Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) kültürel diplomasi çalışmaları kapsamında yürüttüğü "Tercihim Türkçe" projesiyle bir ülkede daha Türkçe "seçmeli yabancı dil" olarak müfredata girdi.Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) kültürel diplomasi çalışma...
Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) kültürel diplomasi çalışmaları kapsamında yürüttüğü "Tercihim Türkçe" projesiyle bir ülkede daha Türkçe "seçmeli yabancı dil" olarak müfredata girdi.
Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) kültürel diplomasi çalışmaları kapsamında yürüttüğü "Tercihim Türkçe" projesiyle bir ülkede daha Türkçe "seçmeli yabancı dil" olarak müfredata girdi. Ülkedeki 40 bin ilköğretim öğrencisi ve 20 bin meslek lisesi öğrencisi, Türkçeyi "seçmeli yabancı dil" olarak tercih etmeleri durumunda eğitim süreci içinde Türkçeyi de öğrenme imkânı bulabilecek.
Karadağ’da eğitim
Karadağ Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim okullarında eğitim süresi 9 yıl ve 5 ila 15 yaş arasındaki tüm çocuklar için zorunlu ve ücretsiz. İsteğe bağlı olan "genel ortaöğretim" ise liselerde ve karma ortaöğretim okullarında yürütülüyor. İlköğretimi tamamlamış ve 17 yaşını doldurmamış kişiler liselere kayıt yaptırabiliyor. Bu okullarda eğitim 4 yıl sürüyor. Mesleki ortaokullarda, karma ortaokullarda ve "güzel sanatlar lisesi" olarak bilinen sanat okullarında yürütülen "orta mesleki eğitim" de zorunlu değil. Orta mesleki eğitim 2-3 ya da 4 yıllık olabiliyor.
Karadağ’da 1. sınıftan 9. sınıfa kadar temel eğitim veren 7’si özel, 163’ü devlet olmak üzere toplam 170 kurum bulunuyor. Devlete ait ilköğretim okullarında 69 bin 726, özel ilköğretim okullarında 943 olmak üzere ilköğretim kurumlarında temel eğitim gören toplam öğrenci sayısı 70 bin 669. İngilizcenin 1. sınıftan itibaren, ikinci yabancı dilin ise 6. sınıftan itibaren zorunlu olduğu devlet ilkokullarında öğrencilerin yüzde 16,9’u İtalyanca, yüzde 12,33’ü Almanca, yüzde 9,1’i Rusça, yüzde 5,44’ü Fransızca ve yüzde 0,27’si İspanyolcayı "seçmeli yabancı dil" olarak okuyor. Karadağ Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretimlerde üçüncü bir yabancı dilin seçilmesine de izin veriyor.
Karadağ’da 51’i devlet, 5’i özel olmak üzere 56 da ortaöğretim kurumu bulunuyor. Devlet okullarında 25 bin 531, özel okullarda 196 olmak üzere ortaöğretimdeki toplam öğrenci sayısı 25 bin 727. Zorunlu ders olan İngilizce hariç ortaöğretim okullarında tercih edilen yabancı dillerden İtalyanca yüzde 17,53, Rusça yüzde 8,98, Almanca 8,91, Fransızca yüzde 6,49, İspanyolca ise yüzde 0,84 oranına sahip. Ortaöğretimde de ikinci yabancı dil zorunlu ancak seçmeli. İlköğretimde olduğu gibi ortaöğretimde de üçüncü bir yabancı dilin seçilmesine izin veriliyor.
Karadağ’da seçmeli Türkçe dersi
Seçmeli Türkçe dersi ilk olarak 2007-2008 eğitim-öğretim yılında Rozaje 30 Eylül Lisesi’nde başladı, 2022-2023 eğitim-öğretim yılına kadar bin 700 öğrenci bu dersi aldı. 2023-2024 eğitim öğretim yılında ise 170 öğrenci seçmeli Türkçe dersi gördü. Liselerde Yunus Emre Enstitüsü yayını olan "Yedi İklim Türkçe Seti" kullanılıyor.
İlköğretim düzeyinde Türkçe müfredat çalışmaları
29 Ocak 2024 tarihinde Yunus Emre Enstitüsü ile Karadağ Eğitim Enstitüsü arasında yapılan görüşmeler sonucu Karadağ’daki ilköğretim okullarında Türkçenin seçmeli ders olarak okutulabilmesi için müfredat hazırlık çalışmaları başlatıldı. Bu kapsamda hazırlanan müfredat taslağı, 12 Mart 2024 tarihinde oluşturulan ve YEE Eğitim Koordinatörü Ivana Japundi’in üyesi olduğu komisyon çalışmalarıyla şekillendirildi. Hazırlanan müfredat ise 16 Temmuz 2024 tarihinde Karadağ Ulusal Eğitim Konseyi tarafından onaylanarak, Karadağ Eğitim Bakanlığının resmi müfredatına dâhil edildi. Onay sürecinin tamamlanmasıyla birlikte Türkçe dersi ilköğretim okullarında 6. sınıftan itibaren seçmeli dersler arasında yer aldı.
Meslek liselerinde Türkçe müfredat çalışmaları
Meslek liselerinde de Türkçenin seçmeli ders olarak okutulabilmesi için Yunus Emre Enstitüsü ile Karadağ Eğitim Enstitüsü arasında 29 Ağustos 2024 tarihinde ayrı bir müfredat çalışması başlatıldı. Hazırlanan müfredat 13 Haziran 2025 tarihinde Karadağ Ulusal Eğitim Konseyi tarafından onaylanarak, Karadağ Eğitim Bakanlığının resmî müfredatına dâhil edildi.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Sendika açıklamasında, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan yönetmelik değişiklikleri sonrasında müdür başyardımcılığı görevinin kaldırılması ve bazı yöneticilik uygulamalarının sona erdirilmesi nedeniyle çok sayıda müdür yardımcısının norm kadro faz
Sabahın erken saatlerinden itibaren aileleriyle birlikte sınav merkezlerinin yolunu tutan öğrenciler, okul kapılarında yoğunluk oluşturdu. Sınav binalarında alınan geniş güvenlik önlemleri kapsamında adaylar, kimlik ve sınav giriş belgeleri titizlikle kon
AYT kapsamında adaylar; Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden toplam 160 soruyu yanıtlayacak. Adaylara bu oturum için 180 dakika süre tanınacak. Yaklaşık 1 milyon 628 bin adayın katılımıyla ya
ÖSYM verilerine göre, Türkiye genelinde bugün gerçekleştirilen TYT’ye 2 milyon 425 bin 628 aday başvurdu. Bursa’daki sınav merkezlerinde de sabahın erken saatlerinden itibaren yoğunluk yaşandı. Merkez Osmangazi ilçesinde bulunan Cem Sultan Anadolu İmam Ha
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu için Diyarbakır'da okul önlerinde yoğunluk yaşanırken, öğrenciler son kontrollerin ardından salonlara giriş yaptı. Aileler ise okul bahçeleri ve çevresinde çocuklarını bekleyerek heyecana ortak oldu. Ölçme, S
Sınava yaptıkları hazırlık aşaması ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan adaylar, sınav sonucunda elde edecekleri puanlara göre yol hartası çizeceklerini ifade etti. Kerem Kayhan Sınava hazırlık sürecinde aralıksız çalıştığını söyleyen Kerem Kayhan, "Sınav
2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bugün itibarıyla başladı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen sınavda 2 milyon 425 bin 628 aday üniversite hayaline ulaşmak için ter döküyor. Sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik
Sınav kaygısının oluşumunda aile tutumlarının önemli rol oynadığını belirten Karataş, velilerin kendi kaygılarını çocuklarına yansıtmamaları gerektiğini söyledi. Üniversite sınavına sayılı günler kala öğrencilerde heyecan ve stres artarken, uzmanlar sınav
Arakçi, Bakan Fidan ve Ummanlı mevkidaşıyla ABD saldırılarını görüştü
İmam Hatip Dönmez: Çocuklarımız dijital bağımlılığın esiri olmasın
03Silahlı kavgada ağır yaralanan kişi hayatını kaybetti
04Dışişleri Bakanlığından Avrupa Parlamentosunun Kıbrıs kararına tepki
05Afrika'da Ebola kaynaklı ölüm sayısı 600'ü aştı
06LGS sonuçları bugün açıklanıyor
07(GÜNCELLENDİ)Bakan Işıkhan Malatya’da Temaslarına Valilik Ziyaretiyle Başladı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük