MENÜ

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: "Dünyadaki tüm trajediler Avrupa politikaları sayesinde gerçekleşti"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Rus basınına yaptığı açıklamada, "Son 500 yılda dünyadaki tüm trajediler Avrupa’da doğdu ya da Avrupa politikaları sayesinde gerçekleşti. Tarihe geri dönüp baktığımızda, Amerikalıların herhangi bir kışkı...

Yayınlanma: 02 Mart 2025 14:27 Güncelleme: 05 Eylül 2025 17:27
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: "Dünyadaki tüm trajediler Avrupa politikaları sayesinde gerçekleşti"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Rus basınına yaptığı açıklamada, "Son 500 yılda dünyadaki tüm trajediler Avrupa’da doğdu ya da Avrupa politikaları sayesinde gerçekleşti. Tarihe geri dönüp baktığımızda, Amerikalıların herhangi bir kışkırtıcı ya da hatta ‘tahrik edici’ rol oynamadıklarını görüyoruz" dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus basınına ABD ile ilişkiler ve Ukrayna’ya yönelik açıklamalarda bulundu. ABD’nin Ukrayna’daki çatışmayı sona erdirmek istediğinden açıkça bahsettiğini, ancak Avrupa’nın savaşın devam etmesini talep ettiğini belirten Lavrov, "Şimdi, Joe Biden’ın görev süresinin ardından, sağduyuya göre hareket etmek isteyen insanlar geldi. Açıkça tüm savaşları bitirmek istediklerini, barış istediklerini söylüyorlar. Savaş şeklinde "şenliklerin devamını" kim istiyor? O, Avrupa" dedi.

"Dünyadaki tüm trajediler Avrupa’da doğdu"
Birçok araştırmacının son 500 yılda tüm dünya trajedilerinin Avrupa’da doğduğu, ABD’nin kışkırtıcı rolü oynamadığı yönündeki görüşünü hatırlatan Lavrov, "Batı’nın aşağı yukarı günümüze ulaştığı şekliyle oluştuğu son 500 yılda, elbette bazı değişikliklerle birlikte, dünyadaki tüm trajediler Avrupa’da doğdu ya da Avrupa politikaları sayesinde gerçekleşti. Tarihe geri dönüp baktığımızda, Amerikalıların herhangi bir kışkırtıcı ya da hatta ‘tahrik edici’ rol oynamadıklarını görüyoruz" diye konuştu.
Avrupa karşıtı olmak istemediğini kaydeden Lavrov, "Ancak mevcut durum birçok tarihçinin dile getirdiği fikri doğruluyor" ifadelerini kullandı.

"Donald Trump pratik bir insan"
ABD Başkanı Donald Trump’ı "sağduyu" sloganı altında iş yapan pratik bir kişi olarak nitelendiren Lavrov, "Donald Trump pratik bir insan. Onun sloganı sağduyu. Bu, farklı bir iş yapma biçimine geçiş anlamına geliyor ve bunu herkes görüyor. Ancak hedef hala ‘MAGA’ (Amerika’yı Yeniden Büyük Yap). Bu da siyasete canlı, insani bir karakter kazandırıyor" şeklinde konuştu.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz’un da aralarında bulunduğu Trump’ın ekibinin makul insanlar olduğunu kaydeden Lavrov, bu yüzden Riyad’da "İki ciddi ülke basitçe oturup, nerede yanlış yaptıklarını ve önceki yöneticilerinin son 4 yılda neyi berbat ettiğini konuştu. Tüm iletişim kanallarını istisnasız yok ederek, bir dizi yaptırım uygulayarak, ardından ABD şirketlerinin sınır dışı edilmesiyle yüzlerce milyar dolarlık kayıplara yol açtılar" dedi.

"Ukrayna’ya barış gücü getirme planı küstahlıktır"
Avrupa’da Ukrayna’ya barış gücü gönderilmesine ilişkin tartışmaların küstahça olduğunu vurgulayan Lavrov, "Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer bazı fikirlerle ortalıkta dolaşıyor. Şu kadar bin barış gücü hazırladıklarını ve onlara hava koruması sağlayacaklarını söylüyorlar. Bu da küstahlıktır. Ukrayna’ya barış gücü getirme planı Kiev’i bize karşı bir savaş için kışkırtmaya devam ediyor" diye konuştu.
Rusya için Avrupalı barış güçlerinin Ukrayna’da görünmesinin krizin nedenlerinin ortadan kalkmayacağı anlamına geleceğini aktaran Lavrov, "Nasıl ki Kiev’deki mevcut rejimi süngülerle iktidara getirip ileriye ittilerse, şimdi de barışı koruma birimleri şeklinde süngüleriyle desteklemek istiyorlar. Bu da temel nedenlerin ortadan kalkmayacağı anlamına gelecektir" ifadelerini kullandı.

"Saf bir Nazi’ye, Yahudi halkına ihanet eden bir haine dönüştü"
Zelenskiy’nin "saf bir Nazi" ve Yahudi halkına ihanet eden bir "hain" haline geldiğini söyleyen Lavrov, "Vladimir Zelenskiy, barış sloganlarıyla, ‘Rus dilini rahat bırakın, bu bizim ortak dilimiz, ortak kültürümüz’ sloganlarıyla iktidara gelen bir adamdan 180 derecelik bir dönüş yaptı ve 6 ay içinde saf bir Nazi’ye ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in haklı olarak söylediği gibi Yahudi halkına ihanet eden bir haine dönüştü" dedi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30