son haftada AB'de muhtelif çevrelerde Türkiye'de matbuat özgürlüğünün olmadığı, birtakım eksikliklerin olduğuna dair muhtelif açıklamalar yapıldığını hatırlatarak,  bu açıklamaların, konunun ne bulunduğu tam anlaşılmadan, çeşitli noktalardan gelen açıklamalar olduğunu aktardı

Böyle bir durumu kabul etmelerinin mümkün olmadığının altını çizen Bozkır, şöyle devam etti:

'Eğer AB ile bu ilişkiyi beraber yürüteceksek, bunun modelitelerini beraber saptamamız lazım. AB'de modelitenin birinci esası, herşeyden önce birbirimize saygı duyacağız. Bu bir amir-memur, öğretmen-öğrenci birlikteliği değildir. Türkiye hiç bir süre böyle bir ilişkiyi kabul etmemiştir. Bundan sonra da kabul etmeyecektir. Bir karar alınacaksa herşeyden önce bunu tartışacağız. Açıklama yapılacaksa, herşeyden önce bu açıklamanın konusunu gelip bizimle tartışacaklar, öğrenecekler. Bunun neticesinde gene tıpkı kanaattelerse yine bu açıklamayı yapmalarında beis yok. Ama gerçekten böyle bir ilişkinin sürmesi için böyle bir modelite şarttır.'

'Eğer buna riayet edilmezse ne olur?' diye soran Bozkır, Türkiye'nin 2006'nın Aralık ayından bu yana bazı fasılların askıya alınmasıyla birlikte, bu süreci kendi zamanlamasıyla, kendi iradesiyle, kendi yöntemleriyle yürüttüğünü, bundan sonra da bu biçimde yürütmeye devam edeceğini belirtti.

Bozkır, şöyle devam etti:

'AB, fasıl açsın açmasın Türkiye tüm fasılları açmıştır. İki sene bünyesinde açtığı fasılların tamamını kapatacaktır. AB'nin Türkiye'nin tüm fasıllarını kapatmış bulunduğu noktada, bu faslı mı açayım, o faslı mı açayım kendi içindeki kaynaşması bünyesinde olursa, bu bizim sorunumuz değildir. Bugün itibariyle açılmamış tüm fasılları numaralandırıp, bir torbaya koysalar, o tombala çeker bu şeklinde bir numara çekseler, o numaranın karşısındaki faslı Türkiye iki ay içerisinde açmaya muktedirdir, hazırdır. Fasıl açmak bizim sorunumuz olmaktan çıkmıştır. AB'nin bir sorunudur. Açarlarsa memnun oluruz. Açmazlarsa biz zaten 8 senedir sürdürdüğümüz bu çabayı, halkımızın yararına bulunduğu için devam ettiriyoruz.'

10 yılda 2 bin reform yasası

Bozkır, son üç senedir fasıl açılmamasına karşın, Türkiye'nin 167 reform yasasını meclisten geçirdiğini, son 10 senede ise bu rakamın 2 bin olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin bunu kendi inancına, istikbaline müsait bulunduğu için yürüttüğünü belirtti.

Bozkır, şayet bu modeliteye uyulmazsa, Türkiye'ye danışılmadan kağıtlar üretilirse, Türkiye'ye danışılmadan matbuat açıklamaları yapılmaya devam edilirse, bunun, yollarından ayrılmaları için bir sebep teşkil etmeyeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

 'Biz gene yolumuzda devam ederiz. Buradaki ince nokta AB, bu sürecin devamında, bizimle beraber olacak mı olmayacak mı? Biz gene bu süreci yürütmeye kararlıyız. Bildiğimiz biçimde de yürüteceğiz. Son noktaya kadar da götüreceğiz. eğer AB Türkiye bu şeklinde bir ülkeyi aza yapmama lüksüne sahip olmaksızın, aza yapmama bu şeklinde hata bir karar alırsa, Türkiye'nin çok çok fazla umurunda olmaz'

Vizyoner bir hariç siyaset izliyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da  'Aktif, çok çok boyutlu ve vizyoner bir hariç siyaset izliyoruz' dedi.

Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'la, Antalya Valiliğinin yeni hizmet binasında düzenlenen AB Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı Antalya temsilciliklerinin açılış törenine katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, Dışişleri Bakanlığının 4. temsilciliğinin Antalya'da açıldığını belirten Çavuşoğlu, geleneksel etkinlik sahası memleket dışı olmasına rağmen memleket içinde de temsilcilik açılması ihtiyacının önceki Dışişleri Bakanı ve şimdiki Başbakan Ahmet Davutoğlu vasıtası ile ayrım edildiğini söyledi.

Çavuşoğlu, Başbakan Davutoğlu'nun memleket bünyesinde 3 temsilcilik açtığını hatırlatarak, bunun nedeninin diplomasideki yapısal değişiklik sonucu, kapalı kapılar arkasından çıkarak, sivil cemiyet örgütlerine kadar yayılması olduğunu belirtti.

Diplomasinin çok çok dinamik bir bina kazandığının altını çizen Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

'Aktif, çok çok boyutlu ve vizyoner bir hariç siyaset izliyoruz. Bu çok çok boyutlu politikanın sırf Dışişleri Bakanlığımız vasıtası ile yürütülemeyeceğinin de farkındayız. O sebeple tüm şehirlerimizi ve kentin dinamiklerini de herşeyden önce Antalya bu şeklinde Türkiye'nin dünyaya ve Avrupa'ya açılan bir penceresi olan şehrin diplomasiye katılımını ve katkısını artırmak istiyoruz. Bu aktif hariç politikamızın nasıl memleket dışında etkinliğini görüyorsak, uluslararası örgütlerin, ayrıcalıklı devletlerin de ilgisinin arttığını her beraber görüyoruz. 2002 yılında yurdumuzdaki yekün büyükelçilikler, başkonsolosluklar ve uluslararası örgütlerin temsilcilik sayısı 166 idi. Bugün bu rakamın 254'e yükseldiğini görüyoruz. Antalyamız da bundan nasibini almaktadır.'

Çavuşoğlu, İstanbul'un New York'tan sonra dünyada en çok başkonsolosluk açılan 2. belde olduğunu dile getirerek, Antalya'nın da sunduğu hizmetler, natürel güzelliği ve sivil cemiyet örgütleriyle Türkiye'nin mühim bir şehri olduğunu vurguladı.

Önümüzdeki sene Antalya'yı diplomasinin merkezi yapacaklarını anlatım eden Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı ve G20 zirvesinin Antalya'da olacağını belirtti.

Çavuşoğlu, günümüzdeki turizmin niteliğinin değiştiğinin altını çizerek, Antalya'ya kış aylarında 100 bin turistin golf oynamak için geldiğini, geçen sene bin 500 futbol takımının da Antalya'da kamp yaptığını hatırlattı.

Antalya'daki misafirperverlikten memnun kalan oldukça çok yabancının Antalya'ya yerleştiğini ve hemşehrileri olduğunu belirten Çavuşoğlu, 'Böylesine kişilerin beğenisini çeken bir ilde temsilcilik açılması doğaldır' diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır vasıtası ile temsilciliklerin açılışı yapıldı. 

Muhabir: Sinan Özmüş

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber