Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 11 Mayıs 2024 - 11:17 Yorum: 0

2023 yılında Türkiye’de 166 bin 614 kişi çölyak hastalığı ile mücadele ediyor

Bilecik İl Sağlık Müdürü Ferhat Damkacı, çölyak hastalığına değinerek 2023 yılında Türkiye’de 166 bin 614 kişinin hastalık ile mücadele etmekte olduğunu açıkladı.Bilecik İl Sağlık Müdürü Ferhat Damkacı, çölyak hastalığının genetik yatk...

2023 yılında Türkiye’de 166 bin 614 kişi çölyak hastalığı ile mücadele ediyor

Bilecik İl Sağlık Müdürü Ferhat Damkacı, çölyak hastalığına değinerek 2023 yılında Türkiye’de 166 bin 614 kişinin hastalık ile mücadele etmekte olduğunu açıkladı.
Bilecik İl Sağlık Müdürü Ferhat Damkacı, çölyak hastalığının genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli proteine maruz kalma sonucu gelişen, kronik, immün aracılı bir ince bağırsak enteropatisi olduğunu belirterek dünya çapında farkındalık çalışmalarının olduğunu belirtti. Damkacı, "Çölyak hastalığı temelde ince bağırsağı etkilese de, klinik özellik yelpazesi hem intestinal hem de ekstraintestinal semptomlar ile çok geniştir. Her yaş grubunda, her ırkta ve her iki cinste de görülebilir. Çölyak hastalığında etkin olduğu bilinen tek tedavi, glutenin ömür boyu diyetten çıkarılmasıdır. Glutensiz diyet uygulanmasındaki amaç, hastalığın var olan semptomlarını kontrol altına almak, hastaların yaşam kalitelerini arttırmak ve hastalıkları ile ilgili komplikasyonların oluşmasını önlemektir. Özellikle çölyak hastalığında erken tanı çocuklarda büyümenin yakalanmasında, uzun dönem komplikasyonlarının önlenmesinde önemlidir. Çölyak hastalığı toplumun yaklaşık yüzde 1- yüzde 0.03 etkilemektedir. Hastalığın çok geniş bir klinik yelpazeye sahip olması, atipik seyir gösterebilmesi veya hiç bulgu vermemesi nedeniyle gerçek bir prevalans vermek zorlaşmaktadır, bu nedenle hastaların ancak yüzde 10’nuna tanı konulduğu tahmin edilmektedir’’ dedi.
Çölyak glutensiz beslenme ile bir hastalık değil yaşam tarzı olarak hayata yerleşmelidir. Bakanlığımız tarafından çölyak konusunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlar, paydaş sivil toplum kuruluşları ile çalışmalar yapılmaktadır’’ dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber