MENÜ

Bursa Şehir Hastanesi’nde ’8 Mayıs Dünya Talasemi Günü’ etkinliği düzenlendi

Bursa Şehir Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bilim Dalı tarafından "8 Mayıs Dünya Talasemi Günü" çerçevesinde farkındalık etkinliği düzenlendi.

Yayınlanma: 11 Mayıs 2023 10:53
Bursa Şehir Hastanesi’nde ’8 Mayıs Dünya Talasemi Günü’ etkinliği düzenlendi

Bursa Şehir Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bilim Dalı tarafından "8 Mayıs Dünya Talasemi Günü" çerçevesinde farkındalık etkinliği düzenlendi. Talasemi hastası çocukların ailelerinin de katıldığı etkinlikte çocuklar eğlenceli dakikalar yaşadı.

Etkinliğin ardından açıklamalarda bulunan Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Elif Güler Kazancı, evlilik öncesi talasemi testinin önemine dikkat çekti. Talasemi hastalarının bir ömür boyu taze kana ihtiyaç duyduklarının altını çizen Doç. Dr. Kazancı, tüm halkı kan ve kök hücre nakli için Kızılay'a kan bağışında bulunmaya davet etti.

'Talasemi'nin halk dilinde "Akdeniz Anemisi" olarak bilindiğini ve ömür boyu süren kalıtsal bir kan hastalığı belirten Doç. Dr. Kazancı "Talasemi, dünyada ve ülkemizde en sık rastlanan kalıtsal hastalıktır. Bebeklikten itibaren bir ömür boyu taze kan nakli gerektirir. Kat'i tedavisi, ilik nakliyle mümkündür. Bu hastalar 6 aylıktan itibaren 3-4 haftada bir taze kan nakliyle hayata tutunmaktadır. Kan transfüzyonuna bağlı olarak da vücutta demir yükü artmaktadır. Bu demir yükünü vücuttan atmak için her gün düzenli ilaç kullanmaları gereklidir. Eğer bu ilacı düzenli kullanmazlarsa bütün iç organlarında demir birikerek karaciğer yetmezliği, kalp yetmezliği ve multiorgan yetmezliğiyle hastalar 20'li yaşlarda kaybedebilirler" ifadelerini kullandı.

Evlilik öncesi talasemi testinin yapılması önemli değinen Doç. Dr. Kazancı sözlerine şöyle devam etti:

"Taşıyıcı olan anne ve babalardan yüzde 25 muhtemel hastalıklı çocuk doğabilir. Sağlıklı çocuk sahibi olmak için evlilik öncesi talasemi testinin yapılması gereklidir. Özellikle bu hastaların bir ömür boyu taze kana ihtiyacı olduğu için tüm halkımızı çocuklara kan ve kök hücre nakli için kan bağışına davet ediyorum."

'Sosyal ve psikolojik destek anlamında oyunlar oynandı'

Hastaların, güzel hatıralar biriktirmeleri adına bu etkinliğini düzenlendiklerini vurgulayan Doç. Dr.Kazancı, "Bir gün de olsa onların bu yüzündeki gülümsemeyi görmek hepimiz için çok değerli. Biz hastanemizde tüm ekip olarak, hem altyapı hem sosyal anlamda hastalarımızın her zaman yanında bulunmaya çalışıyoruz. Özellikle 3. basamak talasemi merkezimizde bebeklikten itibaren erişkin döneme kadar tüm hastalıklar tedavi edilmektedir. Bursa Şehir hastanesi Talasemi merkezi Güney Marmara Bölgesinin en büyük merkezi olarak hizmet vermektedir. Merkezimizde genetik ve tüm konsültasyonlar yapılmakta, özellikle kalpteki demir yükünü ölçmek adına T2 MR çekilebilmekte, komplikasyonları önlemek için bütün branşlarda hastalarımıza ileri düzeyde hizmet verilmektedir." şeklinde konuştu.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Geç uyumak sağlığı nasıl etkiliyor?

Geç uyumak sağlığı nasıl etkiliyor?

Akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar günlük yaşamın vazgeçilmez parçaları haline gelirken, uzmanlar özellikle gece saatlerinde artan ekran kullanımının uyku sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğine dikkat çekiyor. Son yıllarda yayımlanan araştırma

Genel Cerrahi Uzmanı Yılmaz: "40 yaş üzerindeki bireylerde mide kanseri riski daha yüksektir"

Genel Cerrahi Uzmanı Yılmaz: "40 yaş üzerindeki bireylerde mide kanseri riski daha yüksektir"

Özellikle 40 yaş üzerindeki bireylerde mide kanseri riskinin daha yüksek olduğunu aktaran Genel Cerrahi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Serkan Yılmaz, "Midede yanma, ekşime, halsizlik ve aşırı kilo kaybı gibi şikayetlerin önemsenmesi gerekiyor" dedi.Elazı

Kolon kanserinde kişiye özel dönem

Kolon kanserinde kişiye özel dönem

En sık görülen kanser türlerinden biri olan kolon kanserinde, son yıllarda yaşanan bilimsel gelişmeler tedavi yaklaşımını kökten değiştirdi. Uzmanlar, kolon kanserinin artık tek tip bir hastalık olarak değil, her hastanın genetik özelliklerine göre farklı

Dr. Öğr. Üyesi Kübra Aksoy hasta kabulüne başladı

Dr. Öğr. Üyesi Kübra Aksoy hasta kabulüne başladı

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine atanan Dr. Öğr. Üyesi Kübra Aksoy hasta kabulüne başladı.Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yeni doktor atamaları devam ediyor. Bu kapsamda hastanenin Psikiyatri Polikliniğine atanan Dr.

Vertigoya dikkat: "Son dönemde daha sık karşılaşmaya başlandı"

Vertigoya dikkat: "Son dönemde daha sık karşılaşmaya başlandı"

Toplumda çok sayıda kişiyi etkileyen vertigoya karşı uyaran uzmanlar, "Hastalar genellikle etrafın dönmesi ya da kendilerinin döndüğü şeklinde tanımlıyorlar. Son dönemde daha sık karşılaşmaya başlandı, en önemli sebebi, insanların daha hareketsiz olması.

Kemikler mahallesinin içme suyu isale hattı yenilendi

Kemikler mahallesinin içme suyu isale hattı yenilendi

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü, Milas Kemikler Mahallesinin su isale hattını yeniledi. Mülkiyeti vatandaşlara ait araziler içinde geçen ve yaz aylarında kireçlenmeye bağlı tıkanmaların yaşandığı 2 bin 500 me

Karatay’ın sağlık altyapısı güçleniyor

Karatay’ın sağlık altyapısı güçleniyor

Konya’nın merkez Karatay İlçe Belediyesi, hayırsever iş insanı Ahmet Yaşar Eşmekaya ve Konya İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle Erenler Mahallesi’ne kazandırılan Ahmet Yaşar Eşmekaya Aile Sağlığı Merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı. 32 milyon liralık

Algoloji uzmanları İzmir’de buluştu; ağrı pili uygulamasını akıllı gözlükle anlık olarak izledi

Algoloji uzmanları İzmir’de buluştu; ağrı pili uygulamasını akıllı gözlükle anlık olarak izledi

Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Algoloji Kliniği öncülüğünde düzenlenen bilimsel etkinlikte, spinal kord stimülatörünün (ağrı pili) horizontal teknikle dorsal root ganglion (DRG) bölgesine yerleştirilmesine yönelik canlı vaka uygulaması başarıyla gerç

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30