Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla İstanbul’da bulunan Dış Ticaret Kompleksi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda...
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla İstanbul’da bulunan Dış Ticaret Kompleksi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda gerçekleşti. İhracatçıların sorunları ve bu sorunlara çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı toplantıda Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’ni (BAİB), BAİB Başkan Yardımcısı Ramazan Keskin temsil etti.
Toplantıda, katılımcılar tüm sektörlerde yaşadıkları sorunları, kesintisiz ve sürdürülebilir bir ihracat için çözüm önerilerini dile getirdi. BAİB Başkan Yardımcısı Ramazan Keskin ise konuşmasında hal kayıt sisteminde ihracatçının bildirim zorunluluğu, Uzak Doğu pazarına Türk kirazı, inciri gibi değeri yüksek ürün ihracatı ile firma çalışanlarının da yeşil pasaport alması hususlarına değindi. BAİB Başkan Yardımcısı Keskin, konuşmasına Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’a ve Ticaret Bakan Yardımcılarına görevlerinde başarılar dileyerek başladı.
Hal Kayıt Sistemi çerçevesinde yaş meyve sebze ihracatında bildirim zorunluluğuna değinen Başkan Yardımcısı Keskin, bildirim zorunluluğunun kaldırılmasını isteyerek, “Raf ömrü çok kısa olan yaş meyve sebze ürünlerini hızlı bir şekilde uluslararası pazarlara yetiştirme çabası içindeyiz. Böyle bir ortamda bildirim işlemlerinde zaman zaman sorunlar yaşamaktayız. Bu tarz durumlarda, ihracatçılara cezai yaptırımlar uygulanabilmektedir. Zaten ihracatçı firmalar gümrük beyannamesi ve faturası ile hangi ürünü ne kadarlık bir miktarda ihraç ettiğini Gümrük Müdürlüklerine bildirmektedir. Bu nedenle ihracatçı firmaların Hal Kayıt Sistemi çerçevesinde bildirimden muaf tutulması, ihracat süreçlerinin hızlandırılması ve Türk ürünlerinin pazara taze ve kaliteli bir şekilde ulaştırılması açısından da oldukça önemlidir” diye konuştu.
BAİB Başkan Yardımcısı Keskin, “Uzak Doğu pazarlarına maddi değeri yüksek olan daha fazla Türk kirazı, inciri ihraç etmek istiyoruz. Bunun için Uzak Doğu pazarlarına kiraz ve incir ihracatında hava yolu desteği talep ediyoruz. Kiraz üretiminde dünya birincisiyiz. Kiraz üretiminde rekoltemiz geçen yıla göre 2 kat arttı. Ancak ABD, Uzak Doğu pazarlarına bizden daha fazla kiraz ihracatı yapmaktadır. ABD, firmalarının bu ihracatlar da devletlerinden hava yolu desteği aldığını tahmin etmekteyiz. İhracatımızı artırmak için sezonun sonuna yaklaşıldığı bu günlerde en azından Uzak Doğu pazarları için destek talep etmekteyiz” dedi.
Keskin, firma çalışanlarının yurt dışındaki ithalatçılarla yapacağı görüşmeler, anlaşmalar, pazar araştırması, fuar ve sektörel ticaret heyeti katılımı, rakip ülke firmalarının faaliyetlerinin takibi gibi konularda birçok ülkeye gitmesi gerektiğini belirterek, “Firma çalışanlarının da yeşil pasaport alması hususunda destek bekliyoruz” dedi. Başkan Yardımcısı Keskin, sektör temsilcilerinin taleplerini aktardıktan sonra ihracat ailesine verilen desteklerden dolayı teşekkür etti.
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Başkan Yardımcısı Keskin’in konuşmasının ardından cevaben yaptığı açıklamada, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün Hal Kayıt Sistemi ile ilgili talebi değerlendireceğini, yeşil pasaportun geniş bir konu olduğunu ve talebin yapılacak değerlendirmede dikkate alınacağını ancak yeşil pasaport sayısını artırmanın vize muafiyeti uygulayan ülkelerde tepkiye neden olduğunu kaydetti.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Bölgede huzur ortamının yeniden tesis edilmesinin ekonomik hayata da olumlu yansıyacağını vurgulayan iş dünyası temsilcileri, Terörsüz Türkiye sürecinin kalıcı barış ve ekonomik kalkınma açısından önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Hak Sanayici ve İşad
Dolar ve Euro haftanın son işlem gününe yükselişle başladı. Dolar bugün 47,80 TL bandının üzerinde hareket ediyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İstanbul’da gerçekleştirilen müzakerelerin ardından hazırlanan Mutabakat Zaptı, Türkiye adına Sivil Havacılık Genel Müdürü Kemal Yüksek, Filipinler adına ise Ulaştırma Bakanı Giovanni Z. Lopez ta
TCMB Başkanı Fatih Karahan III. Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda konuştu. Dezenflasyon sürecinin seyrinde bu yıl öne çıkan jeopolitik gelişmeler, mayıs enflasyon raporundan bu yana dalgalı seyrini koruduğunu belirten Karahan, bu gelişmelerin
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şeker başkanlığındaki heyeti Bakanlıkta kabul etti. Bugün gerçekleştirilen görüşmede, hizmet ihracatçılarının sektörel talepleri değerlendirilirken gelecek dönemde yapıla
Küresel petrol fiyatlarındaki yükselişin akaryakıt fiyatlarına etkisini azaltmak amacıyla daha önce Eşel Mobil Sistemi'ni uygulayan Hazine ve Maliye Bakanlığının, motorine yönelik yeni bir düzenleme hazırladığı belirtildi. Çalışma kapsamında motorinden al
Antep fıstığının Gaziantep tarımı, ekonomisi ve istihdamı açısından stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, boz fıstıkla başlayan ve kırmızı kabuklu ürün hasadıyla devam edecek sürec
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin ciro endekslerini açıkladı. Buna göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam ciro endeksi, haziranda aylık bazda yüzde 0,3 azaldı. Sanayide takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksi yıllık
Suriye'deki SDG/YPG feshedildi
Çanakkale açıklarında 37 düzensiz göçmen ile 2 göçmen kaçakçılığı şüphelisi yakalandı
03Yemen'de milyonlar Veladet-i Nebi'yi kutladı
04Gazze'de ateşkes ihlalleri sürüyor: 7 Filistinli şehit oldu
05NBC News: İran, ABD'nin Orta Doğu'daki istihbarat altyapısına milyarlarca dolarlık zarar verdi
06ABD'nin İran'a ekonomik kuşatması: Washington'ın yaptırım gücü sorgulanıyor
07CIA Direktörü Ratcliffe Moskova'ya gizli ziyaret gerçekleştirdi
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Galatasaray A.ş.
Samsunspor A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Kocaeli̇spor
Beşi̇ktaş A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Göztepe A.ş.
Arca Çorum Fk
Eyüpspor
Tümosan Konyaspor
Erzurumspor Fk