Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
20:45 Beşiktaş, MKE Ankaragücü maçına 2 değişiklikle çıktı20:44 Antalya’da camiyi yılanlar bastı20:41 İskoçya’da Edinburgh Üniversitesi ve parlamento binası önünde Gazze’ye dest...20:40 Okul müdürünü vuran öğrencinin liseye silahla geliş ve gidiş anı kamerada20:39 Şırnak’ta ot toplamak için yaylaya çıkan şahıs kayıp20:37 Hakkari merkezli 5 ilde göçmen kaçakçılarına operasyon: 29 gözaltı20:35 Bakan Işıkhan, "İŞKUR Yol Arkadaşım: Gençlerle Yarına Yolculuk Programı"nda...20:27 6 ilde araçların şasi ve motor numaralarını değiştirerek satan zanlılara op...20:20 TFF, Süper Lig’de 35. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı20:20 Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Geçirgen: “Bakanımıza çiftçilerimiz adına te...20:19 Öğrenci tarafından vurulan okul müdürü İbrahim Oktugan hayatını kaybetti19:52 Sinop’ta hırsızlık zanlısı yakalandı19:51 12 ayrı suçtan 30 yıl hapis cezası olan suç makinası kadın yakalandı19:49 Sosyal medyada tanıştığı şahsa 360 bin TL’sini kaptırdı19:47 Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ve İstanbulspor Başkanı Sarıalioğlu, PFDK’ya sev...19:39 Üst düzey Hamas yetkilisi: “İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için a...19:38 Kepçeyle çarpışan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti19:36 16 yaşındaki ehliyetsiz çocuğun kullandığı motosiklet öğrenci servisi ile ç...19:33 Berlin Özgür Üniversitesi’ndeki Gazze’ye destek protestosuna polisten müdah...19:31 Gazze’ye destek protestoları Avrupa’daki üniversitelerde yayılıyor
Konuk Yazar

Cezalandırılan işletmeler ve sonucu ...

09 Eylül 2009 - 01:41 Yorum: 5

CEZALANDIRILAN İŞLETLEMELER VE SONUCU: KAYISI 2.5

Dünyanın kayısı başkenti dediğimiz Malatya"mızın aşı ekmeği kayısımızı, dünyaya tanıtamadığımızı, etkili pazarlama yapamadığımızı söyleyerek işimizi zorlaştırdığımızı düşünüyorum. Bunu söylerken ihracat yapmayalım demiyorum.



Yani dış Pazar diye diye, iç pazarı unutuyoruz. kayısının hak ettiği noktaya ulaşması için zaman kaybediyoruz diye düşünüyorum. İç Pazarda tüketim nekadar çok olur ise dış pazara da o kadar yüksek fiatlara satarız diye düşünüyorum.



Atalarımız ne güzel söylemişler “Taş yerinde ağırdır.” Biz kendi ürettiğimiz ürünü AB Başkentlerinde alınan kararlarla cezalandırırsak, 2000 ppm bahanesiyle AB Gıda kodeksine uymuyor diye kendi ürünümüzü pazarlayan , iç piyasaya çalışan küçük firmaları 500 gr. Kayısı için 6104 tl. para cezasına çarptırırsak, iç pazara ürün satışını engellersek, ihracattan başka şansı kalmayan ürünümüzün fiatı artarmı?



Güya kayısı başkenti biziz, ama kararlar başka başkentlerde veriliyor, kayısıyı biz üretiyor isek, AB nin kendi ürettiği şaraba verdiği 8000 ppm. Kükürt nasıl halka dokunmuyorsa kayısı hakkındaki kararı da biz verelim, eğer kayısıdaki 3000 ppm kükürt zararlı ise bilimsel olarak açıklansın, kararı başkaları vermesin kayısıdaki son sözü de, en büyük üretici ülke olan Türkiye versin, başkent diye kendimizi kandırıyoruz veya pof poflanıyoruz.



Bizim Türk gıda kodeksimizde açıkta döner satılması da yasak, caddelerin tozunun altında döner satanlara da ceza kesilmesi gerekmiyor mu? Yani kodeksimiz her yerde doğru işliyor da sadece Kayısıdaki kükürt mü kalmıştı ki bundan dolayı haksız bir şekilde iç piyasa çalışan piyasayı canlandıran ürünümüzü arı gibi kendi insanlarımızla buluşturan emeği karşılığı para kazanan,Tarım bakanlığından Gıda üretim belgesi almış, girişimci insanlarımız Sözde Kükürt bahanesi ile altından kalkılamaz (Her parti başına 6104 tl) cezalara çarptırılıyor. Bu ertelenemez mi, Zamana yayılamaz mı veya AB karar veriyor ise, bu oran AB"ye teklif edilerek, bilimsel çalışmalarla da desteklenerek 2500-3000 ppm aralığına çekilemez mi?



Bu oran ABD"de 3000 ppm, yani ABD"liye dokunmayan bu oran, bizim halkımıza ne zarar veriyor. Kayısı kükürtü konusunda da ABD standardlarını uygulamanın AB"ye zararı nedir? Vs. vs.



Bence kayısının önündeki en büyük sorun, iç pazarın bu şekilde SÖZDE BAHANELERLE BİTİRİLMESİNDEN kaynaklanıyor. Fiat bundan dolayı artmıyor, iç piyasaya çalışan küçük işletmeler bu korku ile iç piyasaya kayısı satamamaktadır. Şu an iç piyasada bulunan kayısıları da, her parti de çok miktarda kayısı satabilen, gelecek cezayı da göze alabilen firmalar satmaktadırlar. Bu firmalarda 2,5-3 tl"ye aldığı kayısıyı rakip olmadığı için 5-6 liraya satmaktalar. Yani SÖZDE KÜKÜRT SORUNU onlarında işine gelmektedir. İç piyasaya çalışan işletme sayısı nekadar çok olur ise, işletmeler kendi arasında rekabet eder, işletmelerin karlılığı düşer ama, köylünün ürünü daha yüksek fiattan satılır.

Daha önceki hükümetler kayısı iç piyasada satılsın diye gayret gösterirdi, AKP Hükümeti ise maalesef ceza üstüne ceza kesiyor.

Olan üreticimize köylümüze oluyor. Bu durumu isteyen herkesin gözü aydın olsun diyorum. Onlar kazandılar, KAYISI ÜRETİCİSİ kaybetti… Kayısı 2.5-3 lira…Büyük Para…



Aslında benim görebildiğim, söyleyebileceğim çok şey var ama, sizler daha fazlasını biliyorsunuz diye düşünüyorum.



Birde Tarım Bakanlığının Laboratuarları aynı kayısı için farklı kükürt oranları tespit ediyorlar. Bu da işin teknik sorun tarafı. Kükürt analizde uygulanan Monier Williams yönteminde belirtilen MAVİ MENEKŞE renk tabiri, ölçümü yapan kimyagerin MAVİ MENEKŞE renk algılamasına göre değişkenlik gösterdiği için, gerçekte tek olan kükürt miktarı ölçenin algılamasına göre farklılık göstermektedir.



Ayrıca kükürt kayısı da homojen olarak dağılmadığı için ve kayısı üreticileri derneğinin belirlemiş olduğu kükürtlemeye etki eden 32 adet değişken faktör var iken, her kayısının 2000 ppm gibi kesin bir kükürt oranıyla sınırlandırılması bir dayatmadan başka bir şey değildir.



Kısacası Tarım Bakanlığımızın, halkımızın sağlığı konusunda göstermiş olduğu duyarlılık eğer bilimsel verilere dayanıyor ise, sonuçta bende bir tüketici olarak memnun olurum. Ama kayısıdaki kükürtün zararları bilimsel olarak açıklanamamış iken, İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve uygulama merkezice (KAUM) hazırlanan (Tarım Bakanlığı tarafından da onaylanmış olan) “KAYISIDA KÜKÜRT SORUNU” adlı kitapta da belirtildiği gibi kükürt tartışılması gereken bir konu iken, Gizlice (Gizlice diyorum çünki, kükürtleme işlemini yapan üreticimiz, köylümüz cezalandırılan ise iç piyasaya çalışan küçük işletmeler. Köylünün haberi yok ama sonuç köylümüzü mutlaka etkiliyor.) Malatya"nın cezalandırılmasını anlayabilmiş değilim.



Tarım bakanlığımız bu uygulamaya böyle devam eder ise, bunu gören yabancı müşterilerimizde fiat kırmaya devam edeceklerdir. Yurt içi piyasada Mutlaka kükürt takibi yapılacaksa bir TOLERANS konulmasını ve Köylümüzün Gün kurusu kayısı yapması devlet tarafından teşvik edilmelidir. İhracaktçılarımızdan ve iç piyasaya çalışan işletmelerden düşük kükürtlü kayısıya yüksek fiat vermelerini beklemek (Tarım il müdürünün fikri) bence çok yanlış. Gerçekte Tüccar düşük kükürtlü kayısı renk yok vs. bahanelerle fiat düşürme sebebi yapmaktadır. Yani nereden bakar isek bakalım fatura üreticimize yansıyor.



Çok önemli bir hususu daha arz etmek istiyorum. İşletmelerde Kükürt düşürme yöntemi olarak çok daha zararlı olan HİDROJEN PEROKSİT kullanılmaktadır. Bu yasak olmasına rağmen kükürtten dolayı ceza yememek için halkın sağlığıyla oynanmaktadır. İşletmeler ise buna ilaca batırdım tabirini kullanmaktadırlar. Yani işletmenin ilacı olan bu kimyasal, kayısı tüketicisinin ZEHİRİDİR.



Yani KAŞ YAPALIM DERKEN, GÖZ ÇIKARTIYORUZ.



Özür dilerim kısaca belirteyim dedim ama bence sorun gözükmese de çok, Bazı şeyleri dışarı da değil, içeride aramız gerekiyor. Kayısının kurtuluşu öncelikle İÇ PAZARIN CANLANMASI , Faydalarının önce halkımıza anlatılması, önce halkımız tüketmesinin sağlanması gerekir diye düşünüyorum. Tabiî ki Tarım bakanlığımızın halk sağlığı konusundaki duyarlılığı bizleri memnun etmektedir ama, Bu konuda bilimsel araştırmalar yapmış olan KAUM"un kitabında belirttiği gibi tartışmalı bir konudan dolayı yüksek oranlarda yapılan cezalandırmalar, üreticimize mutlaka yansımaktadır.

Saygılarımı arz eder, başarılar dilerim.

Rahmi SEMİZ

YAZIYA YORUM YAP
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
YORUMLAR 5
Yorumcu
mustafademiray 18 Kasım 2009 - 16:19
içki ve sigaradaki zararlar alenen bilindiği ve doktor raporlarıyla sabit olduğu bir durumda,bu iş çok komik oluyor,buda sadece bizim ülkemizde olur.Ağaçtan toplanıp-kurutulup-yıkanan ve kükürtlenen kayısı.ülkemizde 70-80 yıldır tüketilen kayısı. zararı değil yararı yıllardır anlatılan kayısı,zeka için birebir kayısı.tabi avrupa bunu istemez.ne olur biraz uyanık olun,DÜNYA GDO lu ürünleri tartışırken,kayısıyla uğraşmak hedef saptırmaktır.saygılar.
Yorumcu
bülent 11 Eylül 2009 - 11:49
Rahmi beyin sözlerine katılıyorum.Malatyamızın sembolü ,geçim kaynağı,gururu olan dünyada bir numara olan kaysımızın kükürt sorunlarıyla baltalanması vahim bir olay.Üretici 11 ay emek verip kayısıyı yetiştiriyor sonuç olarak eline birşey geçmiyor.Çocuğunun eyitimini aldığı tıraktörün borcunu evlendireceği çocuğunun ihtiyaçlarını ve bunun gibi sayabileceğimiz yüzlerce ihtiyacını ürettiği kayısıyla karşılıyor.İç piyasayı kükürt sınırı ile baytalayıp fiyatların ABD den belirlenmesine müsade edilirse üreten köylüm üretimi bırakır tüketici olur.Sonuç olarak yazık olur biz malatyalıya biz köylüye yazık olur kendi elimizle baltaladığımız güzelim kaysımıza.Üretimin olmadığı bir ülkenin gelişmesi mümkün deyildir.Lütfen üretimi baltalamayalım,tam tersi desdekleyelim,ödüllendirelim.
Yorumcu
malatya44 09 Eylül 2009 - 21:56
kendi ürününün önünü kesen başka bir ülke yoktur herhalde. ABD'de serbes olan kükürt oranı neden ülkemizde cezalandırılıyor, konumuz şarap değil, yazar örnekleme yapmış, belki yanlış olabilir ama, kükürt ve cezalandırmalar yazarın anlattığı gibi ise yazıklar olsun bu uygulamaya.
Yorumcu
kayısıcılar 09 Eylül 2009 - 13:56
Konuk yazarın belirttiği şeyler dikkatlice okunursa, baltayı kendi ayağımıza vurduğumuz anlaşılacaktır. ABD'de 3000 ppm mağdem serbestmiş, demekki kayısıda 3000 ppm kükürtün zararı yok. Neden ısrarla AB ülkelerinin dayatmasını savunuyoruz. AB ülkeleri kaç ppm ile alırsa biz verebilir isek, onlara istedikleri ppm ile kayısı satalım ama, yurt içi çalışan firmaları bitirmeyelim bu cezaların altından kalkılamaz olduğunu anlatmaya çalışan konuk yazarı tebrik ediyorum.
Yorumcu
Kenan Kestel 09 Eylül 2009 - 10:47
Avrupa Birliği Sağlık komisyonu 5 Eylül 2009 Cuma günü Bürüksel'de toplandı. Gündem ise kayısı ve diğer meyvelerde ve de şarapta kükürt miktarının düşürülmesi için tartıştılar. Yani biz Malatya'da 2000 ppm çok düşük yükseltilmeli diye tartışırken Avrupa 2000 ppm'i daha aşağılara çekmeye çalışyor. <br>Not: Şarapta kükürt 8000 pmm değil 80-350 ppm arasındadır.
YAZARIN DİĞER YAZILARI