MENÜ

Sadıkoğlu, Yeni Dönemin Projelerini Açıkladı: Hedef Ekonomide Daha Güçlü Malatya

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Başkan Adayı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 1 Ekim’de gerçekleştirilecek Oda seçimleri öncesinde yeni dönem hedef ve projelerini açıkladı. Yeni dönemde odağın üretim, finansman, ihracat, teknoloji,

Yayınlanma: 08 Eylül 2026 11:46 Güncelleme: 08 Eylül 2026 09:40
Sadıkoğlu, Yeni Dönemin Projelerini Açıkladı: Hedef Ekonomide Daha Güçlü Malatya

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Başkan Adayı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 1 Ekim’de gerçekleştirilecek Oda seçimleri öncesinde yeni dönem hedef ve projelerini açıkladı. Yeni dönemde odağın üretim, finansman, ihracat, teknoloji, lojistik ve sektörel gelişim olacağını söyleyen Başkan Sadıkoğlu, “Hedefimiz makamı korumak değil, Malatya’nın ekonomik geleceğini daha güçlü hale getirmek” dedi.

 

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Başkan Adayı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, yeni dönem için projelerini ve hedeflerini kamuoyuyla paylaştı.

 

Malatya’nın sadece ayağa kalkmasını değil, daha güçlü bir ekonomik yapıya kavuşmasını hedeflediklerini belirten Başkan Sadıkoğlu, “İlk göreve seçildiğimiz günden bugüne hedeflediğimiz projelerimizin birçoğunu pandemi ve depremin etkisiyle hayata geçiremedik. Hedeflerimizi yeni dönemde daha da büyüttük” mesajı verdi.

 

Göreve ilk seçildiği 2018 yılında yaklaşık 6 bin 500 olan üye sayısının bugün 13 bine yaklaştığını, 8 yıllık süreçte 317 eğitim, panel ve çalıştay düzenleyerek yaklaşık 16 bin kişiye ulaştıklarını belirten Başkan Sadıkoğlu, pandemi, 6 Şubat depremleri ve zirai don gibi şehrin ekonomisini doğrudan etkileyen kriz dönemlerinde üyelerin yanında olduklarını ifade etti.

 

HEDEF; ÜRETİM VE TİCARET KAPASİTESİ DAHA YÜKSEK BİR ŞEHİR

Deprem sonrası finansmana erişimden mücbir sebep mücadelesine, ihracat desteklerinden mesleki eğitime kadar birçok alanda çalışmalar yürüttüklerini aktaran Başkan Sadıkoğlu, yeni dönemde ise Malatya ekonomisinin yeniden toparlanmasının ötesinde, üretim ve ticaret kapasitesi daha yüksek bir şehir hedeflediklerini söyledi.

 

“EN ÖNEMLİ PROJEMİZ ÜYELERİMİZİN SESİ OLMAYA DEVAM ETMEK”

Yeni dönemin en önemli hedefinin, 13 bine yaklaşan Oda üyesinin güçlü şekilde temsil edilmeye devam edileceği olduğunu belirten Başkan Sadıkoğlu, deprem nedeniyle işyerini kaybeden üyelerin tamamı yeni işyerlerine kavuşana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

 

“Bazen kavgacı başkan diyorlar. Bizim kavgamız şahsi meselemiz için değil, üyelerimizin sorunlarını dile getirmek ve çözüm bulmak içindir” diyen Başkan Sadıkoğlu, “En son üyemiz yeni işyerine geçene kadar onların sesi olmaya devam edeceğiz. Yeni dönemde de 13 bin üyemizin en güçlü temsilcisi olmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

 

FİNANSMANA ERİŞİM İÇİN YENİ ADIMLAR ATILACAK

Yeni dönemin öncelikli başlıklarından birinin finansmana erişim olacağını vurgulayan Sadıkoğlu, uygun maliyetli finansman imkanlarının artırılması için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

 

Geçmiş dönemde olduğu gibi Bankalar Birliği Başkanı ve banka genel müdürlerini Malatyalı iş insanlarıyla bir araya getirmeyi planladıklarını belirten Sadıkoğlu, KOSGEB aracılığıyla yeni bir faizsiz kredi paketi için de girişimlerde bulunduklarını ve paketin yakın zamanda açıklanmasını beklediklerini kaydetti.

