Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın00:38 İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 göçmen yakalandı00:37 Çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu00:34 Burdur’da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı00:30 Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu00:21 Avcılar’da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü00:17 YSK: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”00:14 İskenderun’da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı23:38 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, Mahalli İdareler seçimleri için hazır23:23 Karşıyaka, stadyum için taraftar mitingi düzenledi23:23 Bakan Tunç: "Mehmet Selim Kiraz’a sıkılan kurşun Türkiye’ye sıkılan kurşund...23:20 Kastamonu’da inşaat kenarında erkek cesedi bulundu23:11 DTSO’da “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamın Artırılması Projesi” düze...
Sami Er
Ekonomi 29 Haziran 2022 - 15:24 Yorum: 0

Boş ve atıl araziler Antep Fıstığı bahçelerine dönüyor

Getirisinin yüksek ve talebinin fazla olması nedeniyle Türkiye'de yeşil altın olarak da anılan Antep fıstığı son zamanların gözde tarım ürünleri arasında...

Boş ve atıl araziler Antep Fıstığı bahçelerine dönüyor

Getirisinin yüksek ve talebinin fazla olması nedeniyle Türkiye'de yeşil altın olarak da anılan Antep fıstığı son zamanların gözde tarım ürünleri arasında yer almaya başladı. Türkiye'nin birçok ilinde tarıma yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, boş ve atıl vaziyetteki arazilerde profesyonel Antep fıstığı yetiştiriciliği yapmaya başladı.

Manisa'da Antep fıstığı yatırımları bulunan Agrolidya Tarım Anonim Şirketi Ziraat Mühendisi Cumali Akkuş bu günlerde aşılama mevsimi olan Antep fıstığı için üreticilere açıklamalarda bulundu. Antep fıstığında yetiştiriciliğin anaç seçimi ile başladığını belirten Akkuş, "Birincisi ülkemizde eskiden beri en çok kullanılan halk arasında Menengiç, Çitlenbik, Buttum olarak adlandırılan Pistacia Atlantica ve Pistacia Vera çeşitleridir. Özellikle Güney Doğu da yıllardan beri üretimi yapılan Fıstığın anaçları bu çeşitlerdir. Bu çeşitler susuzluğa çok dayanıklı, çok üzün ömürlü olmakla birlikte doku kültürü anaçlara göre daha geç verime yatmaktadır. Son yıllarda ülkemizde yaygınlaşmaya başlayan ama Amerika ve İspanya gibi ülkelerde 1990'lı yıllardan beri kullanılan diğer bir anaç olan UCB1 anacı çok daha erken aşıya gelir ve ilk hasat 4. yılda rahatlıkla alınabilmektedir. 2022 yılı mart ayında Manisa Gördes'te dikimini yaptığımız bahçemizde şu an Tekin çeşidine aşı yapmaktayız. Tekin çeşidini seçmekteki sebebimiz, Son yıllarda yaygınlaşan bir çeşit, tat ve aroma olarak çok güzel, büyüklük olarak da oldukça iri bir çeşit" dedi.

Manisa'da fıstık üretimi artıyor

Manisa genelinde fıstık üretiminin her geçen gün arttığını belirten Cumali Akkuş, "2023 yılı sonuna kadar 1000 dekarın üzerinde bir fıstık bahçesine sahip olacağız. Şuan aşılamayı sadece kurulu bahçelerde değil, bölgedeki çiftçilerinde gelişimleri gözlemlemesi açısından hem Gördes'te arazilerimizin etrafındaki doğal ortamda yetişen Çitlembikleri hem de fidanlığımızın bulunduğu Akhisar Başlamış köyünde de yine Çitlembiklere Tekin çeşidini tozlayıcısı ile birlikte aşılıyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'de 2021 üretim döneminde 3,66 milyon dekar alanda Antep fıstığı üretimi gerçekleştiği öğrenilirken, Antep fıstığı üretim alanında yüzde 38,5'lik paya sahip olan Şanlıurfa, 1,41 milyon dekar alan ile en fazla üretim alanına sahip il konumunda bulunuyor. Şanlıurfa'yı 1,39 milyon dekar ile Gaziantep ve 285 bin dekar ile Siirt takip ediyor. Adıyaman, Batman, Mardin, Kahramanmaraş ve Manisa gibi iller ise son yıllarda kurulan bahçelerle üretimini her geçen yıl artırmaya devam ediyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber