Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 06 Mart 2024 - 14:39 Yorum: 0

Avrupa Jeoparklar Ağı Toplantısı Kula’da gerçekleştirildi

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Kula ilçesi programında, Türkiye’de ilk kez düzenlenen 49. EGN (Avrupa Jeoparklar Ağı) Toplantısı’na katıldı. Başkan Ergün, toplantıda yaptığı konuşmasında, “Jeopark Ziyaretçi Merkezi’ni tama...

Avrupa Jeoparklar Ağı Toplantısı Kula’da gerçekleştirildi

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Kula ilçesi programında, Türkiye’de ilk kez düzenlenen 49. EGN (Avrupa Jeoparklar Ağı) Toplantısı’na katıldı. Başkan Ergün, toplantıda yaptığı konuşmasında, “Jeopark Ziyaretçi Merkezi’ni tamamladık. Bu merkezle jeo-turizmin geliştirilmesini amaçladık. Şimdi Salihli’de 4 bin yıllık fosil insan ayak izlerinin korunup turizme kazandırılması için proje çalışmamızı sürdürmekteyiz” dedi.
Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı ev sahipliğinde 5-8 Mart 2024 tarihlerinde Kula ve Salihli ilçelerinde gerçekleştirilecek olan 44 ülkeden 99 jeopark temsilcisi, UNESCO Genel Merkezinden UNESCO Jeoparkları Komisyonu Sekreteri, Doğa Bilimleri Sektörü ve UNESCO yerbilimleri ve Jeopark Programı temsilcilerinden oluşan heyetin katılımıyla düzenlenen 49. EGN (Avrupa Jeoparklar Ağı) toplantısı başladı. Toplantıya Başkan Ergün’ün yanı sıra Vali Yardımcısı Aydın Memük, Salihli Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, Kula Kaymakamı Ömer Ahmet Özdemir, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, MHP İl Başkanı Cüneyt Tosuner, Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil ve paydaş temsilcileri katıldı.

Protokol konuşmaları gerçekleştirildi
Yer Bilimleri ve Jeoparklar Bölümü Bölüm Şefi Kristof Vandenberghe, Avrupa Jeoparklar Ağı Koordinatörü Sophie Justice ve Küresel Jeoparklar Ağı Başkanı Prof. Dr. Nicholas Zouros’un açılış konuşmaları sonrasında Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun’un selamlama konuşmalarının ardından Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de bir konuşma gerçekleştirdi. Başkan Ergün, “Manisa; köklü tarihi, gelişmiş sanayisi ve tarımsal zenginliğiyle ülkemizin önemli şehirlerinden bir tanesidir. Bu güzel şehrin belediye başkanı olarak göreve geldiğim ilk andan itibaren şehrin tüm potansiyellerini harekete geçirmeyi hedefledim. Turizm potansiyeli de bunlardan bir tanesiydi. Binlerce yıllık geçmişi olan Kula Salihli Jeoparkı, Kula Volkanları, peri bacaları, tarihi Kula evleri Salihli’de Sardes ve Artemis tapınağı, Bin tepeler potansiyelin harekete geçmesinde son derece önemli bir yere sahipti. Kula ve Salihli ilçeleri jeolojik açıdan son derece yüksek bir çeşitliliğe sahip. Yer tarihi 300 milyon yıldan daha uzun bir geçmişin delillerini barındırıyor. Bu özelliği nedeniyle de UNESCO Küresel Jeoparklar Ağı’na dâhil oldu. Bu toplantının da, jeoparkımızın tanıtımı için önemli bir fırsat olduğuna inanıyorum. Toplantının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. UNESCO Küresel Jeopark Ağında Türkiye’nin ilk ve tek Jeoparkı Manisa’da bulunan Kula-Salihli UNESCO Küresel Jeoparkıdır. Bunlardan hareketle Manisa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Kula Belediyesi ve Salihli Belediyemizi dahil ederek, Jeopark Belediyeler Birliğini kurduk. Kurmuş olduğumuz bu birlik, alanında Türkiye’de kurulmuş ilk ve tek resmi kurumsal yapı oldu. Ve bugün jeolojik mirasımızı korumak için tüm gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

“Büyükşehir olarak yatırımlarımız devam ediyor”
Başkan Ergün, Jeopark’a katkıda bulunmak üzere yatırımlara devam ettiklerini belirterek, “Kula-Salihli Jeoparkı’nın misyonlarını yerine getirmesine katkıda bulunmak amacıyla Jeopark Ziyaretçi Merkezi’ni tamamladık. Bu merkezle jeo-turizmin geliştirilmesini amaçladık. Projemiz içinde Jeopark Tanıtım Merkezi, kafeterya, idari ofisler, seminer salonu çocuklar için interaktif unsurların bulunduğu bir salon yer alıyor. Kula-Salihli UNESCO Küresel Jeoparkı için attığımız adımlar, ziyaretçi sayısının da hızla artmasını sağladı. Saydığım bu çalışmaların yanında tarihi Kula evlerinin turizme kazandırılması için önemli restorasyon çalışmaları yaptık. Şimdi Salihli’de 4 bin yıllık fosil insan ayak izlerinin korunup turizme kazandırılması için proje çalışmamızı sürdürmekteyiz. Avrupa Jeoparklar Ağı’nın bu toplantısının, jeoparkların önemini vurgulamak için önemli bir fırsat olduğuna inanıyorum. Bizler Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak, jeoparkımıza sahip çıkmaya ve onu gelecek nesillere aktarmaya kararlıyız. Bu yönde çalışma yapmaya ve proje üretmeye devam edeceğiz. Kula-Salihli UNESCO Küresel Jeoparkımızı Avrupa’nın ve dünyanın en önemli jeoparklarından biri haline getirmek de hedeflerimiz arasında. Bu hedef doğrultusunda, sizlerle iş birliğimizi geliştirmeye ve ortak projeler yürütmeye hazır olduğumuzu da bilmenizi isterim” diyerek toplantının faydalı sonuçlar getirmesi temennisinde bulundu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber