Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Cunda Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesindeki öğrenciler, turizm alanında engelleri ortadan kaldırabilmek için ilk somut adımı attı. Öğrenciler, turizm sektöründe...
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Cunda Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesindeki öğrenciler, turizm alanında engelleri ortadan kaldırabilmek için ilk somut adımı attı. Öğrenciler, turizm sektöründe daha aktif bir rol oynayabilmek adına işaret dili öğrenmeye başladı. Gelecekte turizm alanında kalifiye personel olarak görev almaya hazırlanan öğrenciler; bu yenilikçi adımla işitme engelli ve konuşma zorluğu yaşayan müşterilere en iyi hizmeti sunmayı hedefliyor.
İşitme engelli vatandaşlarla turistik tesislerde doğrudan iletişim kurabilmek adına düzenlenen eğitimlere gelecekte turizm alanında görev yapmaya hazırlanan öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
Okulun bünyesindeki Cunda Uygulama Oteli’nde, bir hafta süren uygulamalı eğitimde; işaret diliyle garsonluk, kasiyerlik, resepsiyonistlik yapan öğrenciler hem engelli farkındalığı konusunda bilinçlendi hem de gerçek bir işitme engelli müşteriyle iletişim kurabilme tecrübesine sahip oldu.
İşaret dilinin, turizm sektöründe iletişim engellerini ortadan kaldırarak daha kapsayıcı bir hizmet anlayışını mümkün kılacağına inanan öğrenciler, öğretmenleri Hatice Ağa’nın öncülüğünde işaret dili eğitimleri sayesinde hem bireysel iletişim becerilerini geliştirdi hem de turizm sektöründe engelleri aşan bir farkı ortaya koydu.
Geleceğin turizmcisi öğrencilerin kariyerlerine de büyük katkı sağladığı öğrenilen işaret dili öğrenimi sayesinde öğrencilerin empati yeteneklerini arttığı ve onları daha duyarlı bireyler haline getirdiği bildirildi.
"İşitme engelli müşterileri mutlu edebilmek için bu projeyi gerçekleştirdik"
Cunda Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alan Şefi Öğretmen Hatice Ağa, hayata geçirdikleri öğretim etkinliğinin engelli bireyler adına gerekli olduğuna inandıklarını vurgulayarak, "Özellikle okulumuz bünyesindeki Uygulama Oteli’mizde böyle bir çalışma daha önce yapılmamıştı. İşitme engelli bireylerin, bu tür turistik tesislerde konaklamak istediklerinde onları mutlu edebilmek için böyle bir projeyi hayata geçirmek istedik" dedi.
"Her sağlıklı birey, birer engelli adayıdır"
Türkiye genelindeki turizm alanında faaliyet gösteren tesislerde çalışan personelin işaret dilini bilmemesinin çok ciddi bir eksik olduğuna inandığını kaydeden Hatice Ağa, "Aslında bazı turistik tesislerde işaret diliyle ilgili eğitim uygulamaları yapılıyor. Ama bunlar oldukça az sayıda. Personeller bu konuda yeterince eğitimli değil. Turistik tesislerde konaklamak isteyen işitme engelli müşteriler de doğal olarak tedirgin oluyorlar. Rahat iletişim kuramıyorlar. Oysa turizm sektörü; gelen misafiri en iyi şekilde ağırlayıp, mutlu edebilmek için verilen bir hizmettir. İşitme engelli insanların da, diğer müşterilerle aynı hizmeti alıp mutlu olmaya hakları vardır. Çünkü bunu hak ediyorlar. Ama bunu toplum olarak biz düşünmeliyiz. Çünkü, her insan bir engelli adayıdır. Bunun da empatisini yapmamız, düşünmemiz ve bunun için çalışmamız gerektiğine inandık. Öğrencilerimizle birlikte böyle bir çalışma yaptık. Bir haftalık bir eğitim sonucunda da, öğrencilerimiz bu konuya ilgi gösterdiler. Çok da mutlu oldular. Bu eğitimi devam ettirip, daha iyisini öğrenmeyi düşünüyorlar. Biz böylesi bir projeyi gerçekleştirmekten son derece mutlu olduk" diye konuştu.

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
ÖSYM verilerine göre, Türkiye genelinde bugün gerçekleştirilen TYT’ye 2 milyon 425 bin 628 aday başvurdu. Bursa’daki sınav merkezlerinde de sabahın erken saatlerinden itibaren yoğunluk yaşandı. Merkez Osmangazi ilçesinde bulunan Cem Sultan Anadolu İmam Ha
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu için Diyarbakır'da okul önlerinde yoğunluk yaşanırken, öğrenciler son kontrollerin ardından salonlara giriş yaptı. Aileler ise okul bahçeleri ve çevresinde çocuklarını bekleyerek heyecana ortak oldu. Ölçme, S
Sınava yaptıkları hazırlık aşaması ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan adaylar, sınav sonucunda elde edecekleri puanlara göre yol hartası çizeceklerini ifade etti. Kerem Kayhan Sınava hazırlık sürecinde aralıksız çalıştığını söyleyen Kerem Kayhan, "Sınav
2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bugün itibarıyla başladı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen sınavda 2 milyon 425 bin 628 aday üniversite hayaline ulaşmak için ter döküyor. Sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik
Sınav kaygısının oluşumunda aile tutumlarının önemli rol oynadığını belirten Karataş, velilerin kendi kaygılarını çocuklarına yansıtmamaları gerektiğini söyledi. Üniversite sınavına sayılı günler kala öğrencilerde heyecan ve stres artarken, uzmanlar sınav
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca düzenlenecek 2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2026-YKS) için geri sayım sona erdi. Uzun hazırlık sürecinin ardından milyonlarca aday hafta sonu yapılacak sınavlarda ter dökecek. Yarın 10.15'te yapılac
Hatice Nasıroğlu Konferans Salonunda düzenlenen seminerin açılış konuşmasını İl Müftüsü Ahmet Durmuş gerçekleştirdi. Durmuş, konuşmasında yaz döneminde cami ve Kur'an kurslarında eğitim alacak çocukların nitelikli dini bilgiyle buluşmasının önemine dikkat
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen "En İyi Doktora Tezi Ödülleri" kapsamında dereceye giren doktora öğrencileri ve danışmanları için ödül töreni gerçekleştirildi. GAÜN Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düz
Kalibaf: ABD ile barışımız yok ve israili resmi olarak tanımayacağız
Almanya'dan Ukrayna'ya: Taurus füzelerini vermeyi düşünmüyoruz
03Sivas'ta 2 otomobil çarpıştı: 6 yaralı
04İzmir açıklarında 25 düzensiz göçmen yakalandı
05Çin’de amonyum nitrat yüklü kamyonda patlama: 2 ölü, 4 yaralı
06Çorum'da düğün yemeği sonrası yaklaşık 50 kişi hastanelik oldu
07Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı: Karadeniz ve Doğu Anadolu'da dikkat
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük