Anlaşmanın üzerinden bir yıldan fazla süre geçmesine rağmen, Filistin ve BM verileri şehit ve yaralı sayısının artmaya devam ettiğini ve sivilleri çevreleyen tehlike çemberinin genişlediğini ortaya koyuyor; bu da ateşkesin, açık savaş aşamasına kıyasla yo
Anlaşmanın üzerinden bir yıldan fazla süre geçmesine rağmen, Filistin ve BM verileri şehit ve yaralı sayısının artmaya devam ettiğini ve sivilleri çevreleyen tehlike çemberinin genişlediğini ortaya koyuyor; bu da ateşkesin, açık savaş aşamasına kıyasla yoğunluğu azalmış olsa bile, askeri saldırıların fiilen durmadığı bir çerçeve oluşturduğunu gösteriyor.
Gazze Hükümeti Medya Ofisi'nin 2 Kasım 2026 Pazartesi günü açıkladığı son istatistiklere göre, siyonist işgali, ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesinden bu yana 5 bin 989 ihlal gerçekleştirdi; bunların 753'ü yalnızca Ekim ayında meydana geldi.
Verilere göre ateşkes anlaşmanın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen işgalciler, 1593'ten fazla kişiyi şehit etti, 5 bin 700'den fazla masum yaralandı.
Günlük en az 16 - 24 kanlı ihlal yaşanıyor. Ateşkes sürecinde bugüne kadar 6000'den fazla ihlal kayda geçirildi. 215'ten fazla insan esir alındı.
Ateşkesin 1. yılında Gazze Şeridi'nin acil ve hayati ihtiyacının yalnızca yüzde 33.3'ü gibi düşük ve tehlikeli bir oranda kalınarak; talep edilen ve üzerinde anlaşmaya varılan 232 bin 800 tırın içinden yalnızca 77 bin 657 tırın girişine izin verildi.
Günlük sadece 200 - 220 tır giriş yapabilirken bunların yarısından fazlası yardım değil ticari tırlar oldu. Geçen ay boyunca girmesi gereken sayı 18 bin 600' iken bunların yalnızca 3 bin 777'i Gazze'ye girdi.
Gazze'nin yüzde 70'i işgal altına alındı. Üniversitelerin, okulların ve camilerin yüzde 98'i hâlâ tamamen yıkılmış durumda. Sadece geçen ay içerisinde 14 öğrenci, 4 öğretmen, 1 kadın akademisyen ve 3 üniversite görevlisi işgalci israil tarafından katledildi.
Yine geçen ay boyunca işgal kuvvetleri, günlük ortalama 24,3 ihlal olmak üzere toplam 753 ihlal kayda geçirdi. İhlaller şu şekilde dağılım gösterdi: 346 ateş açma vakası, 310 bombardıman saldırısı, evlerin patlatılarak yıkıldığı 64 olay, askeri araçların katıldığı 21 karadan ilerleme [saldırı] ve 12 sivilin alıkonulması.
Halkın neredeyse tamamı yani 2 milyon ateş, kuşatma ve ağır şartlar altında derme çatma çadırlarda ve geçici barınma merkezlerinde, kışın dondurucu soğuğundan, rüzgardan ve yağmurdan korunma imkanından yoksun bir şekilde yaşam mücadelesi veriyor.
Hükümet Medya Ofisi, Gazze Şeridi'ndeki ihlallere ve mevcut duruma ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
"israili ve soykırımı destekleyen ülkeleri (başta ABD yönetimi olmak üzere), bu derinleşen insanî trajedinin sürdürülmesinin, yaşam ve sağlık sisteminin çöküşünün tam yasal, ahlaki ve tarihi sorumlusu tutuyoruz.
Şiddetle kınayarak soruyoruz: Bu açık ihlaller karşısında arabulucuların ve ateşkes anlaşmasının garantörü olan uluslararası tarafların rolü nerededir?
Uluslararası toplumu ve arabulucuları bu şüpheli sessizliklerini bozmaya; devam eden soykırımı durdurmak, saldırıları derhal sonlandırmak, tüm sınır kapılarını hiçbir şart ve kısıtlama olmaksızın açmak; yüz binlerce sivilin, hastanın ve yaralının hayatını kurtarmak adına acil insani yardım, tıbbi malzeme ve yakıt girişini sağlamak üzere işgalci 'İsrail' üzerinde gerçek ve fiilî bir baskı uygulamaya çağırıyoruz." (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Siyonist işgal rejimi, Batı Şeria'nın El Halil kentinin güneyindeki baskın ve askeri uygulamalarını sürdürdü. Dura beldesinde çok sayıda eve giren işgalciler, arama yaptıkları evlerin eşyalarına zarar verdi ve 21 Filistinliyi alıkoydu. WAFA'nın güvenlik v
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terörizmin Finansmanı ve Aklama Suçları Soruşturma Bürosu tarafından sermaye piyasalarında gerçekleştirilen işlemlere ilişkin yürütülen soruşturma sürüyor. Soruşturma kapsamında, "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye o
Diyarbakır Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, saat 22.00 sıralarında Mardin yolu Oğlaklı Kavşağı'nda tüp yüklü kamyon ile hafif ticari aracın karıştığı trafik kazası meydana geldi. Haber verilmesi üzerine olay yerine 8 ambulans ve 24 sağlık pers
Amerika Birleşik Devletleri’nde 3 Kasım’da yapılacak ara seçimlere bir gün kala seçim sürecine ilişkin yeni bir hukuki tartışma yaşanıyor. ABD Adalet Bakanlığı, Kaliforniya’da vatandaş olmadığı şüphesi bulunan kişilere ait olduğu ileri sürülen yaklaşık 20
Meksika’da 2 kişi kapasiteli küçük sivil uçak seyir halindeyken irtifa kaybederek boş araziye düştü. Çarpmanın şiddetiyle tamamen alev alan uçaktan sağ kurtulan olmadı. Haber verilmesi üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye, sağlık ve askeri ekip sevk edild
Amerika Birleşik Devletleri'nde başkanlık ve Kongre seçimleri öncesinde başkent Washington'da geniş çaplı bir elektrik kesintisi meydana geldi. Kentin en kritik bölgelerinden biri olan Foggy Bottom'da yaşanan plansız kesinti, seçim güvenliği ve kamu hizme
Mersin, Adana, Osmaniye ve Gaziantep'i kapsayan hızlı tren projesinde yapım çalışmaları devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, projenin 2027 yılında tamamlanmasının planlandığını açıkladı. Saatte 200 kilometre hıza uygun olarak inş
Almanya'da Federal Meclis (Bundestag) üyeleri ve hükümet yetkililerinin telefonlarının casus yazılımlarla hedef alındığına ilişkin uyarılar üzerine inceleme başlatıldı. Alman kamu yayıncısı ARD'nin gündeme taşıdığı bilgileri doğrulayan Dijitalleşme Bakan
Katarlı arabulucular Tahran'da: ABD-İran anlaşma taslağının bir versiyonu ele alındı
Diyarbakır'da tüp yüklü kamyon ile hafif ticari araç çarpıştı: 2 ölü, 12 yaralı
03Ukrayna ile Rusya arasında enerji savaşı
04Ticaret Bakanı Bolat, Tunuslu mevkidaşı Abid ile görüştü
05Milli Eğitim Bakanı Tekin Malatya’da: İlk Durağı Okul Oldu
06İzmir'de 27 düzensiz göçmen yakalandı
07Malatya İkizce TOKİ'de Ulaşım Çilesi: Arsız Yönetim Ne Zaman Kendini Silkeleyecek?
Yükleniyor...
00:00:00
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Arca Çorum Fk
Kocaeli̇spor
Göztepe A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Erzurumspor Fk
Corendon Alanyaspor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Tümosan Konyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor