Malatya’nın Darende ilçesinde ceviz hasadı başladı. Balaban Mahallesi’nde yaklaşık 250 ceviz ağacının bulunduğu iki bahçede üretim yapan 64 yaşındaki Yusuf Eser, cevizin özellikle kayısının dondan zarar gördüğü yıllarda üretici için önemli bir alternatif
Malatya’nın Darende ilçesinde ceviz hasadı başladı. Balaban Mahallesi’nde yaklaşık 250 ceviz ağacının bulunduğu iki bahçede üretim yapan 64 yaşındaki Yusuf Eser, cevizin özellikle kayısının dondan zarar gördüğü yıllarda üretici için önemli bir alternatif gelir kaynağı olduğunu söyledi.
Darende ilçesine bağlı Balaban Mahallesi’nde yaşayan emekli memur Yusuf Eser, iki ayrı bahçesinde yetiştirdiği cevizlerin hasadına başladı. Kayısıya göre daha az emek gerektirdiğini belirttiği ceviz üretiminin, ilkbahar geç donlarının etkili olduğu yıllarda üreticiye ek gelir sağladığını ifade etti.
Yaşları 2 ile 26 arasında değişen yaklaşık 250 ceviz ağacının bulunduğunu belirten Eser, yaşanan don nedeniyle bu sezon verimin beklentisinin altında kaldığını, hasat sonunda 300 ile 500 kilogram arasında ürün elde etmeyi beklediğini söyledi.
Kış aylarını Ankara’da, yaz aylarını ise memleketi Balaban’da geçirdiğini anlatan Eser, üretmekten ve toprakla uğraşmaktan vazgeçmediğini belirtti.
Eser, “Toprakla uğraşmayı, üretmeyi kendime şiar edindim. Üretmeyi sevdiğim için yazları bahçelerimin bulunduğu Balaban’a geliyorum. Ürünlerimi eşimize, dostumuza ve hemşerilerimize satıyorum. Ankara’dan verilen siparişlere de cevap veriyorum” dedi.
Cevizde Hasat Zamanı
Ceviz hasadının dış kabuğun çatlamasıyla başladığını ifade eden Eser, kaliteli cevizin ince kabuklu, yağlı ve içinin kabuktan kolay ayrılabilir olması gerektiğini söyledi.
Eser, “Cevizin dış kabuğu çatladığında hasat zamanı gelmiş demektir. İyi ceviz ince kabuklu ve yağlı olmalı. Kabuğundan kolay ayrılmalı ve içi bütün çıkmalı. Cevizde büyüklük ya da küçüklük tek başına kalite ölçüsü değildir” diye konuştu.
Eser’in bahçelerinde bölgenin iklim ve rakım koşullarına uygun Kaman 1, Kaman 5, Oğuzlar 77 ve Fernor çeşitleri bulunuyor.
“Ceviz, Kayısının Sigortasıdır”
Kayısının ilkbahar geç donlarından sıkça etkilendiğini belirten Eser, bu nedenle ceviz yetiştiriciliğine yöneldiğini ifade etti.
Cevizin kayısıya göre daha geç uyandığını belirten Eser, “Ceviz, kayısı üreticisinin yan ürünüdür. Eğer iki bahçen varsa birini ceviz yapmakta fayda var. Kayısıyı don vurduğunda ceviz daha geç açıyor. Böylece üretici en azından emeğinin karşılığını alabileceği başka bir ürüne sahip oluyor. Ceviz, kayısının sigortasıdır” ifadelerini kullandı.
Bölgede yaşanan donun ceviz ağaçlarında da zarara neden olduğunu aktaran Eser, buna rağmen üretimden vazgeçmediğini söyledi.
İthal Cevize Tepki
Yerli ceviz üreticilerinin karşı karşıya kaldığı sorunlara da değinen Eser, ithal cevizin iç piyasadaki fiyatları olumsuz etkilediğini savundu.
Eser, “Bizim emeğimize karşı ithal cevizler var. Bunlar piyasaya girdiğinde yerli üreticinin ürünü değer kaybediyor” dedi.
Doğru Bakım Ve Mücadele Verimi Etkiliyor
Ceviz yetiştiriciliğinde bakım ve hastalıklarla zamanında mücadelenin önemine dikkat çeken Eser, özellikle antrakoz hastalığı ve iç kurduna karşı doğru zamanda uygulama yapılması gerektiğini kaydetti.
Eser, hastalık ve zararlılarla mücadelede zamanlamanın ürün kalitesini doğrudan etkilediğini belirterek, doğru bakım yapılması halinde içi dolgun, sağlıklı ve kaliteli ceviz elde edilebildiğini ifade etti.
Bölgenin iklim ve rakımına uygun çeşitlerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Eser, ceviz üretiminin kayısı üreticileri açısından alternatif ve tamamlayıcı bir gelir modeli olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
MHA Malatya Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Devrek Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencisi Eren Çakmak, "Mutfakta Dönüşüm Var-Lezzetlerin Sıfırıncı Noktası" sloganıyla düzenlenen Ulusal Sıfır Atık Yemek Yarışması’nda, Türkiye birincisi olarak önemli
Serhat Kalkınma Ajansı’nın 2026 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan "Bir Meslek Bir Umut" isimli teknik destek faaliyetinin sözleşmesi Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Nurullah Karaca ile Kars Denetimli Serbestlik Müdürü
Bursa’da Gemlik-Mudanya sahil yolu, Kurşunlu Mahallesi’nden itibaren meydana gelen heyelan sebebiyle trafiğe kapandı.Edinilen bilgilere göre, bölgede etkili olan yağışların ardından yamaçtan kopan toprak ve kaya parçaları yolu trafiğe kapadı. Güvenlik ger
Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi, Sürdürülebilirlik ve Yeşil Kampüs Topluluğu (DÜSÜYET) ile Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (DÜSTİBAM) katkılarıyla Beyköy’de fidan dikme etkinliği ile okullar yeşillendirdi.Düzce Ün
Aydın’da yarın öğlen saatlerinden sonra beklenen kuvvetli yağışlar için vatandaşlar uyarıldı.Meteoroloji’den yapılan açıklamada, "Aydın’da beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, yarın (01.04.2026 Çarşamba) öğle saatlerinden sonra il genelin
DÜZCE(İHA) – Dr. Meryem Seçen Yazıcı, otizmin bir hastalık olmadığını belirterek "Otizmi aslında beynin dünyayı işleme biçimindeki bir farklılık olarak tanımlayabiliriz" dedi.Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim
Bartın’da yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusu görüntülendi.Ulus ilçesi Hisar Köyü yolunda aracıyla seyreden bir kişi, yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusunu görüntüledi. Yiyecek ararken sürüden ayrıldığı tahmin edilen
Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonuç verdi. Geçtiğimiz yıl 31 yıl aradan sonra Marmaris’i tercih eden Avusturyalı turistler bu yıl da rotasını değiştirmedi.Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde Alman ve Avusturyalı turistlere yönel
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Arca Çorum Fk
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Göztepe A.ş.
Eyüpspor