1 Ağustos’ta başlayan ve 13 Ağustos’a kadar sürecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih döneminin son günlerine yaklaştıkça artan stres ve zaman baskısı, öğrencileri hatalı kararlara sürükleyebiliyor. Uzman Klinik Psikolog ve T...
1 Ağustos’ta başlayan ve 13 Ağustos’a kadar sürecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih döneminin son günlerine yaklaştıkça artan stres ve zaman baskısı, öğrencileri hatalı kararlara sürükleyebiliyor. Uzman Klinik Psikolog ve Tercih Danışmanı Beyza Nalan Alçin, tercihlerin son dakikaya bırakılmasının doğurabileceği riskler ile bu süreçte dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında değerlendirmelerde bulundu.
"Zaman baskısı sağlıklı düşünmeyi engelliyor"
İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Uzman Klinik Psikolog ve Tercih Danışmanı Beyza Nalan Alçin’e göre tercih süreci, bireyin kendini en iyi şekilde ifade edebileceği bir alanı seçme yolculuğu. Bu yolculukta düşünme, araştırma ve danışma için yeterli zaman ayrılması gerektiğini vurgulayan Alçin, "Son gün geldiğinde heyecan ve stres artar. Bu da yanlış kararlar vermenize neden olabilir. Sağlıklı bir tercih için öğrencilerin kendilerine bu zamanı tanıması çok kıymetli" ifadelerini kullandı.
Tercihlerin son ana bırakılmasının öğrenciyi hem bilişsel hem de duygusal açıdan zorlayabileceğini söyleyen Alçin, zaman baskısının öğrencileri çoğu zaman yeterince düşünülmemiş, analiz edilmemiş ve bireysel özelliklerle uyumlu olmayan tercihlere yönelttiğine dikkat çekti. "Sistem yoğunluğu, teknik aksaklıklar gibi dışsal faktörler de süreci riske atabilir. Tüm bunlar tercih sonrası dönemde olumsuz duygular yaşanmasına neden olabilir" diyen Alçin, bu sürecin planlı ve sakin bir şekilde yönetilmesi gerektiğini belirtti.
"Esas olan aday öğrencilerin kendi yaşam yolculuğuna uygun kararlar vermesidir"
Zaman daraldıkça öğrencilerin stresli hissetmelerinin doğal olduğunu ifade eden Alçin, böyle durumlarda öğrencilerin önce kendilerine sakin bir ortam sağlamaları, ardından da bir plan yapmaları gerektiğini vurguladı. "Yapılacakları kâğıda yazmak, sırayla ilerlemeyi kolaylaştırır. Hangi bölümleri düşündüklerini ve hangi şehirlerde okumak istediklerini yazarak işe başlayabilirler. Bu, hem rahatlatıcı olur hem de daha planlı hareket etmelerini sağlar" diye konuştu.
Bilinçli tercihin, öğrencinin ilgi alanlarını, güçlü yönlerini, değerlerini ve hedeflerini tanımasıyla mümkün olduğunu belirten Alçin, sadece sıralamaya ya da çevreden gelen baskılara göre değil, bireyin kendi yaşam yolculuğuna uygun bir karar vermesinin esas olduğunu vurguladı.
"Doğru bölümü seçebilmek için ‘İGÜ Koçun Olsun’ projesinden yararlanılabilir"
Kendi potansiyelini ve mesleki eğilimlerini tanımanın, en uygun bölümü belirlemede kritik rol oynadığını belirten Alçin, bu süreçte öğrencilerin çeşitli test ve görüşmelerden faydalanabileceğini söyledi. İstanbul Gelişim Üniversitesi olarak yürüttükleri "İGÜ Koçun Olsun" projesine de değinen Alçin, bu proje kapsamında öğrencilere ücretsiz koçluk hizmeti sunduklarını ve uzman psikologlarla yapılan bireysel görüşmelerle öğrencilerin kendilerini daha iyi tanımalarını sağladıklarını aktardı.
Sıralamanın yalnızca bir referans olduğunu ifade eden Alçin, öğrencilerin yalnızca sıralamaya göre değil, bölüm içerikleri, iş imkanları ve kendi beklentilerine göre karar vermesi gerektiğini vurguladı. Aksi takdirde öğrencilerin ilgisiz oldukları bölümlere yönelip mutsuz hissedebileceklerine dikkat çekti.
"Aileler destekleyici ve dinleyici olmalı"
Tercih döneminde ailelere de önemli bir rol düştüğünü ifade eden Alçin, çocuklarını yönlendirmek yerine rehberlik eden bir tutum sergilemelerinin daha sağlıklı olduğunu vurgulayarak, "Kendi hayallerini çocuğa yansıtan değil, çocuğun hayalini anlamaya çalışan bir yaklaşım, genç bireyin karar verme becerisini güçlendirir" diye konuştu.
Dışarıdan gelen iyi niyetli yorumların da öğrencilerin kararlarını şekillendirmemesi gerektiğini belirten Alçin, "Genç bireyler, başkalarının beklentileriyle kendi isteklerini ayırt etmeyi öğrenmeli. Bu karar onların hayatını belirleyecek" uyarısında bulundu.
"Tercih listesi oluştururken denge şart"
Tercih listesinin sadece "en iyi" değil, "en uygun" programları da içermesi gerektiğini belirten Alçin, ideal hedeflerle birlikte yerleşme ihtimali yüksek olan bölümlerin dengeli biçimde listede yer almasının önemine değindi. Alçin, "ÖSYM’nin yayımladığı tercih kılavuzu dikkatle incelenmeli; yeni açılan veya kapanan kontenjanlar yerleşme ihtimalini değerlendirirken mutlaka dikkate alınmalıdır. Açıkta kalmak istemeyen öğrenciler, listenin sonlarına mutlaka kendi sıralamalarının belirgin şekilde gerisinde kalan ve ‘garanti tercih’ olarak adlandırılan programlara da yer vermelidir. Bu süreci daha sağlıklı yürütmek için öğrenciler, okullardaki rehber öğretmenlerinden, üniversitelerdeki tercih danışmanlarından veya tercih fuarlarında görev yapan uzmanlardan mutlaka destek almalıdır" açıklamasında bulundu.
"Unutmayın, bu sizin yolculuğunuz"
Tercih sonrası pişmanlığın, genellikle kişinin kendini yeterince tanımadan ya da dışsal baskılara göre tercih yapmasından kaynaklandığını belirten Alçin, "Unutulmamalıdır ki sonuç ne olursa olsun, bu sizin kararınız olacak. Yanlış bile olsa düzeltme şansınız her zaman var. Önemli olan, kendi yolculuğunuza güvenmeniz" ifadelerini kullandı.
Tercih döneminin son günlerine yaklaşılırken uzmanlar, öğrencilerin zaman baskısından uzak, planlı ve bilinçli bir şekilde hareket etmesi gerektiğini vurguluyor. Kendi ilgi ve hedeflerini dikkate alarak yapılan tercihler, eğitim sürecinin daha verimli ve doyumlu geçmesini sağlarken; aceleyle verilen kararlar, uzun vadede memnuniyetsizlik riskini artırabiliyor. Sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için profesyonel destek almak, öğrencinin kendine en uygun bölümü belirlemesinde önemli bir rol oynuyor.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Adnan Menderes Üniversitesi’nde, Yükseköğretime geçiş sınavları öncesi gezi ve bilgilenme amaçlı düzenlenen kampüs tanıtım etkinliklerinin son konukları; Söke Cafer Efe Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Kuşadası Makbule Hasan Uçar Anadolu Lisesi öğr
İstanbul Gelişim Üniversitesi ETÜGENÇ Kültür Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı.Büyükçekmece Atatürk Anadolu Lisesi’nce 13-14 Aralık tarihlerinde kültür temasıyla gerçekleştirilen çalıştayda kültürün farklı disiplinlerle olan ilişkisi çok yönlü olarak ele al
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın takdirleriyle Uşak Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Ahmet Demir, görevi Prof. Dr. Ekrem Savaş’tan devraldı.Rektörlük makamında gerçekleşen devir-teslim töreninde konuşan Prof. Dr. Ekrem Savaş şunları söyledi
Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Edremit Sivil Havacılık Yüksekokulu tarafından yürütülen ve Erasmus+ KA220 Mesleki Eğitim İşbirliği kapsamında Ulusal Ajans tarafından desteklenen "İHA Bakım ve Onarımı İçin Elektro-Mekanik Teknisyenlerinin Mesleki Becerileri
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Ülkesinde yapılanlarla gurur duyan bir nesil yetiştirmek istiyoruz. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, bunun için önemli bir araç" dedi.Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilk kez düzenlenen Sarıgöl 1. Kitap Günleri, vatandaşlar ve öğrencilerden yoğun ilgi gördü.Sarıgöl Hayriye Ertürk Anadolu Lisesi Kapalı Spor Salonu’nda 15-18 Aralık tarihleri arasında açı
Başiskele Belediyesi tarafından çocukların eğitimine ve kişisel gelişimine katkı sunmak amacıyla kurulan Başiskele Çocuk Akademisi’nde 6. dönem eğitimleri başladı.Belediye Başkanı Yasin Özlü’nün talimatlarıyla 2019 yılında hayata geçirilen proje kapsamınd
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gerçekleştirilen bütçe görüşmeleri kapsamında, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nin (EBYÜ) 2026 yılı bütçesi kabul edildi.Plan ve Bütçe Komisyonu’nda aynen kabul edilen bütçe, Genel Kurul’dan geçerek yürürlüğe
Malatya’da tır ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Bakan Işıkhan: "’Özel hastanelere aktarılan pay artıyor’ ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır"
03Bozüyük’te otomobil, park halindeki tıra arkadan çarptı: 1 ölü, 1 yaralı
04Sahil Güvenlik Komutanlığına uzman erbaş alınacak
05Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Kadınlarla ilgili meseleyi LGBT kontekstinde tartışıyorsanız kadınlara haksızlık yapıyorsunuz"
06Kocaeli’de silahlı saldırı: 1’i futbolcu 3 yaralı
07Ordu’da ’dur’ ihtarına uymayan sürücü kovalama sonucu yakalandı
Yükleniyor...
00:00:00
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Göztepe A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Samsunspor A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Kasimpaşa A.ş.
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
İkas Eyüpspor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük