MENÜ

Bakan Yumaklı: "Gıda güvenilirliği bizim kırımızı çizgimizdir"

İstanbul’da düzenlenen bir programa katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Şu anda 81 ilde eşzamanlı olarak 31 Aralık’a kadar sürecek yoğun bir denetim sürecini başlatmış bulunuyoruz. Vatandaşımızın sofrasına gelen her lokmanın arkasında güçlü bi

Yayınlanma: 20 Aralık 2025 14:49 Güncelleme: 21 Aralık 2025 10:15
Bakan Yumaklı: "Gıda güvenilirliği bizim kırımızı çizgimizdir"
İstanbul’da düzenlenen bir programa katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Şu anda 81 ilde eşzamanlı olarak 31 Aralık’a kadar sürecek yoğun bir denetim sürecini başlatmış bulunuyoruz. Vatandaşımızın sofrasına gelen her lokmanın arkasında güçlü bir denetim sistemi vardır. Gıda güvenilirliği bizim kırmızı çizgimizdir" dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İstanbul’da düzenlenen Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) düzenlediği üye buluşmasına katıldı. Burada açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıda sektöründeki denetimlere vurgu yaptı. Bakan Yumaklı, "Gastronomi bir ülkenin kültürünü, kimliğini ve medeniyetinin en güçlü anlatımının olduğu hepimizin kabul ettiği bir gerçektir. 81 ilimizin her biriyle özdeşleşmiş, köklü geçmişe sahip sayısız ürünümüz var. Bu ürünler sadece birer yemek değil; toprağı, iklimi, emeği ve kültürü temsil eden birer kimliktir" ifadelerini kullandı.
Markalaşma için coğrafi işaretin büyük önemi olduğunu dile getiren Yumaklı, "Bugün ülkemizde bin 798 ürün coğrafi işaret tescili almıştır, üstelik bu değerler artık sınırlarımızı da aşmıştır. 44 ürünümüz AB’den coğrafi işaret tescili almıştır, 41 ürünümüzün ise AB tescil süreci devam etmektedir. Bakanlık olarak bu ürünlerin tanıtımı ve korunması için yoğun bir gayret içindeyiz. Bu kapsamda ’Coğrafi İşaretlerde Markalaşma Çalıştayı’ oluşturduk. Çalıştayın en önemli çıktılarından biri ’Turuncu Etiket’ uygulaması oldu. Buna ilişkin yakın zamanda yönetmelik çalışmasını çıkartıyor olacağız. Bu uygulamayla; coğrafi işaretli ürünlerin denetimden geçmiş, özgün menşe ve kaliteye sahip ürünler olduğu, tüketiciye daha net biçimde gösterilecek" dedi.

"81 ilde eşzamanlı olarak, yoğun bir denetim sürecini başlatmış bulunuyoruz"
Yumaklı, gıda sektöründeki denetimlere vurgu yaparak, "Şu anda 81 ilde eşzamanlı olarak, 31 Aralık’a kadar sürecek yoğun bir denetim sürecini başlatmış bulunuyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımızda özellikle markalaşma, gıda güvenilirliği ve gıda israfı gibi 3 hususun altını çizerek ifade ediyoruz ve bu çalışmalarımızı sektör temsilcileriyle gerçekleştirmeye gayret ediyoruz. Bu çalışmalar kapsamında, 1 Ocak’tan bugüne kadar 1 milyon 291 bin denetim gerçekleştirdik" diye konuştu.

"Karekod uygulamasını hayata geçirdik"
Gıda güvenilirliğini ve kontrolü adına alınan tedbirlere ve denetimlere işaret eden Yumaklı, "Gıda satış noktaları ve toplu tüketim yerlerinde; en son ne zaman denetim yapıldığı bilgisine vatandaşlarımızın kolayca ulaşabilmesi için karekod uygulamasını zorunlu hale getirdik. Vatandaşlarımız ’TarımCebimde’ uygulamasını açıp, bu karekodu okutarak, ilgili işletmenin en son ne zaman denetlendiğini görüyor" ifadelerine yer verdi.
Yumaklı zirai ilaç konusuna değinerek, "Gıda güvenilirliği, tarladan sofraya uzanan bir süreçtir. Hasat öncesinde bağda, bahçede, tarlada, serada hasat sonrasında ise toptan ve perakende satış noktalarında pestisit kalıntı denetimleri gerçekleştiriyoruz" dedi.
TÜRES üye temsilcilerine çağrıda bulunan Yumaklı, "Aranızda sektöre zarar veren, işini düzgün yapmayan, hepinizin emeğine gölge düşüren kim varsa; onların pabucunu dama atın" diyerek emek israfçıları konusunda sektör temsilcilerini uyardı.
ETİKETLER: Bakan, Yumaklı:, "Gıda, güvenilirliği, bizim
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Trump yönetimi Kaliforniya’daki 20 bin posta oyu için Yüksek Mahkeme’ye başvurdu

Trump yönetimi Kaliforniya’daki 20 bin posta oyu için Yüksek Mahkeme’ye başvurdu

Amerika Birleşik Devletleri’nde 3 Kasım’da yapılacak ara seçimlere bir gün kala seçim sürecine ilişkin yeni bir hukuki tartışma yaşanıyor. ABD Adalet Bakanlığı, Kaliforniya’da vatandaş olmadığı şüphesi bulunan kişilere ait olduğu ileri sürülen yaklaşık 20

Meksika’da küçük sivil uçak yere çakılarak alev aldı: İki ölü

Meksika’da küçük sivil uçak yere çakılarak alev aldı: İki ölü

Meksika’da 2 kişi kapasiteli küçük sivil uçak seyir halindeyken irtifa kaybederek boş araziye düştü. Çarpmanın şiddetiyle tamamen alev alan uçaktan sağ kurtulan olmadı. Haber verilmesi üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye, sağlık ve askeri ekip sevk edild

Washington'da seçim öncesi geniş çaplı elektrik kesintisi

Washington'da seçim öncesi geniş çaplı elektrik kesintisi

Amerika Birleşik Devletleri'nde başkanlık ve Kongre seçimleri öncesinde başkent Washington'da geniş çaplı bir elektrik kesintisi meydana geldi. Kentin en kritik bölgelerinden biri olan Foggy Bottom'da yaşanan plansız kesinti, seçim güvenliği ve kamu hizme

Mersin-Gaziantep hızlı tren hattında 2027 hedefi

Mersin-Gaziantep hızlı tren hattında 2027 hedefi

Mersin, Adana, Osmaniye ve Gaziantep'i kapsayan hızlı tren projesinde yapım çalışmaları devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, projenin 2027 yılında tamamlanmasının planlandığını açıkladı. Saatte 200 kilometre hıza uygun olarak inş

Almanya'da siber casusluk alarmı

Almanya'da siber casusluk alarmı

Almanya'da Federal Meclis (Bundestag) üyeleri ve hükümet yetkililerinin telefonlarının casus yazılımlarla hedef alındığına ilişkin uyarılar üzerine inceleme başlatıldı. Alman kamu yayıncısı ARD'nin gündeme taşıdığı bilgileri doğrulayan Dijitalleşme Bakan

Afganistan çocuk felcine karşı aşılama kampanyası başlattı

Afganistan çocuk felcine karşı aşılama kampanyası başlattı

Resmi Bahtar Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, Afganistan genelinde 12,8 milyon çocuğu aşılamayı hedefleyen dört günlük bir çocuk felci aşılama kampanyası bugün başlatıldı. Devlet medyasına göre, beş yaşın altındaki çocuklar, onları sakat bırakan virüse

Siirt'te yetkililere çağrı: Habra yolundaki metruk kulübe yıkılsın

Siirt'te yetkililere çağrı: Habra yolundaki metruk kulübe yıkılsın

Siirt'te vatandaşların güvenliğini ve çevre düzenini ilgilendiren bir sorun daha gündeme geldi. Çınarlısu köyü yolu üzerinde bulunan Habra mevkiindeki bağ bekçisi kulübesinin atıl durumda kalması, bölgede bağı bulunan vatandaşların tepkisine neden oluyor.

HAKSİAD'tan iş dünyasına "Tedbir, İstişare ve Dayanışma Zamanı" çağrısı

HAKSİAD'tan iş dünyasına "Tedbir, İstişare ve Dayanışma Zamanı" çağrısı

Dünya ekonomisi, eş zamanlı olarak yaşanan jeopolitik çatışmalar, tırmanan enerji şokları ve küresel ticaretin korumacılık politikalarıyla parçalanması nedeniyle derin bir belirsizlik ve istikrarsızlık sarmalından geçiyor. Uluslararası finans kuruluşların

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:25
Güneş 06:48
Öğle 12:15
İkindi 15:07
Akşam 17:33
Yatsı 18:50

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
25
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
23
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
22
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
19
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
17
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
16
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
16
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
15
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
14
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
14
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
11
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
11
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
8
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3