MENÜ

AB’den İran Devrim Muhafızları’nı "terör örgütü" listesine alma kararı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının İran Devrim Muhafızları Ordusu’nu terör örgütü olarak tanıma kararı aldığını bildirirken, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı

Yayınlanma: 29 Ocak 2026 19:30 Güncelleme: 30 Ocak 2026 10:10
AB’den İran Devrim Muhafızları’nı "terör örgütü" listesine alma kararı
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının İran Devrim Muhafızları Ordusu’nu terör örgütü olarak tanıma kararı aldığını bildirirken, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, "Şimdi dik durma zamanı, İran özgür olacak" dedi.
AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Brüksel’de düzenlenen yılın ilk AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda bir araya geldi. Avrupalı yetkililer, İran’a yönelik yeni yaptırımlar ve İran Devrim Muhafızları’nın terör örgütü olarak tanınması konularında anlaşma sağladı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, kararı sosyal medya hesabından yaptığı bir açıklama ile duyururken, "Baskı cevapsız kalamaz. AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, İran Devrim Muhafızları’nı terör örgütü olarak tanıma yönünde belirleyici bir adım attı. Kendi halkından binlerce kişiyi öldüren her rejim, kendi çöküşüne doğru ilerler" ifadelerini kullandı.

"Çok daha önce yapılması gerekiyordu"
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de konuya ilişkin olarak sosyal medyada paylaştığı açıklamada, "Katil İran rejimine karşı yeni yaptırımlar konusunda ulaşılan siyasi mutabakatı memnuniyetle karşılıyorum. İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun terör örgütü olarak tanınması da aynı şekilde. Bunun çok daha önce yapılması gerekiyordu. Kendi halkının protestolarını kanla bastıran bir rejime ‘terörist’ denilmesi doğrudur. Avrupa, özgürlük için cesurca mücadele eden İran halkının yanındadır" dedi.

"Şimdi dik durma zamanı, İran özgür olacak"
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola da sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulunarak, "İran rejiminin baskıcı Devrim Muhafızları’nı terör örgütü olarak tanımak, birkaç hafta önce pek çok kişinin imkansız gördüğü bir adım olmasına rağmen doğru bir karar" ifadelerini kullandı.
Avrupa Parlamentosu’nun bu kararın alınmasındaki rolünden ötürü gurur duyduğunu ifade eden Metsola, "Şimdi dik durma zamanı, İran özgür olacak" dedi.

AB’nin terör listesinde yer alan kuruluşlar, seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması dahil olmak üzere çeşitli yaptırımlara tabi tutuluyor. Öte yandan halihazırda Avustralya, Kanada ve ABD de İran Devrim Muhafızları Ordusu’nu terör örgütü olarak nitelendiriyor. On binlerce personeli olan ve İran silahlı kuvvetlerinin başlıca kolu olan Devrim Muhafızları’nın terör örgütü olarak tanınması, Avrupa’da İran’a yönelik tutumda da önemli bir değişikliğe işaret etmiş oldu. Oybirliği gerektiren söz konusu kararın alınması, daha önce bu adıma karşı çıkan Fransa ve İtalya gibi ülkelerin de karara destek verdiklerinin düşünülmesini sağladı.
ETİKETLER: AB’den, İran, Devrim, Muhafızları’nı, "terör
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Almanya Başbakanı Merz: "ABD ve İsrail’in İran’da rejim değişikliğini başarabileceklerini sanmıyorum"

Almanya Başbakanı Merz: "ABD ve İsrail’in İran’da rejim değişikliğini başarabileceklerini sanmıyorum"

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına ilişkin, "ABD ve İsrail’in İran’da yaptıklarının gerçekten başarılı olacağına ikna olmuş değilim. Aslında ne istiyorlar? Hedef gerçekten rejim değişikliği mi? Eğer hedef buysa

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’a yönelik saldırılara ilişkin, "Bu uzun sürecek bir çatışma olmayacak" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’a yönelik saldırılara ilişkin, "Bu uzun sürecek bir çatışma olmayacak" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’a yönelik saldırılara ilişkin, "Bu uzun sürecek bir çatışma olmayacak" dedi.

Bakan Fidan’ın diploması trafiği sürüyor

Bakan Fidan’ın diploması trafiği sürüyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammad Ishaq Dar, Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati ve ABD’li yetkililer ile bugün telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edin

Bakan Gürlek, Prusias Ad Hypium Antik Kenti’ne hayran kaldı

Bakan Gürlek, Prusias Ad Hypium Antik Kenti’ne hayran kaldı

Düzce’de Prusias Ad Hypium Antik Kenti’ni ziyaret eden Adalet Bakanı Akın Gürlek, Batı Karadeniz’in "Efes’i" olarak adlandırılan bölgeye hayran kaldı.Düzce’de birtakım ziyaretlerde bulunan Adalet Bakanı Akın Gürlek’in son durağı Batı Karadeniz’in "Efes’i"

Adalet Bakanı Gürlek: "12. Yargı Paketimizle ilgili meslektaşlarla sürekli istişare halindeyiz"

Adalet Bakanı Gürlek: "12. Yargı Paketimizle ilgili meslektaşlarla sürekli istişare halindeyiz"

Adalet Bakanı Akın Gürlek, 12. Yargı Paketi için yargı camiası ile sürekli istişare içinde olduğunu belirterek, yeni pakette hakim ve savcıların çalışma şartlarının geliştirilmesi konusunda da çalışma yapacaklarını ifade etti.Bakan Gürlek, Düzce ziyareti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Türkiye barıştan yana, diplomasiden yana, savaşlara karşı tutumunu net bir şekilde sergiliyor"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Türkiye barıştan yana, diplomasiden yana, savaşlara karşı tutumunu net bir şekilde sergiliyor"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, savaşın, bölgesel ve küresel istikrara çok ciddi etkilerde bulunduğunu belirterek, "Çocuklar dahil savaşın ürettiği insani maliyetleri hep birlikte görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak biz bu savaşın bir an önce so

İranlı Sözcü Şikarçi: "ABD askerlerinin toplandığı bir otel, bizim açımızdan ABD hedefi sayılır"

İranlı Sözcü Şikarçi: "ABD askerlerinin toplandığı bir otel, bizim açımızdan ABD hedefi sayılır"

İran Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Ebulfazl Şikarçi, ABD’lilerin sığındığı otellere yönelik saldırılara ilişkin eleştirilere yanıt vererek "İçinde ABD’li bulunmayan bir otelinizi ne zaman hedef aldık? ABD askerlerinin toplandığı bir otel, bizi

CHP Genel Başkanı Özel: "Sosyal demokratların yönettiği bir Türkiye oluşturacağız"

CHP Genel Başkanı Özel: "Sosyal demokratların yönettiği bir Türkiye oluşturacağız"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul’da düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Gençlik Örgütü Dünya Kongresi’ne konuştu.CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul’da düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Gençlik Örgütü Dünya Kongresi’ne k

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
64
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
60
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
60
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
52
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
43
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
43
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
35
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
33
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
33
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
31
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
30
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
30
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
25
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
25
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
24
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
17