 

ÇİMENTO FABRİKASI PROJESİ

Malatya'nın yeniden inşa sürecinde yaşanan çimento tedariki ve maliyet sorunlarına çözüm üretmek amacıyla başlatılan çimento fabrikası projesinin de yeni dönemin önemli yatırımlarından biri olduğunu belirten Sadıkoğlu, Malatya Büyükşehir Belediyesi iştiraki MESTON ile Oda'nın eşit sermaye ile şirket kurduğunu söyledi.

 

ÇED ve hammadde fizibilite çalışmalarının devam ettiğini belirten Sadıkoğlu, fabrikanın kurulmasının ardından üyelerin de projeye ortak olabilmesi amacıyla hisse satışlarının gerçekleştirileceğini ifade etti.

 

MODEL FABRİKA SANAYİDE YENİ DÖNEMİ BAŞLATACAK

Yeni dönemin en önemli sanayi projelerinden biri olan Model Fabrika'nın hizmete alınacağını belirten Sadıkoğlu, binanın inşaatının tamamlandığını ve eğitim sınıfları, konferans ve toplantı salonları ile üretim sahasının Bakanlık standartlarına uygun hale getirildiğini ifade etti.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından temin edilecek makine parkurunun beklendiğini söyleyen Sadıkoğlu, Model Fabrika'nın yalnızca Malatya'ya değil bölgeye hizmet vereceğini ve OSB'deki işletmelerin daha verimli, nitelikli ve katma değerli üretim yapmalarına katkı sağlayacağını belirtti.

 

MESLEKİ EĞİTİMDE SİMÜLATÖR DÖNEMİ

Yeniden inşa sürecindeki Malatya'nın ihtiyaç duyduğu nitelikli personelin yetiştirilmesine yönelik yeni bir eğitim modelinin de hayata geçirileceğini açıklayan Sadıkoğlu, kule vinç, bekoloder, ekskavatör ve forklift operatörlüğü ile elektrikli araç bakımı ve kaynak ustalığı gibi alanlarda simülatör eğitimleri verileceğini söyledi.

 

Simülatör makinelerinin hazır olduğunu belirten Sadıkoğlu, eğitimlerde gerçeğe en yakın senaryolarla uygulamalı bir eğitim modeli uygulanacağını, başvuruların Odaya yapılacağını ifade etti.

 

MALATYA'YA LOJİSTİK MERKEZ HEDEFİ

Ulaşım ve lojistiğin işletmelerin önemli girdi maliyetlerinden biri olduğunu ifade eden Sadıkoğlu, Malatya'ya lojistik merkez kurulmasını yeni dönemin ana gündemlerinden biri olarak belirlediklerini söyledi.

 

Demiryolu ve karayolu ulaşım altyapısının yanı sıra lojistik merkez konusunda analizler gerçekleştireceklerini belirten Sadıkoğlu, gerekli girişimlerle Malatya'nın lojistik merkezine kavuşması için çalışacaklarını kaydetti.

 

KAYISI İÇİN ORTAK AKIL PLATFORMU

Malatya ekonomisinin lokomotifi olan kayısının geleceği için üretici, tüccar, sanayici ve ihracatçının aynı masa etrafında buluşturulacağı Kayısı Çalışma Platformu kurulacak.

 

Üretimden pazarlamaya, ihracattan markalaşmaya kadar sektörün tüm başlıklarının ortak akılla ele alınacağını belirten Sadıkoğlu, “Kayısı için birlikte çalışacağız, Malatya için birlikte kazanacağız” mesajını verdi.

 

SEKTÖREL TİCARET SİTELERİ KURULACAK

Gıda toptancıları, mobilyacılar ve tekstil başta olmak üzere farklı sektörlerin bir arada faaliyet gösterebileceği modern ticaret siteleri oluşturulması hedefleniyor.

 

Sektörlerin ihtiyaçlarına uygun altyapıya sahip, ulaşımı kolay ve ticari hareketliliği artıracak alanlar için ilgili kurumlarla birlikte çalışacaklarını belirten Sadıkoğlu, “Sektörlerimizi bir araya getirecek, ticaretimizi büyütecek ve Malatya'nın ekonomik gücünü artıracağız” dedi.

 

KOBİ'LERE KULUÇKA MERKEZLERİ

Küçük ve orta ölçekli imalatçıların büyümesi için kuluçka merkezleri oluşturulacağını açıklayan Sadıkoğlu, bu merkezlerde firmalara üretim alanının yanı sıra teknoloji, danışmanlık, finansmana erişim, eğitim ve yeni pazar bağlantıları konusunda destek sağlanacağını söyledi.

 

MALATYA SAVUNMA SANAYİSİNİN ÜRETİM MERKEZLERİNDEN BİRİ OLACAK

Yeni dönemde Malatya'nın savunma sanayisi tedarik zincirine dahil edilmesi için de önemli bir çalışma yürütülecek. Savunma Sanayii Başkanlığı ile yapılması planlanan organizasyonda ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, HAVELSAN ve BAYKAR'ın üst düzey yöneticileri Malatyalı üreticilerle buluşturulacak.

 

Sadıkoğlu, temel amaçlarının Malatyalı firmaların savunma sanayisinin tedarik zincirine dahil olmasını sağlamak olduğunu ifade etti.

 

YEŞİL DÖNÜŞÜM İÇİN ÇALIŞMA GRUBU KURULACAK

Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesinin ihracatçı firmalar açısından yeni dönemde daha önemli hale geleceğine dikkat çeken Sadıkoğlu, Oda bünyesinde Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu oluşturacaklarını söyledi.

 

Çalışma grubuyla üyelerin Ticaret Bakanlığı'nın Yeşil Mutabakat Eylem Planı doğrultusunda dönüşüme hazırlanması hedefleniyor.

 

UYUM VE ARABULUCULUK MERKEZİ HİZMETE AÇILACAK

Fiziki altyapısı tamamlanan UYUM ve Arabuluculuk Merkezi'nin deprem nedeniyle faaliyete geçirilemediğini belirten Sadıkoğlu, merkezin kısa süre içerisinde üyelerin hizmetine sunulacağını açıkladı.

 

Merkez aracılığıyla işçi-işveren, ticari ve tüketici uyuşmazlıklarında üyelerin süreçleri daha hızlı ve sağlıklı şekilde yönetmelerine katkı sağlanması hedefleniyor.

 

AB BİLGİ MERKEZİ İLE İHRACAT DESTEKLENECEK

Malatya ihracatının yaklaşık yüzde 50'sinin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gerçekleştirildiğine dikkat çeken Sadıkoğlu, ihracatçıların AB fonlarından daha fazla yararlanması ve Avrupa pazarındaki ihracatın artırılması amacıyla Oda bünyesinde AB Bilgi Merkezi kurulacağını açıkladı.

 

Merkez aracılığıyla ihracatçı üyelere danışmanlık ve bilgilendirme desteği sağlanması hedefleniyor.

 

UR-GE PROJELERİ FARKLI SEKTÖRLERE YAYILACAK

Üyelerin uluslararası rekabet gücünü artırmak amacıyla yürütülen URGE projelerine de yeni dönemde hız verilecek.

 

Deprem öncesinde tekstil sektöründe yürütülen UR-GE projesi kapsamında Malatyalı firmaların Rusya'ya götürüldüğünü ve önemli iş bağlantıları kurulduğunu hatırlatan Sadıkoğlu, Ticaret Bakanlığı'nın URGE projelerine sağladığı yüzde 75 oranındaki hibe desteğinden farklı sektörlerin de yararlanmasını sağlayacaklarını söyledi.

 

MALATYA'DA SEKTÖR FUARLARI DÜZENLENECEK

Üyelerin ürün ve hizmetlerini sergileyebileceği, Malatya ve bölgeden yeni müşterilerle buluşabileceği sektör fuarları düzenlenecek. Sadıkoğlu, fuarları yalnızca ürünlerin sergilendiği alanlar olmaktan çıkararak yeni ticari bağlantıların kurulduğu iş platformlarına dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.

 

ÜYELER DÜNYA FUARLARIYLA BULUŞTURULACAK

Yeni dönemde Malatyalı firmaların uluslararası pazarlara açılmasına yönelik yurt dışı fuar organizasyonlarına da ağırlık verilecek. Sektörlerin önde gelen uluslararası fuarlarına üyelerle birlikte katılım sağlanarak yeni pazarların keşfedilmesi, potansiyel müşterilerle buluşulması ve yeni iş bağlantıları kurulması hedefleniyor.

 

E-TİCARET AKADEMİSİ KURULACAK

Dijital ticaretin işletmeler açısından önemli bir fırsat haline geldiğini belirten Sadıkoğlu, Oda bünyesinde E-Ticaret Akademisi kurulacağını açıkladı.

 

Akademide e-ticaret ve e-ihracat alanında eğitim, danışmanlık ve uygulamalı destek verilecek. Ayrıca Trendyol, Hepsiburada, İdefix, Amazon ve Alibaba gibi büyük pazaryerlerinin yöneticileri Malatyalı iş insanlarıyla buluşturulacak.

 

YAPAY ZEKA VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM MERKEZİ

İşletmelerin üretimden satışa, muhasebeden stok yönetimine ve pazarlamaya kadar birçok alanda dijital dönüşüme ihtiyaç duyduğunu belirten Sadıkoğlu, Dijital Dönüşüm ve Yapay Zekâ Merkezi kuracaklarını söyledi.

 

Merkezde işletmelere eğitim, danışmanlık ve uygulama desteği sunularak yeni nesil teknolojilerin iş süreçlerinde daha etkin kullanılması sağlanacak.

 

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYISI 20'YE ÇIKARILACAK

Oda tarafından Malatya Kayısısı, Malatya Kağıt Kebabı ve Malatya Peyniri olmak üzere 3 ürünün coğrafi işaret tescilinin gerçekleştirildiğini belirten Sadıkoğlu, yeni dönemde bu sayıyı en az 20'ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

 

TARIM VE TURİZM PLATFORMLARI KURULACAK

Tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren STK'ların da dahil olacağı Tarım Platformu ile sektörde faaliyet gösteren üyeler için yeni projeler geliştirilecek.

 

Benzer şekilde turizm sektöründe faaliyet gösteren STK ve firmaların katılımıyla Turizm Platformu kurulacak. Platform aracılığıyla turist sayısının artırılması, rehber eğitimleri düzenlenmesi ve turizm sektöründeki üyelerin ticari iş hacimlerinin büyütülmesi hedefleniyor.

 

GENÇ VE KADIN GİRİŞİMCİLERE DAHA GÜÇLÜ DESTEK

Yeni dönemde Genç ve Kadın Girişimciler Kurullarının da daha etkin hale getirileceğini belirten Sadıkoğlu, gençlerin ve kadınların iş dünyasında daha güçlü yer almaları için eğitim, mentorluk ve yeni iş bağlantıları konusunda daha kapsamlı çalışmalar yürütüleceğini söyledi.

 

“ÜÇÜNCÜ DÖNEMİ EKONOMİK SIÇRAMA DÖNEMİ OLARAK GÖRÜYORUZ”

Yeni dönem projelerinin ortak hedefinin Malatya'nın ekonomik kapasitesini büyütmek olduğunu vurgulayan Sadıkoğlu, sözlerini şöyle tamamladı; “Biz Malatya'nın sadece yeniden ayağa kalkmasını değil, daha güçlü bir ekonomik yapıya kavuşmasını istiyoruz. İlk göreve seçildiğimizde hedeflediğimiz projelerimizin birçoğunu pandemi ve depremin etkisiyle hayata geçiremedik. Hedeflerimizi yeni dönemde daha da büyüttük. Daha fazla üreten, daha fazla ihraç eden, teknoloji kullanan, dünya pazarlarıyla daha güçlü bağlar kuran bir Malatya hedefliyoruz. Bunun için üretimden ihracata, finanstan lojistiğe, savunma sanayisinden yapay zekâya kadar geniş bir çalışma alanımız var. İlk iki dönemde güçlü bir temel oluşturduk. Üçüncü dönemde bu temelin üzerinde daha büyük bir ekonomik yapı inşa etmek istiyoruz. Bizim hedefimiz makamı korumak değil, Malatya'nın ekonomik geleceğini daha güçlü hale getirmek.”

ETİKETLER: Sadıkoğlu,, Yeni, Dönemin, Projelerini, Açıkladı:
KAYNAK: Malatya Haber Ajansı

MHA Malatya Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Mersin'de 1 ton 250 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Mersin'de 1 ton 250 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şubesi ekiplerince uyuşturucu satışı yapanların deşifresine yönelik çalışma yürütüldü. Şüpheli Ö.T.K'nin kullanımında olduğu değerlendirilen depoya operasyon düzenlendi. Aramalard

Japonya şiddetli yağışların etkisi altında

Japonya şiddetli yağışların etkisi altında

Demir yolu işletmecilerinden yapılan açıklamada, Tokyo'da etkili olan şiddetli yağışlar dolayısıyla bazı tren seferlerinin iptal edildiğini belirtti. Açıklamada, iptal edilen tren seferlerinin 140 binden fazla kişiyi etkilediği kaydedildi. Japonya Meteoro

Batman Valiliğinden “Kürtçe konuştuğu için polis şiddeti” iddiasına açıklama

Batman Valiliğinden “Kürtçe konuştuğu için polis şiddeti” iddiasına açıklama

Valilik tarafından yapılan açıklamada, olayın mesleki veya etnik bir boyutunun bulunmadığı, aynı apartmanda yaşayan komşular arasında uzun süredir devam eden husumetten kaynaklandığının tespit edildiği belirtildi. “Olayın etnik bir boyutu bulunmuyor” Batm

Şırnak'ta jandarma operasyonlarında 227 şüpheli gözaltına alındı

Şırnak'ta jandarma operasyonlarında 227 şüpheli gözaltına alındı

Operasyonlar sonrası yapılan aramalarda toplam 53 bin 169 paket sigara, 1.356 adet elektronik sigara, 859 adet sigara filtresi/kâğıdı, 184 kilo nargile tütünü, 60 adet puro, 49 adet cep telefonu, 2.212 adet muhtelif inşaat ve hırdavat malzemesi, 689 adet

Hindistan'da yolcu taşıyan kamyonet devrildi: 12 ölü, 22 yaralı

Hindistan'da yolcu taşıyan kamyonet devrildi: 12 ölü, 22 yaralı

Hindistan'ın kuzeyindeki Uttar Pradesh eyaletinin Baghpat bölgesinde meydana gelen trafik kazasında, 32 yolcu taşıyan kamyonetin devrilmesi sonucu ilk belirlemelere göre 6 kişi hayatını kaybetti. Olayda yaralanan 22 kişi ise çevre hastanelere sevk edildi.

71 ilde uyuşturucu operasyonu: 424 şüpheli tutuklandı

71 ilde uyuşturucu operasyonu: 424 şüpheli tutuklandı

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı ve cumhuriyet başsavcılıklarının koordinasyonunda, il emniyet müdürlüklerince uyuşturucu madde satıcılarına yönelik operasyonlar gerçekleştirildi. Adana, A

BRICS’in 18. Zirvesi Yeni Delhi’de düzenlenecek

BRICS’in 18. Zirvesi Yeni Delhi’de düzenlenecek

Hindistan'ın ev sahipliğinde düzenlenecek 18. BRICS Zirvesi, grubun son yıllardaki dönüşümünü ortaya koyması açısından kritik bir döneme denk geliyor. 2024'teki genişlemeyle üye sayısı 11'e çıkan BRICS, artık yalnızca Brezilya, Çin, Rusya, Hindistan ve G

Güney Amerika’da lityum ittifakı: ABD kritik mineraller tedarik ağı oluşturma arayışında

Güney Amerika’da lityum ittifakı: ABD kritik mineraller tedarik ağı oluşturma arayışında

Arjantin, Bolivya, Şili ve Peru’yu bir araya getiren Güney Amerika Lityum İttifakı için imzalar atıldı. Dünyanın en önemli bakır ve lityum üreticilerinden bazılarını bir araya getiren ittifak, ABD Başkanı Donald Trump’ın Mart 2026’da duyurduğu “Amerika Ka

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
10
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
9
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
9
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
7
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
7
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
7
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
7
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
7
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
6
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
6
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
6
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
4
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
4
Eyüpspor Eyüpspor
3
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
1
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
0