Gaziantep Abdulkadir Konukoğlu Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görev yapan Diyetisyen Tuğba Tekerek, oruç tutan vatandaşlar için önemli önerilerde bulundu.Ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruç tutan vatandaşlar için sağlıklı ve dengeli...
Gaziantep Abdulkadir Konukoğlu Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görev yapan Diyetisyen Tuğba Tekerek, oruç tutan vatandaşlar için önemli önerilerde bulundu.
Ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruç tutan vatandaşlar için sağlıklı ve dengeli beslenme büyük önem taşıyor. Gaziantep Abdulkadir Konukoğlu Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görev yapan Diyetisyen Tuğba Tekerek, Ramazan ayında beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, vatandaşlara önemli önerilerde bulundu.
"İftarda ilk 15 dakika çok önemli"
Uzun saatler süren açlığın ardından mideyi bir anda doldurmanın sağlık açısından riskler taşıdığını belirten Diyetisyen Tekerek, "Ani tansiyon ve kan şekeri yükselmelerini önlemek için iftarda hafif besinlerle başlamak gerekir. Peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya bir kase çorba ile mideyi hazırlamak en sağlıklı yöntemdir. İftarı açtıktan sonra 10-15 dakika bekleyip ana yemeğe geçmek sindirimi kolaylaştırır ve aşırı yemek tüketimini önler" şeklinde konuştu.
Ayrıca, beyaz ekmek ve pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi glisemik indeksi düşük besinlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Tekerek, tatlı tüketimi konusunda da şu uyarıda bulundu: "Şerbetli ve ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Tatlı tüketimi, iftardan hemen sonra değil, birkaç saat sonra yapılmalıdır."
"Sahur öğününü atlamayın"
Diyetisyen Tuğba Tekerek, sahurun mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Sahura kalkmak hem açlık süresini kısaltır hem de metabolizmanın korunmasına yardımcı olur. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta ve tam tahıllı ekmek içeren hafif bir kahvaltı yapılabilir. Alternatif olarak, çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün de tercih edilebilir. Ancak aşırı yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır" dedi.
"Sıvı tüketimini ihmal etmeyin"
Ramazan ayında su tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Tuğba Tekerek, "Susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir. Günlük en az 2-2,5 litre su tüketmek, vücudun sıvı dengesini koruması için önemlidir. Çay ve kahve gibi kafeinli içecekler yerine süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları ve bitki çayları tercih edilmelidir" şeklinde konuştu.
"Sağlıklı pişirme yöntemleri ve egzersiz önerisi"
Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemlerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Tekerek, "Kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yiyecekler yerine, ızgara, haşlama, fırında veya buğulama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir" ifadelerini kullandı.
Ayrıca, iftardan 1-2 saat sonra yapılacak kısa mesafeli yürüyüşlerin sindirimi kolaylaştıracağını söyleyen Tekerek, kabızlığı önlemek için sıvı tüketimi ve lif açısından zengin gıdaların (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) tüketilmesi gerektiğini belirtti.
Ramazan ayında sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmanın önemine dikkat çeken Diyetisyen Tuğba Tekerek, vatandaşları bilinçli beslenmeye davet etti.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde, daha önce diz protezi ameliyatı geçiren ve zamanla ağrı ile hareket kısıtlılığı gelişen hastaya total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi. Sol dizinden daha önce protez
Solaklığın, genetik ve gelişimsel süreçlerin etkisiyle ortaya çıkan doğal bir özellik olduğunu aktaran Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, solaklık ve beyin ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Solak olmak daha zeki veya üretkem olmak anlamına gelmiyor
Ticaret Bakanlığı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye, okul çantası ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasaya arzı yasaklanırken, ürünlerin toplatılması ve sorumlu firmalara ida
Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında sedef hastalığına ilişkin bilgilendirmede bulunan Aydeniz, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hastalığın ciltte görülen belirtilerin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aydeniz, "
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Polat, dünya nöroloji otoritelerinin benimsediği yeni yaklaşım doğrultusunda, hastalıkları tedavi etmekten çok beyin sağlığını yaşam boyu korumaya odaklanan koruyucu nöroloji anlayışı ve bunun için uygulanması gereken bilims
Yozgat Şehir Hastanesi'nde ilk kez laparoskopik (kapalı) yöntemle prostat kanseri ameliyatı yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından 63 yaşındaki hasta, ameliyatın üçüncü gününde taburcu edildi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Kocamanoğlu ve ekibi
1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında anne sütünün bebek sağlığı üzerindeki hayati önemine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, doğal bir bağışıklık kaynağı olan anne sütünün bebekler için en değerli besin olduğunu belirtiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Hal
Güneş, Türkiye'de emzirme oranının yaklaşık yüzde 65 seviyesinde kaldığını belirterek, annelerin yanlış yönlendirmeler ve toplumsal baskılar nedeniyle emzirmeyi erken bırakabildiğine dikkat çekti. "1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası" dolayısıyla açıklamala
ABD Lark Adası'na saldırdı, İran sert tepki gösterdi
Manş Denizi’nde balıkçı teknesi battı: 2 kayıp
03Elazığ'da otomobil ve motosiklet çarpıştı: 5 yaralı
04Giresun'da sağanak yağışlara karşı tedbirler değerlendirildi
05İran'dan ABD'ye misilleme: Ürdün'deki iki askeri üs hedef alındı
06Hürmüz'de hakimiyet savaşı: ABD kontrol iddiasını yineliyor, İran geri adım atmıyor
07Berlin'de Gazze'de şehit edilenler için sembolik anma: Alexanderplatz'a binlerce ayakkabı bırakıldı
Galatasaray A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Fenerbahçe A.ş.
Kocaeli̇spor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Trabzonspor A.ş.
Samsunspor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Beşi̇ktaş A.ş.
Eyüpspor
Arca Çorum Fk
Göztepe A.ş.
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor