MENÜ

Kontrolsüz takviye kullanımı alarm veriyor: "Daha sağlıklı olacağım." derken hastanelik oluyorlar

Vitaminler, mineraller, kolajenler, protein tozları ve bitkisel destek ürünleri son yıllarda küresel sağlık pazarının en hızlı büyüyen alanlarından biri haline geldi. Özellikle sosyal medya platformlarında sağlık ve yaşam tarzı fenomenlerinin etkisiyle mi

Yayınlanma: 20 Haziran 2026 14:21 Güncelleme: 20 Haziran 2026 12:50
Kontrolsüz takviye kullanımı alarm veriyor: "Daha sağlıklı olacağım." derken hastanelik oluyorlar

Vitaminler, mineraller, kolajenler, protein tozları ve bitkisel destek ürünleri son yıllarda küresel sağlık pazarının en hızlı büyüyen alanlarından biri haline geldi. Özellikle sosyal medya platformlarında sağlık ve yaşam tarzı fenomenlerinin etkisiyle milyonlarca kişi günlük yaşamında birden fazla takviye ürünü kullanmaya başladı.

İngiltere merkezli tüketici kuruluşu Which? tarafından yapılan araştırmaya göre yetişkinlerin yüzde 76'sı düzenli olarak en az bir takviye ürünü kullanırken, yaklaşık yüzde 19'u günde dört veya daha fazla takviye tüketiyor. Uzmanlara göre bu eğilim, sağlık bilincindeki artış kadar yanlış bilgilendirme riskini de beraberinde getiriyor.

Böbrek taşı ve organ hasarı vakalarında artış

Doktorlar son yıllarda aşırı ve bilinçsiz takviye kullanımına bağlı sağlık sorunlarının arttığını bildiriyor. Özellikle yüksek doz C vitamini, D vitamini ve bazı mineral kombinasyonlarının uzun süreli kullanımının böbrek taşı oluşumunu tetikleyebildiği belirtiliyor.

ABD'nin Seattle kentinde yaşayan 30 yaşındaki içerik üreticisi Ginger Smith, yüksek doz vitamin ve takviyeleri düzenli kullanmasının ardından 2 ila 3 santimetre büyüklüğünde böbrek taşı nedeniyle ameliyat olmak zorunda kaldı. Doktorları, taş oluşumunda kullandığı çok sayıdaki takviyenin etkili olduğunu değerlendirdi.

Uzmanlar, aşırı takviye kullanımının yalnızca böbrekleri değil karaciğeri de tehdit ettiğini belirtiyor. Özellikle yüksek doz A vitamini, yeşil çay ekstresi, ashwagandha ve bazı bitkisel ürünlerin karaciğer üzerinde toksik etki oluşturabileceği ifade ediliyor.

Sosyal medya talebi körüklüyor

Beslenme uzmanları, sosyal medyada sıkça karşılaşılan "enerjim arttı", "hayatımı değiştirdi" veya "gençleştim" gibi paylaşımların tüketiciler üzerinde güçlü bir etki oluşturduğunu söylüyor.

Uzmanlara göre birçok kişi takviyeleri ilaç gibi değil, zararsız destek ürünleri olarak görüyor. Ancak farklı ürünlerin aynı vitamin veya mineralleri içermesi nedeniyle günlük alınması gereken miktarlar kolaylıkla aşılabiliyor.

Örneğin bir multivitamin ile birlikte ek B6 vitamini kullanılması, uzun vadede sinir hasarı riskini artırabiliyor. Benzer şekilde demir, kalsiyum ve magnezyumun aynı anda alınması bu minerallerin emilimini azaltabiliyor.

"Daha fazlası her zaman daha iyi değil."

İngiltere Kraliyet Aile Hekimleri Koleji Başkanı Prof. Victoria Tzortziou Brown, hastaların çoğu zaman kullandıkları takviyelerin içeriklerini tam olarak bilmediğini belirterek "Daha fazlası her zaman daha iyi anlamına gelmez." uyarısında bulunuyor.

Uzmanlar özellikle A, D, E ve K vitaminlerinin yağda çözünen vitaminler olduğunu, vücutta depolandıkları için gereğinden fazla alınmalarının toksik etkilere yol açabileceğini vurguluyor.

Takviyeler gerektiğinde faydalı olabiliyor

Bilim insanları takviyelerin tamamen gereksiz olduğu görüşünde değil. D vitamini eksikliği yaşayan kişiler, hamileler, yaşlılar, demir eksikliği bulunan kadınlar ve belirli sağlık sorunlarına sahip bireyler için doktor kontrolünde kullanılan takviyelerin önemli faydalar sağlayabildiği belirtiliyor.

Ancak uzmanların ortak görüşü, sağlıklı bireylerin ihtiyaç duydukları vitamin ve minerallerin büyük bölümünü dengeli beslenme yoluyla alabilecekleri yönünde.

Öncelik dengeli beslenme olmalı

Beslenme uzmanları, herhangi bir takviye kullanmadan önce kan tahlili yaptırılmasını ve eksikliklerin hekim kontrolünde belirlenmesini öneriyor. Ayrıca ürün etiketlerinde yer alan günlük önerilen tüketim miktarlarının dikkatle incelenmesi ve kullanılan ilaçlarla olası etkileşimlerin değerlendirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Uzmanlara göre takviyeler bazı durumlarda faydalı bir destek aracı olsa da, sağlıklı yaşamın temelini hâlâ dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite, kaliteli uyku ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları oluşturuyor. Kontrolsüz kullanım ise sağlık kazanımı yerine ciddi sağlık sorunlarına kapı aralayabiliyor. (İLKHA)

ETİKETLER: takviye edici madde, hastalık, aşırı kullanım
KAYNAK: ILKHA

İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Hukukçu Bozkurt: israil hukuk tanımazlığını yasal zemine oturtuyor

Hukukçu Bozkurt: israil hukuk tanımazlığını yasal zemine oturtuyor

Bozkurt, işgal rejiminin Filistin halkına ve esirlere karşı uyguladığı sistematik zulmü yasal bir kılıfa uydurmaya çalıştığını vurguladı. israil meclisinin onayladığı idam yasasının tamamen işgal düzenini koruma amacı taşıdığına dikkat çeken Bozkurt, bu h

Bodrum'da göçmen kaçakçılığı operasyonu: 7 şüpheli tutuklandı

Bodrum'da göçmen kaçakçılığı operasyonu: 7 şüpheli tutuklandı

Muğla Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, düzensiz göç akışının önlenmesi ve göçmen kaçakçılığıyla mücadele çalışmaları kapsamında Bodrum ilçesinde iki ayrı operasyon gerçekleştirdi. Operasyonlarda y

Mersin ve Gürbulak'ta tonlarca uyuşturucu etken maddesi ele geçirildi

Mersin ve Gürbulak'ta tonlarca uyuşturucu etken maddesi ele geçirildi

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza ekipleri, narkotik suçlarla mücadele kapsamında Mersin Limanı ve Ağrı Gürbulak Gümrük Kapısı'nda gerçekleştirdikleri operasyonlarda büyük miktarda uyuşturucu ve kaçak ilaca el koydu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya gör

BM: Gazze'de "ateşkes" sürecinde 250'den fazla çocuk hayatını kaybetti

BM: Gazze'de "ateşkes" sürecinde 250'den fazla çocuk hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Tom Fletcher, Gazze’de insani durumun giderek kötüleştiği uyarısında bulundu. BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen oturumda konuşan Fletcher, uluslararası topluma Gazze’ye yönelik mali ve insani desteğin ar

ABD-İran görüşmeleri ertelendi: İsviçre'deki kritik tur için diplomasi trafiği sürüyor

ABD-İran görüşmeleri ertelendi: İsviçre'deki kritik tur için diplomasi trafiği sürüyor

ABD ile İran arasında kalıcı barış anlaşmasına giden sürecin önemli aşamalarından biri olarak görülen İsviçre görüşmeleri planlanan tarihte başlayamadı. İsviçre'nin Burgenstock bölgesinde yapılması beklenen müzakerelerin ertelenmesine rağmen tarafların di

Muğla'da silahlı saldırı soruşturmasında 3 şüpheli tutuklandı

Muğla'da silahlı saldırı soruşturmasında 3 şüpheli tutuklandı

İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından çalışma yürütüldü. Çalışmalar kapsamında 28 Mart'ta bir işletmeye yönelik ateşli silahla saldırı olayını gerçekleştiren

Hürmüz Boğazı’nda gemi trafiği son iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı

Hürmüz Boğazı’nda gemi trafiği son iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı

Denizcilik takip firması AXSMarine tarafından açıklanan verilere göre, yeniden açılan boğazdan toplam 25 ticari gemi geçiş yaptı. Bu rakam, nisan ayının ortasından bu yana kaydedilen en yüksek günlük geçiş olarak kayıtlara geçti. Gerçekleşen gerçek geçiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YKS'ye girecek öğrencilere başarı diledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YKS'ye girecek öğrencilere başarı diledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal medyadan paylaştığı mesajında, "Yarın Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na girecek tüm gençlerimize yüce Allah’tan zihin açıklığı ve kolaylıklar niyaz ediyorum. Sevgili genç arkadaşlarım: Sınavınız nasıl geçerse geçs

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30