Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
22:25 Avcılar’da inşaat çalışması sırasında vinç devrildi, facianın eşiğinden dön...22:22 TFF 3. Lig: Anadolu Üniversitesi: 1 - Efeler 09 Spor Futbol Kulübü: 222:21 Çin Devlet Başkanı Xi: “Gazze’de kapsamlı ve sürdürülebilir bir ateşkesin d...22:19 Çin Devlet Başkanı Xi, Paris’te Macron ve von der Leyen ile bir araya geldi22:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı El Burhan ile görüşt...22:17 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniye ile görüştü22:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan öğretmen atamaları ile ilgili açıklama22:12 Trendyol Süper Lig: Antalyaspor: 1 - Pendikspor: 2 (Maç sonucu)22:08 Trendyol Süper Lig: Konyaspor: 0 - Fenerbahçe: 0 (Maç sonucu)22:08 Trendyol Süper Lig: Konyaspor: 0 - Fenerbahçe: 0 (Maç sonucu)22:03 Avcılar’da direksiyon başında kalp krizi ölüm getirdi22:03 Avcılar’da direksiyon başında kalp krizi ölüm getirdi22:01 Elindeki kurusıkı tabanca ateş alınca yaralandı22:01 Elindeki kurusıkı tabanca ateş alınca yaralandı22:01 Elindeki kurusıkı tabanca ateş alınca yaralandı22:01 TFF 3. Lig 2. Grup Play Off: Anadolu Üniversitesi: 1 - Efeler 09 SFK: 222:01 TFF 3. Lig 2. Grup Play Off: Anadolu Üniversitesi: 1 - Efeler 09 SFK: 222:01 TFF 3. Lig 2. Grup Play Off: Anadolu Üniversitesi: 1 - Efeler 09 SFK: 222:00 Gaziantep’teki feci kazada ölenlerin kimlikleri belirlendi22:00 Gaziantep’teki feci kazada ölenlerin kimlikleri belirlendi
Sağlık 28 Ağustos 2016 - 13:58 Yorum: 0

Dr. Harmancı: "Depresyon etkin tedavi edilen bir rahatsızlık"

Medicana Konya Hastanesi Psikiyatri Bölümü Uzmanı Dr. Hatice Harmancı, toplumda en sık görülen ruhsal rahatsızlık olan depresyonun klinik olarak kolay...

Dr. Harmancı: 'Depresyon etkin tedavi edilen bir rahatsızlık'

Medicana Konya Hastanesi Psikiyatri Bölümü Uzmanı Dr. Hatice Harmancı, toplumda en sık görülen ruhsal rahatsızlık olan depresyonun klinik olarak kolay tanınabilen ve tanındığı zaman da etkin tedavi edilebilen rahatsızlıklardan bir tanesi olduğunu söyledi.

Depresyonun toplumda en sık gördükleri ruhsal rahatsızlıklardan biri olduğunu anlatan Dr. Harmancı, depresyonun kadınlarda erkeklerden iki kat daha fazla görüldüğünü söyledi. İlk atak depresyonunu özellikle 25-44 yaş aralığında gördüklerine değinen Dr. Harmancı, "Ama bu şu demek değildir; ergenlerde, çocukluk döneminde veya ileri yaşlarda da yine ortaya çıkabilen rahatsızlıklarımızdan bir tanesidir. Tanı koymada özellikle kişinin bize verdiği öykü ve yakınlarından aldığımız öykü bizim için önemlidir. Bu laboratuvar tetkiklerimiz görüntüleme yöntemleri bizim daha az kullandığımız veya bize daha az faydası olan testlerden bir tanesidir depresyon rahatsızlığında" dedi.

"Hastalarımızda sıklıkla intihar düşüncesi en önemli duyduklarımızdan"

Depresyon hastalarında sıklıkla gördükleri belirtilerden söz eden Dr. Harmancı, "Çoğu zaman keyifsizlik, mutsuzluk, huzursuzluk hissi olumsuzluklar daha fazla ön plana çıkıyor. Daha hızlı yorulmalar ortaya çıkıyor. Kendini kötü hissetme halleri her şeye karşı ilgiyi kaybetme onun dışında yaptığı eylemlerden zevk alamama hali yine duyduğumuz şeylerden bir tanesi. Uyku, iştah değişiklikleri görebiliyoruz hastalarımızda. İşlevselliklerinde bozulmalar ortaya çıkabiliyor. Değersizlik düşünceleri ve daha önemlisi intihar düşüncesi sıklıkla duyduğumuz şeylerden bir tanesidir. Bu açıdan bizim için önemlidir" ifadelerini kullandı.

"Her keyifsizlik ve mutsuzluk hissi depresyon değildir"

Her keyifsizlik ve mutsuzluk hissinin depresyon olmadığının da altını çizen Dr. Harmancı, "Yani klinik olarak tanı koyabilmemiz için özellikle bazı kriterler gerekmektedir. Nedir bunlar, işte mevcut semptomlar iki haftanın daha üzerinde mi ortaya çıkıyor? Hemen her gün oluyor mu? Kişinin işlevselliğini etkiliyor mu? Eğer bunlar var ise biz buna klinik olarak depresyon tanısını koyabiliyoruz. Klinik depresyon neden ortaya çıkabiliyor, burada özellikle ailesel faktörler önemlidir. Tabi bu şu demek değildir; genetik olarak yani bir depresyon hastasının varlığı bütün sonraki nesil için risk anlamına gelmiyor. Yani hepsinin hasta olacağı anlamına gelmiyor. Ama mevcut riski arttıracağına dikkat etmek gerekiyor. İkinci olarak çevresel faktörler, ölümler, yaşam içi stresler ilişkideki sorular, iş yaşantımızdaki sorunlar alkol madde kullanımına bağlı ya da fiziksel hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Bunlar, özellikle beyni ilgilendiren durumlarda inmelerden sonra Parkinson varlığında ve ya MS hastalığında veya tansiyon şeker hastalıklarına bağlı olarak veya guatr hastalıkları ile birlikte yine ortaya çıkabilen hastalıklardan bir tanesi. Aynı zamanda kullanılabilen ilaçlarla birlikte de ortaya çıkabiliyor. Mesela stereo kullanan hastalarda, kanser tedavisi gören hastalarda doğum kontrol hapı kullanan hastalarda yine depresif yakınmalar ortaya çıkabiliyor bunlara dikkat etmek gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Depresyon klinik olarak tanınabilir ve etkin tedavi uygulanabilir"

Depresyonun klinik olarak kolay tanınabilen ve tanındığı zaman da etkin tedavi edilebilen rahatsızlıklardan bir tanesi olduğunu da anlatan Dr. Harmancı, "Ne kullanıyoruz tedavide. Çoğunlukla ilaçlar, psikoterapi yöntemleri eğer bunlarda yetersiz kalıyorsa, yine uyarı yöntemleri dediğimiz EKG, TMU gibi bir takım yöntemler var ki bunlarda bizim elimizi güçlendiriyor. Depresyon şu demek değil; kişideki bir inanç eksikliği hali bir kişilik zafiyeti ya da bir zayıflık hali değildir. Klinik bir rahatsızlıktır ve tanınması kolay olan bir rahatsızlık olduğu gibi etkin bir şekilde tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber