Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 05 Ocak 2014 - 12:56 Yorum: 0

Malatya’daki varlıklı insanlarımız kusura bakmasın

İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Polat, “Malatya’daki varlıklı insanlarımıza fakültemize bağış yapmaları için çağrıda bulunuyorum” dedi.

Malatya’daki varlıklı insanlarımız kusura bakmasın

MALATYA - İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Polat, “Malatya’daki varlıklı insanlarımıza fakültemize bağış yapmaları için çağrıda bulunuyorum” dedi.

Polat, “Manevi faydalarının dışında, okul veya sağlık tesisi bağışının tamamı vergiden düşülebiliyor. Kayseri bu konuda önemli bir örnektir. Erciyes Üniversitesi’nin binalarının çoğu bağışçılar tarafından yaptırılmıştır ve onların isimlerini taşımaktadır” dedi.

“Fakültemize şu ana kadar 4 diş tedavi ünitesi (koltuğu) bağışlanmıştır. Son bağış, bizzat tarafımdan Engelli Hasta Diş Tedavi Merkezi’mize yapılmıştır. Kurumuma olan inancımın ve ihtiyaçlarımızın bir göstergesi olan bu bağışla engelli diş tedavi merkezimizin kapasitesi iki katına çıkartılmıştır. Artan öğrenci ve hasta kapasitemiz ile birlikte mevcut binamız ihtiyaçlarımızı karşılayamaz hale gelmiştir. Eğitim ve hizmet kapasitemizin artırılabilmesi için yeni bir binaya ihtiyacımız bulunmaktadır” diye konuştu.

ZENGİNLERİMİZ KUSURA BAKMASIN

Malatya Valisi Vasip Şahin’in bir sözüne vurgu yapan Polat, “Valimiz bir toplantıda “Zenginin yanında elini, alimin yanında dilini tutacaksın” sözünü hatırlatmıştı. Zenginlerimiz kusura bakmasınlar ama ben elimi cebime attım” ifadesini kullandı.

2014 yılında göz ve diş tedavilerinin sigorta kapsamında ödenmeyeceği ile ilgili söylentileri değerlendiren Polat “Bize ulaşmış net bir bilgi yok. Son olarak, gerçekleşmeyeceği yönünde duyumlar aldık” sözleriyle cevap verdi.

SGK ödemelerinin genel olarak çok düşük olduğunu belirten Polat, özellikle diş tedavilerinde ücretlerin çok düşük olduğunun altını çizdi. “Şu anda diş hekimliği fakültelerinde öz kaynaklarla yatırım yapabilmek mümkün değildir. Pek çok fakülte rutin giderlerini bile karşılayamamaktadır. SGK ücretlerinin artmaması durumunda ülkemizdeki tüm sağlık sisteminde sorunlar yaşanmaya başlanacaktır.” görüşünü aktardı.

Polat, ağız ve diş sağlığı konusunda vatandaşa da bir çağrı yaparak, “Diş tedavisinde tedavi etmek değil; korumak esas olmalı. Bu nedenle ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi, kontrollerin düzenli yapılmasının önemini vurgulayarak, düzenli diş fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya dikkat edilmeli” diye konuştu. Sigorta sisteminin kişisel ağız bakımını ve koruyucu hizmetleri teşvik etmesinin gerekliliğini ve önemini vurguladı.

HİZMET MERKEZİ

İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin  toplum ağız ve diş sağlığını geliştirmek için kurulduğunu anlatan Polat şöyle konuştu: “Fakültemiz bu hizmeti üç şekilde yerine getirir.

Bunlardan ilki eğitimdir. Fakültemizde, diş hekimliği, doktora ve uzmanlık eğitimi verilmektedir. Bu yıl doktora ve diş hekimliği programlarımızda ilk mezunlarımızı verecek olmanın heyecan ve mutluluğunu yaşamaktayız. Yine ülkemizde ilk kez yapılacak olan bir işe başlayacağız. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesinin gerçekleştirdiği müfredat çalışmasının aynısını başlatmış bulunmaktayız. İnanıyorum ki 2014-2015 eğitim öğretim döneminde, güncel bilimsel veriler ışığında yeniden yapılandırılmış olan müfredatımızı uygulamaya başlayacağız.

İkincisi bilimsel araştırma ve yayın yapmaktır. Bu şekilde üretilen yeni bilgiyle, bilime uluslar arası düzeyde katkı sağlanmaktadır. Şu anda TUBİTAK tarafından desteklenen 5 projemiz bulunmaktadır. Çok kaliteli bilimsel dergilerin girebildiği SCI indeksinde bulunan dergilerde, İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi tarafından yayınlanmış veya kabul ettirilmiş olan 60’ın üzerinde yayın bulunmaktadır. 

Sonuncusu ise tedavi hizmeti sunmaktır. Kurumumuzda gerçekleşen tüm faaliyetlerde değerlerimiz ve ufkumuz göz önüne alınmaktadır. Özellikle kalite vazgeçmeyeceğimiz değerlerimizdendir ve bölge ülkeleri de dâhil olmak üzere referans merkezi ufkumuza ulaşmak için zorunludur. Referans merkezi olmayı hedeflemek, örnek alınacak işler yapmayı gerekli kılmaktadır.

Akademik personelimiz tüm mesaisini, kurumunda ve yukarıdaki görevlerini layıkı ile yerine getirmek için harcamaktadır. Hastalarımız yakın bir zamanda, saat 17.00’dan sonra ilave ücret ödeyerek bizzat öğretim üyesine muayene olup tedavi hizmeti alabileceklerdir. ”

TSE TARAFINDAN BELGELENDİRİLDİK

Fakültenin Türkiye’de önemli ilklere imza attığını hatırlatan Polat şu ifadeleri kullandı, “Bildiğiniz gibi ülkemizde eğitim ve hizmet kapsamında TSE tarafından ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi denetlemesinden geçen ve belgelendirilen ilk fakülteydik. Buna ek olarak TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve TSE ISG OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi açısından TSE tarafından denetlenerek belgelendirilmeye hak kazanmış olan tek fakülte konumunda olduğumuzu belirtmek isterim.

Fakültemiz kurulmadan önce, ortodontik tedavi için binlerce hastamız farklı illere gitmek zorunda kalıyordu. Günümüz itibari ile ortodontik tedavi görmüş veya görmekte olan 4000’in üzerinde hastamız mevcuttur. Bu hastalarımızdan ameliyat ihtiyacı olanlara Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı’mızda gerekli hizmet sunulmaktadır. Bazı büyük ve köklü üniversitelerde bile yeni başlamış olan ortognatik cerrahi ameliyatları, fakültemizde 2 yıldır başarı ile gerçekleştirilmektedir.

Fakültemizle ilgili aldığımız geri bildirimlerin büyük çoğunluğunu oluşturan randevu süreleri hakkında yeni gelişmeleri paylaşmak isterim. Bugün itibari ile Cerrahi ve Periodontoloji Anabilim Dalı kliniklerimizde, randevu için bekleyen hastamız neredeyse kalmamıştır. Yaklaşık bir hafta içerisinde kalan hastalarımıza da ulaşılarak randevuları verilecek ve bekleme listeleri bitirilecektir. Böylece 2014 başında normal diş çekimleri, gömülü diş çekimleri, diş taşı temizliği gibi rutin hizmetlerde işlemler çok hızlı bir şekilde yapılabilecektir. Endodonti kliniğinde ise birkaç ay içerisinde bekleme listesinin tamamen bitirilmesi hedeflenmektedir. Böylece kanal tedavisi ihtiyacı olan hastalarımıza da çok kısa süre içerisinde randevusuz hizmet vermeye başlayabileceğiz.

Bekleyen binlerce hastamızı çok hızlı bir şekilde eritemememizin sebebi, sayıya değil kaliteye odaklanmış olmamızdır. Kalite, ödün vermeyeceğimiz en önemli kurumsal değerimizdir. Önümüzdeki dönemde artan kapasitemiz ile birlikte diğer anabilim dallarımızda bekleyen hastalarımızda da belirgin azalmalar beklemekteyiz.”

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI PROGRAMI

Üniversitenin Ağız ve Diş Sağlığı Programı’nın açılış kararının da Senato’dan geçtiği müjdesini veren Polat, “Yine ilimiz için önemli olan bir bilgiyi de paylaşmak istiyorum. Üniversitemizin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu bünyesinde “Ağız ve Diş Sağlığı Programı” açılış kararı Senatomuzdan geçti ve YÖK’e gönderildi. Bu programa bu sene öğrenci alınması planlanmaktadır. Ülkemizde büyük ihtiyaç bulunan ve talep gören, diş hekimi yardımcısı olacak öğrencilerimiz, pratik eğitimlerini Fakültemizde alacaklardır. Burada görevlendirilecek olan öğretim üyeleri ve öğretim görevlileri de fakültemizin yoğun birimlerinde bizlere destek olacaktır” bilgisini verdi.
Semira Aktaş

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber