MENÜ

ABD Başkanı Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Ukrayna ve küresel barış süreci hakkında görüştü

ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Beyaz Saray’da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesi, Avrupa’nın güvenlik sorumlulukları ve k...

Yayınlanma: 24 Şubat 2025 22:09 Güncelleme: 09 Eylül 2025 00:32
ABD Başkanı Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Ukrayna ve küresel barış süreci hakkında görüştü

ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Beyaz Saray’da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesi, Avrupa’nın güvenlik sorumlulukları ve küresel barış süreci hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Trump: "Bu kanı durdurmanın ve barışı yeniden tesis etmenin zamanı geldi"
Başkan Trump, toplantının ana gündem maddesinin Ukrayna’daki savaşın sonlandırılması olduğunu belirterek, "Bugün Ukrayna’nın işgalinin üçüncü yıl dönümü ve ben başkan olsaydım bu asla gerçekleşmeyecekti. Bu kanı durdurmanın ve barışı yeniden tesis etmenin zamanı geldi ve sanırım bunu yapacağız," dedi.
Trump, savaşın insan kayıplarına yol açmaya devam ettiğini belirterek, "Her hafta binlerce insan ölüyor. Başta Ruslar ve Ukraynalılar olmak üzere yüz binlerce insan gereksiz yere hayatını kaybetti. Bütün bir Ukraynalı ve Rus nesli yok edildi. Artık bu kanı durdurmanın ve barışı yeniden tesis etmenin zamanı geldi," ifadelerini kullandı.
Başkan Trump, ABD’nin Ukrayna’ya verdiği desteğin büyüklüğüne dikkat çekerek, "Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna’ya diğer tüm ülkelerden çok daha fazla, yüz milyarlarca dolar yardımda bulunmuştur. Biz 300 milyardan fazla harcadık, Avrupa ise yaklaşık 100 milyar dolar harcadı. Bu büyük bir fark ve bir noktada eşitlenmeliyiz," dedi.
Trump, Avrupa’nın bu süreçte daha büyük bir rol üstlenmesi gerektiğini belirterek, "Cumhurbaşkanı Macron’un da kabul ettiği gibi, barışın sağlanmasının maliyet ve yükü sadece ABD tarafından değil, Avrupa ulusları tarafından da üstlenilmelidir. Avrupa, Ukrayna’nın uzun vadeli güvenliğini sağlamada merkezi bir rol oynamalıdır" ifadelerini kullandı.
Trump: "Ben savaş değil, barış getirmek istiyorum"
Trump, ABD’nin Ukrayna ile ekonomik işbirliğini de genişletmesi gerektiğini vurgularken, "İşte bu yüzden Ukrayna ile kritik mineraller, nadir topraklar ve diğer çeşitli konularda bir anlaşma yapmalıyız. Ölümleri durdurmanın ve dünyayı barışa kavuşturmanın Amerika Birleşik Devletleri’nin, Avrupa’nın, Ukrayna’nın ve hatta Rusya’nın çıkarına olduğuna yürekten inanıyorum. Ben savaş değil barış getirmek istiyorum," dedi.
Biden yönetimini eleştiren Trump, "Yüz milyarlarca dolarlık israf, dolandırıcılık ve suiistimal tespit ettiğimizi söyleyebilirim. Buraya gelmeden önce Rusya ile hiçbir şekilde iletişim yoktu ve Rusya telefonlara bile cevap vermiyordu. Ancak Beyaz Saray’a geldiğimde yaptığım ilk telefon görüşmelerinden biri Başkan Putin’le oldu. Bize büyük saygı gösterdiler ve bu savaşı sona erdirmek istediklerini söylediler" ifadelerini kullandı.
Trump, müzakerelerin hızlandırılması gerektiğini belirterek, "Şu anda savaş devam ediyor ve bu barış sürecinin hızlandırılması gerekiyor. Anlaşma sağlandığında Ukrayna’da savaşın sona ereceğine inanıyorum," dedi.
Macron: "Barış Ukrayna’nın egemenliğini korumalı"
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD ve Avrupa’nın Ukrayna’daki barış sürecinde daha etkin bir rol üstlenmesi gerektiğini vurguladı. "Bugün tüm G7 liderleriyle bir video konferans gerçekleştirdik. Bu, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını ele almak, Ukrayna halkına desteğimizi ifade etmek ve kalıcı bir çözüm arzumuzu paylaşmak için önemli bir fırsattı" dedi.
Macron, Trump’ın Ukrayna ile nadir toprak elementleri konusunda yaptığı anlaşmayı desteklediğini belirterek, "Başkan Zelensky ile birlikte çalışma ve ABD ile Ukrayna için çok önemli olan nadir toprak elementleri konusunda bir anlaşmaya varma kararınızı takdir ediyorum. Bu, Ukrayna’nın egemenliğine yönelik büyük bir taahhüt anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.
Macron, barış sürecinin sağlam temellere oturtulması gerektiğini belirterek, "Biz hayat kurtarmak istiyoruz. Mahkumları, aileleri ve çocukları geri getirmek istiyoruz çünkü Ukrayna halkını etkileyen insani bir trajedi de var. Ancak bu barış, Ukrayna’nın teslim edilmesi anlamına gelmemelidir. Garantilerin olmadığı bir ateşkes anlamına gelmemelidir. Bu barış Ukrayna’nın egemenliğine izin vermeli ve Ukrayna’nın ilgili taraflarla müzakere yapmasına olanak tanımalıdır" dedi.
Macron, güvenlik garantileri kapsamında barış güçlerinin Ukrayna topraklarına konuşlandırılması gerektiğini belirterek, "Bu güvenlik garantilerinin bir parçası olarak, barış güçlerinin Ukrayna topraklarında konuşlandırılması konusunda diğer ülkeler de bu çabaya katılmaya hazırdır. Fransa ve diğer Avrupa ülkeleri, Ukrayna ile birlikte güvenlik garantileri, Ukrayna’ya ait topraklar, yeniden yapılanma meselesi, ekonomi ve kritik madenler de dahil olmak üzere çok spesifik noktalarda kalıcı bir barış inşa etmek için yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Ancak Amerika’nın desteğine ihtiyacımız var" dedi.
Marcon: "Barış sürecinde somut adımlar atılıyor"
Macron, toplantıda somut ilerlemeler kaydedildiğini belirterek, "Ukrayna tarafından kabul edilebilir bir teklif sunmak üzere Başkan Zelensky ile birlikte çalışıyoruz. Başkan Trump, kritik mineraller ve nadir topraklarla ilgili anlaşmayı sonuçlandırmak ve bu konuda birlikte konuşmak üzere çok yakında Başkan Zelensky ile bir araya geleceğini teyit etti. Bu, ileriye doğru atılmış çok önemli bir adımdır" dedi.
Macron, barış sürecinde Avrupa’nın da önemli bir rol oynayacağını belirterek, "Fransa ve diğer bazı Avrupa ülkeleri, Ukrayna ile birlikte güvenlik garantileri, Ukrayna’ya ait topraklar, yeniden yapılanma meselesi, ekonomi ve kritik madenler de dahil olmak üzere çok spesifik noktalarda kalıcı bir barış inşa etmek için yoğun bir şekilde çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.
Son olarak Macron, Trump yönetiminin Ukrayna ve Rusya arasında bir anlaşma imzalaması durumunda Avrupa’nın bu süreci destekleyeceğini belirterek, "Başkan Trump’ın çabaları sayesinde Ukrayna ve Rusya arasında bir anlaşma imzalanırsa ve biz garantileri sağlarsak, Rusya anlaşmayı ihlal ederse, o zaman barış sürecindeki herkesle çatışmış olur" dedi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30