Mardin’in Artuklu ilçesinde 9-12 Eylül tarihleri arasında düzenlenen TEKNOFEST İnsansız Kara Aracı Yarışması, yoğun katılımla başladı. Yarışmaya katılan üniversite öğrencileri geliştirdikleri araçların özelliklerini anlatırken, savunma sanayisinde gençler
Mardin’in Artuklu ilçesinde 9-12 Eylül tarihleri arasında düzenlenen TEKNOFEST İnsansız Kara Aracı Yarışması, yoğun katılımla başladı.
Yarışmaya katılan üniversite öğrencileri geliştirdikleri araçların özelliklerini anlatırken, savunma sanayisinde gençlere sunulan fırsatlara dikkat çekti.
TEKNOFEST’in önemli teknoloji yarışmalarından biri olan İnsansız Kara Aracı Yarışması, Türkiye'nin farklı üniversitelerinden yarışmaya katılan gençler, geliştirdikleri insansız kara araçlarıyla kıyasıya mücadele ederken, araçların teknik özellikleri ve kullanım alanları hakkında da değerlendirmelerde bulundu.
İLKHA mikrofonuna konuşan üniversite öğrencileri, yarışmaya hazırlanma süreçlerini, araçlarında kullandıkları teknolojileri, elde ettikleri tecrübeleri ve sürekli çalışmayla kariyerlerine sağladığı katkıları anlattı.

Yazılım Mühendisliği 4'üncü sınıf öğrencisi Ali Kemal Tarık Çebin, aracın özelliklerini ve kullanım alanlarını şöyle anlattı: "Yarışmaya bu yıl ikinci kez katılıyorum. Bu yıl daha büyük bir araç tasarladık. Yazılımcı olarak aracın mekanik sistemlerine, gerektiğinde elektrik sistemlerine yardımcı oldum. Aracımız lider takip özelliğine sahip. İşaretlediğimiz kişiyi arada 0,5 metre mesafe kalacak şekilde takip ediyor.
Bunun yanında 3 boyutlu radarımız ve GPS sistemimiz bulunuyor. Bu sayede alan taraması ve harita çıkartması da yapabiliyor, GPS üzerinden de konum tespiti gerçekleştirebiliyor. Elektronik kontrolüyle ilerleyebiliyor. Gelecek artık insansız araçlar üzerinde ilerliyor. Yapılan bu aracımız da girilebilecek bombalı bölgeler olsun, askerlerin giremediği tehlikeli alanlar olsun, bu tür yerlerde kullanılabilir. İnşallah bu yarışta birinci oluruz."

"Hedefimiz birincilik"
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinden Eray Öz ise takım olarak bu yıl kurularak ilk kez yarışmaya katıldıklarını belirterek, "Burası gerçekten çok güzel bir ortam, çok heyecanlıyız. Takımımız bu sene yeni kuruldu, ilk defa böyle bir yarışa katılıyoruz. Burada olmanın, bu yarışa katılmanın ayrı bir heyecanı var ama genel olarak her şey yolunda ilerliyor. İmkanlar da çok iyi, bu yüzden genel olarak durumumuz çok iyi. Şu anda araç üzerinde geliştirmeler yapıyoruz. Dün test sürüşümüzü gerçekleştirdik ve harika geçti. Bugün yarışma günü ve şu an itibarıyla 4. sıradayız. İlk olarak manuel sürüş yapacağız. Aracımız manuel sürüşün yanı sıra otonom sürüş özelliğine ve paralel park sistemine de sahip, gayet güçlü bir araç.
Yarışa özgü her şeyi elimizden geldiğince en güzel şekilde tasarladık. Yapay zeka ve görüntü işleme sistemlerimiz var. Araç tabelaları okuyabiliyor, her türlü dış haritalandırma işlemini gerçekleştirebiliyor. Bunun üzerine lidar sistemi sayesinde, örneğin bir mağarayı bile eksiksiz haritalandırabiliyor, 3 boyutlu harita oluşturabiliyor. Hedefimiz birincilik, inşallah başaracağız. Kendimize her zamanki gibi tam güveniyoruz." ifadelerini kullandı.
Kocaeli Gebze Teknik Üniversitesinden Cansu Türüt de iki yıldır TEKNOFEST'e katıldığını belirterek, yarışmanın kendileri için önemli bir deneyim olduğunu söyledi.
Türüt, gençlerin teknolojiye ilgisinin küçük yaşlardan itibaren desteklenmesinin önemine dikkat çekerek "2 yıldır TEKNOFEST'e katılıyorum. Bundan dolayı çok mutluyuz. Organizasyon yine beklediğimiz gibi, parkurları da çok beğendik, her şey çok güzel. Takım olarak 3 yıldır TEKNOFEST'e, İnsansız Kara Aracı Yarışması'na ise 2 yıldır katılım sağlıyoruz. Bu sene de aracımızı baştan yeniden tasarlayıp, tekrar hazırlayıp yarışmaya geldik. Hedefimiz tabii ki tüm parkurları başarıyla tamamlayıp güzel bir derece alabilmek." dedi.

Gençlerin çalışma azmine değinen Türüt "Ülkemizde neredeyse tüm üniversitelerde Milli Teknoloji Atölyeleri kuruluyor. Bunlar sadece üniversite öğrencileriyle de kalmayıp ortaokuldan itibaren öğrenciler bu atölyelerde teknolojiyle iç içe büyüyor. Yani şu an bir ortaokul ya da lise öğrencisi bizden daha bilgili diyebiliriz. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunun tamamen ülkemizin vizyonu, hedefleri sayesinde olduğunu düşünüyorum.
Öyleki benim kardeşim de dahil bir sürü genç, artık bu atölyelerde, teknoloji çalışmalarında yer alıyor, TEKNOFEST gibi yarışmalara başvurmak için çaba gösteriyorlar. Elbette internetten araştırıyorlar, sosyal medyayı da kullanıyorlar ama şu an merak üzerinde 'Araba nasıl yapılır?', 'Roket nasıl yapılır?', 'Drone nasıl yapılır?' Şu anda bunların hepsi üzerinde çalışıyorlar. Gerçekten gençler bu konuda bizleri takip ediyor, hatta ileri gidiyorlar bile diyebiliriz." diye belirtti.
"Önceliğimiz hafiflik ve sağlamlık"
Takımın mekanik ekibi üyesi Gülnihal Tekinbaş, geliştirdikleri aracın dört tekerlekli bir insansız kara aracı olduğunu, tasarım aşamasında hafiflik ve sağlamlığa öncelik verdiklerini söyleyerek, "Aracımız 4 tekerlekli bir insansız kara aracı. Tasarlarken önceliğimiz hafiflik ve sağlamlık üzerine odaklandık. Dolayısıyla aracın bacakları ve şasesi alüminyumdan imal edildi. Şasenin iç kısmında elektronik sistemi bulunmakta. Dış kısmı ise su geçirmez şekilde yalıtımlandı. Güç aktarımını zincir-kasnak sistemiyle sağlıyoruz. 4 adet DC motorumuz var, bunlar doğrudan kasnaklara bağlı. Aracın duruşunu daha güvenli ve güçlü kılmak için elektromanyetik frenler kullanıyoruz. Daha basit ama daha dayanıklı bir araç tasarlamak istedik, bu şekilde yapılandırdık." dedi.

"Evde boş durmak yerine burada bir şeyler üretmek, motivasyon kaynağıdır"
Yaz boyunca takım arkadaşlarıyla yoğun şekilde çalıştıklarını belirterek, bu çalışmaların kendilerini meslek hayatına hazırladığını ifade eden Tekinbaş, "Bu sene 4'üncü sınıfa geçtim. Tüm yaz boyunca farklı bölümlerden, farklı sınıflardan arkadaşlarımızla bir araya geldik. Kalabalık bir takımız ve 3 ay boyunca neredeyse hiç eve gitmedik, her hafta 5-6 gün atölyeye geldik, durmaksızın çalıştık. Bunun yanında başka projelerimiz de var. Gerçekten evde boş durmak yerine burada bir şeyler üretmek, öğrenmek ve en sonunda tasarladığımız şeylerin çalıştığını görmek inanılmaz büyük bir motivasyon kaynağı. Aynı zamanda bizi meslek hayatına da hazırlıyor. Bu yüzden bu tür çalışmaların çok faydalı olduğunu düşünüyoruz.
Sadece bizim için değil, daha küçük yaştaki çocuklar için de bu imkanlar var, onların da bu yolda teşvik edilmesi, aileleri tarafından yönlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kişinin durumu ne olursa olsun fark etmez. Neredeyse hepimizin internete erişimi var. Oradan bilgi edinmek bile kişinin ufkunu çok açıyor. Bildiklerinizi paylaşabileceğiniz bir kişi dahi olsa, onunla konuşmak, paylaşmak sizi de karşınızdakini de bir adım daha ileri taşır. Böyle adım adım ilerledikçe ülke olarak da ilerleriz inşallah." diye aktardı.
Bursa Teknik Üniversitesinden Hüseyin Cillik, yarışmanın kişisel gelişimine ve kariyerine önemli katkılar sağladığını dile getirerek, "Bursa Teknik Üniversitesinden takım olarak katılıyoruz. Genel olarak çok mutluyuz. Ben 2023'ten beri, yani 4 yıldır TEKNOFEST'e katılıyorum. İnsansız Kara Aracı kategorisinde de 4 yıldır yarışıyoruz, takımımız da kurulduğundan beri bu yarışta yer alıyor. Burada edindiğimiz tecrübeleri her sene bir üstüne taşıyoruz,
TEKNOFEST'i gerçekten çok seviyorum. Kişisel gelişimim için bana çok fayda sağladı. Hem iş hayatına hazırlanma sürecinde hem de kendimi birçok yönden ilerletme fırsatı verdi. İnsanlarla iletişim kurmak, sponsorluk çalışmaları yapmak, teknik becerilerimi geliştirmek ve en önemlisi de takım halinde çalışmayı öğrenmek... Hepsi bana çok şey kattı. Hedefimiz birinci olmak. İlk başladığımızda 17'inci, ardından 5, ve geçen sene de 3'üncü olduk. Şimdi ise inşallah birinciliğe doğru ilerliyoruz. Allah nasip ederse başaracağız."

"Gençlerin çalışması, çaba göstermesi gerçekten çok önemli"
Özellikle genç birrylerin azmine dikkat çeken Cillik, şunları kaydetti: Gençlerin çalışması, çaba göstermesi gerçekten çok önemli. Burada gördüğünüz hemen hemen herkes yaz tatilini yapmadı, biz buradaydık. Ben örneğin 4 yazdır memleketim Muğla'ya gitmiyorum -orası tatil yeri olmasına rağmen gitmiyor, burada çalışıyorum. Bunun karşılığını da alıyoruz elbette. Takım arkadaşlarımızdan biri geçen sene yarışma sonrasında ASELSAN'da staj yapmaya başladı. Jüri üyelerimizin çalışmalarını beğenmesiyle oraya yerleşti. Başka arkadaşlarımız da Baykar'da ve benzeri önemli kurumlarda çalışma fırsatı buldu. Savunma sanayi özellikle bu yarışmalara çok ilgi gösteriyor, takımları yakından takip ediyor, beğendiklerini değerlendiriyor ve işe alıyor.
Emek verince, çalışınca elbette karşılığını alıyorsunuz. İlk yıllarımızda, gerçekten çok zorluklar yaşadık, imkanlarla mücadele ettik. Ama adım adım, azimle, tırnaklarımızla bir şeyler yapmayı başardık. Ve bu süreç insanı inanılmaz derecede olgunlaştırıyor, geliştiriyor. Çalışmayı, çaba göstermeyi başta kimse sevmez, bu sonradan kazanılan bir alışkanlık ve zevktir.
Ciilik, "İlk başta çok zorlanıyorsunuz, 'Burada ne yapıyorum ben?' diyorsunuz, uğraşıyorsunuz, bazen sinirleriniz bozuluyor, tartışmalar yaşıyorsunuz... Ama yavaş yavaş o çalışma disiplini kazanınca, işin o aşamasından sonra büyük bir keyif almaya başlıyorsunuz. Bu sonradan açılan, güzelliği sonradan anlaşılan bir şey. Verdikçe, çaba gösterdikçe, emek harcamaya alıştıkça o alışkanlık hayatın her alanına yansıyor. Zamanla hayatınıza, bakış açınıza ve kişiliğinize bile çok olumlu katkıları oluyor.
TEKNOFEST'ler arasında bu organizasyon gerçekten en iyisiydi. Özellikle konaklama imkanları çok iyiydi. Mardin'i de çok sevdim, açıkçası harika bir şehir. Fuarda şehrin tam merkezinde kurulmuş, insanlar gelip geçiyor, doğal bir ortam. Markete gittiğimizde bile oradaki insanlar bizi çok güzel karşılıyor, misafirperverliklerini görüyoruz. Gerçekten 4 yıldır katıldığım en güzel TEKNOFEST'ti." diye belirtti. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı tarafından nitelikli suçlardan aranan şahısların yakalanmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda, "Dolandırıcılık" suçundan hakkında 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan S.A. Akçakale İlçe Jandarma Komutanlığ
Gazze'de çocukların gülümseyerek verdiği fotoğraflar, kısa süre sonra geride kalan acının simgesine dönüşüyor. Beyt Lahiya'da bir aileye ait evin siyonist işgalciler tarafından bombalanması sonucu Mümin Abdurrahman Ahmed, eşi Hanin Musa Faris Salih ile kı
Zelenskiy, Kanada Başbakanı Mark Carney ile görüşmek üzere bulunduğu ülkede, Ukrayna’nın hava savunmasının güçlendirilmesi ve yaklaşan kış öncesinde ihtiyaç duyduğu desteğin sağlanmasını gündeme getirecek. Ukrayna’nın savaş alanındaki baskıyı artıran Rus
Sahil Güvenlik Sözcüsü Komodor Noemie Cayabyab, 43 kişinin kurtarıldığını ve kayıp yolcuların bulunması için arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. MV June Aster adlı feribotta çarşamba akşamı başlayan yangının söndürüldüğü, ancak geminin su üz
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çin’de gerçekleştirdiği temaslara ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Pekin Büyükelçiliğini ziyaret ederek Büyükelçi Selçuk Ünal ve çalışma arkadaşlarıyla da bir araya geldiğini belirtti. Yapa
Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmada Kadıköy’de yakalanan 3 şüphelinin ardından teknik incelemeler derinleştirildi. Beykoz’da yapılan baskında roketatar, anti-tank mühimmatı, uzun namlulu silahlar ve çalıntı araçlar ele geçirildi.
Güney Lübnan'da siyonist işgalcilerin saldırıları sürerken, Sur kentine bağlı Mansuri beldesinde gerçekleştirilen şiddetli patlamalar bölgedeki gerilimi yeniden artırdı. Lübnan kaynaklarına göre işgal güçleri Mansuri'de patlamalar gerçekleştirirken, bir s
Kayseri İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince aranan şahısların yakalanmasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında L.G.’nin ikametinde adli arama gerçekleştirildi. Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, JASAT, İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Develi İlçe
Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş: 300 çiftin yuva kurmasına destek olduk
Almanya'da bıçaklı saldırıda 1 kişi öldü, şüpheli ağır yaralandı.
03Gaziantep'te halı yıkarken elektrik akımına kapılan 2 kadın öldü
04Slovenyalılar, ülkelerinde işgal elçiliğinin açılmasını protesto etti
05Türkiye'den Suriye'deki patlamaya ilişkin taziye mesajı
06İran'ın füze kapasitesi yeniden gündemde
07Ürdün'deki ABD üssü vuruldu: Çok sayıda savaş uçağı hasar gördü
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Kocaeli̇spor
Trabzonspor A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Corendon Alanyaspor
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Fenerbahçe A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Samsunspor A.ş.
Arca Çorum Fk
Erzurumspor Fk
Eyüpspor
Göztepe A.ş.
Tümosan Konyaspor