MENÜ

Çeyrek asırdır köy köy dolaşıp modern çerçilik yapıyor

Yeri geldiğinde günlerce aracında yatıp kalkan, köylünün veresiye borcuyla dönen bu çarkı ayakta tutmaya çalışan Ahmet Özdemir, alın terinin ve yılmamanın en canlı örneğini sergiliyor. İnşaat işçiliği, hamallık, çobanlık ve çiftçilik... Hayatı boyunca bed

Yayınlanma: 31 Temmuz 2026 15:02 Güncelleme: 31 Temmuz 2026 13:10
Çeyrek asırdır köy köy dolaşıp modern çerçilik yapıyor

Yeri geldiğinde günlerce aracında yatıp kalkan, köylünün veresiye borcuyla dönen bu çarkı ayakta tutmaya çalışan Ahmet Özdemir, alın terinin ve yılmamanın en canlı örneğini sergiliyor.

İnşaat işçiliği, hamallık, çobanlık ve çiftçilik... Hayatı boyunca beden gücüyle, ağır şartlar altında ve helal rızkının peşinde koşan Ahmet Özdemir’in kaderi, gençlik yıllarında inşaatta çalışırken geçirdiği bir kaza ile değişti. Belinden sakatlanıp beden gücü gerektiren ağır işleri yapamaz hale gelen Özdemir, teslim olmak yerine hayata yeniden sarılmanın yolunu "çerçilik" yapmakta buldu.

Geleneksel at arabalı çerçiliğin günümüzdeki temsilcilerinden biri olan Özdemir, 2002 model kapalı kasa küçük bir araçla Doğu Anadolu’nun en zorlu coğrafyalarında ekmek mücadelesi veriyor. Aracının arkasına yüklediği züccaciyeden giyime, nevresimden oyuncağa kadar onlarca çeşit ürünle Ağrı merkezden yola çıkan emektar satıcı; Eleşkirt, Kars, Doğubayazıt, Taşlıçay, Patnos, Hamur, Tutak ve Diyadin’in en ücra köylerine kadar ulaşıyor.

Evini aracına sığdıran bir yaşam

Son zamanlarda artan mazot masraflarının belini büktüğünü belirten Özdemir için gidiş-dönüş yapmak maliyet açısından neredeyse imkânsız. Bu nedenle evini adeta emektar arabasının içine sığdırmış durumda. Bazen günlerce, bazen haftalarca evine dönemeyen Özdemir, geceleri aracının içinde konaklıyor, Yeri geldiğinde dağ başlarında tüpünün üzerinde yemeğini pişirip rızkını arama yolculuğuna devam ediyor.

Yaşadığı tüm zorluklara rağmen şükretmeyi bilgelik edinmiş olan Özdemir, hayat felsefesini şu sözlerle özetliyor:

"Sen ekmeğin peşinden gidersen her türlü ekmek sana gelir. Gitmezsen, evde yatarsan zaten ekmek gelmez."

Güvene ve dayanışmaya dayalı bir ticaret

Özdemir’in yaptığı iş, sadece bir alışverişten ibaret değil; aynı zamanda kaybolmaya yüz tutmuş bir Anadolu dayanışması. Gittiği her köyde veresiye defteri açan emektar çerçi, köylünün durumunu en iyi anlayanlardan biri. Bölge insanının hayvancılıktan, sütten, yünden kazanç sağladığı zamanlarda ödeme yapabildiğini söyleyen Özdemir, "Veresiye olmasa bu çark dönmez. Onlar kazanınca bize veriyor, kazanamayınca bekliyoruz. Vermezsek biz de açız, onlar da" diyerek aralarındaki kopmaz güven bağını anlatıyor.

Ahmet Özdemir, ilerleyen yaşına ve geçirdiği rahatsızlığa rağmen ilk günkü azmiyle Ağrı’nın yollarını aşmaya hem köylünün eksiklerini tamamlamaya hem de helal lokmasını kazanmaya devam ediyor.

Özdemir, "Ben de çerçiyim yani, aynen çerçi diye geçiyor. Yani benim ismim de çerçidir. Çerçilikten geçiyor. Şu an o at arabaları hâlâ devam ediyor aslında, amcalar var, yapıyorlar. O da demek imkânı olmayınca bir tane. Ben de böyle ufak bir eski model, 2002 model. Çok şükür hani iyi kötü geçiniyoruz, gidiyoruz. Eleşkirt'ten tut, Kars, Doğubayazıt, Taşlıçay, Patnos, Hamur, Tutak, Diyadin. Bu bölgelerde bulunan köylerde hep dolaşıyoruz. Bazen gidiyorum iki gün gelmiyorum, çölde kalıyorum, arabanın içinde kalıyorum. Arabanın içinde benim tüpüm var, benim yemeğim var, şimdi gideceğim aşağıda yemek yapıp yiyeceğim. Yani her gün dolaşırsam, dönüp eve gelirsem beni kurtarmaz. Bazen bir hafta gelmiyorum. Ondan dolayı böyle geçinip gidiyoruz." dedi.

"Veresiye var bizde, veresiye olmasa zaten yapamayız." diyen Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gelip bazen bakıyorsun 100 lirası eksik kalıyor, 500 lirası eksik kalıyor. Yani bu şekil bizde var yani, her köyde bizim borcumuz var. Borç veriyoruz. Veriyoruz yani, yapacak bir şey yok. Vermesek bu sefer dönmez. Her zaman da para bulunmuyor. Onlar da zaten bir hayvancılıktan, bir peynirden, bir yünden kazanıyor. O gelirse o da gelip buradan bir şeyler alıyor. Gelmese Vallahi ben de açım, onlar da açtır. Sen ekmeğin peşinden gidersen her türlü ekmek sana gelir. Gitmezsen, evde yatarsan zaten ekmek gelmez." (İLKHA)

ETİKETLER: haberler, ağrı, çerçi, ağrı köyleri
KAYNAK: ILKHA

İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

İsmail Heniyye: Sürgünlerden liderliğe, mücadeleden şehadete uzanan yol

İsmail Heniyye: Sürgünlerden liderliğe, mücadeleden şehadete uzanan yol

Dünya Müslümanları ve Filistin halkı bugün, şehadetinin ikinci yılında yalnızca bir siyasi lideri değil ömrünü Filistin davasına adamış, mücadelesiyle milyonlarca insanın hafızasında yer edinen bir önderi anıyor. Filistin direniş hareketinin önemli isimle

Filistin Konvoyu için İstanbul'da miting düzenlendi

Filistin Konvoyu için İstanbul'da miting düzenlendi

Birçok sivil toplum kuruluşunun desteği ve yoğun bir katılım ile Başakşehir Merkez Camii önünde gerçekleştirilen miting, Mehmet İleri'nin Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Cengiz Aslan Konvoyun misyonuna dair bir bilgilendirme konuşması yapan Filistin

Atama ve görevden alma kararları Resmî Gazete'de yayımlandı

Atama ve görevden alma kararları Resmî Gazete'de yayımlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan atama ve görevden alma kararları Resmî Gazete'de yayımlandı. Kararlara göre, Strateji ve Bütçe Başkanlığı Sektörler ve Kamu Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Tolga Balcı görevden alınırken, bu göreve

Hürmüz Boğazı'nda gemi trafiği savaş öncesinin çok altında

Hürmüz Boğazı'nda gemi trafiği savaş öncesinin çok altında

ABD merkezli CNN'in MarineTraffic verilerine dayandırdığı haberine göre, Hürmüz Boğazı'ndaki ticari gemi trafiğinde savaşın ardından yaşanan düşüş sürüyor. Haberde, son 24 saat içerisinde Hürmüz Boğazı'ndan en az 15 ticari geminin geçtiği, bunun bir öncek

En düşük emekli aylığını 23 bin 552 liraya çıkaran düzenleme yürürlüğe girdi

En düşük emekli aylığını 23 bin 552 liraya çıkaran düzenleme yürürlüğe girdi

En düşük emekli aylığının artırılmasına yönelik düzenlemeyi de içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı ödenenlere ve hak sahiplerine dosya bazında

İşgal zindanlarında Filistinli esirlere yönelik ihlaller tüm şiddetiyle sürüyor

İşgal zindanlarında Filistinli esirlere yönelik ihlaller tüm şiddetiyle sürüyor

Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria'nın güneyindeki Beytüllahim kentine bağlı Teku beldesinden 15 yaşındaki Filistinli esir Muhammed Hamid'in sağlık durumunun kötüleştiği bildirildi. Şubat ayından bu yana tutuklu b

Aydın'da orman yangını

Aydın'da orman yangını

Çine ilçesi Kavşit Mahallesi sınırlarında bulunan Madran Dağı bölgesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor. Rüzgârın etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayılan yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan yoğun çalışma yürütülüyor. Haber

Bolivya'da eski Devlet Başkanı Evo Morales hakkında üçüncü kez yakalama kararı

Bolivya'da eski Devlet Başkanı Evo Morales hakkında üçüncü kez yakalama kararı

Bolivya'da eski Devlet Başkanı Evo Morales hakkında, hükümet karşıtı protestolardaki rolü nedeniyle üçüncü kez yakalama kararı çıkarıldı. Bolivya basınında yer alan haberlere göre savcılık, Morales'i "devlet başkanının istifasını talep eden protestolardak

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30