Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin, Rusya’da çıkardığı isyan sonrasında ilk kez yaptığı açıklamada, “Hiç kimse Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalamayı kabul etmedi. Wagner grubunun varlığı 1 Temmuz’da sona erece...
Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin, Rusya’da çıkardığı isyan sonrasında ilk kez yaptığı açıklamada, “Hiç kimse Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalamayı kabul etmedi. Wagner grubunun varlığı 1 Temmuz’da sona erecekti" ifadelerini kullanarak, “Bizim amacımız yönetimi devirmek değil bu durumu protesto etmekti” dedi.
Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin, geçtiğimiz cuma günü Rusya’da çıkardığı kısa süreli isyanının ardından sosyal medya üzerinden 11 dakikalık ses kaydı yayınlayarak, isyanın sona ermesinin ardından ilk kez açıklamalarda bulundu. Prigojin, “Geçtiğimiz cuma günü Wagner kampına düzenlenen bir saldırıda yaklaşık 30 Wagner PMC savaşçısı öldürüldü. Wagner, daha çok kan döküleceğini düşündüğü için ayaklandı” dedi.
“Yürüyüşümüzün hedefi Wagner’in yok olmasını engellemekti”
Bu gelişmelerin ardından Rusya’nın başkenti Moskova’ya ilerlemek istediklerini belirten Prigojin, “Yürüyüşümüzün hedefi Wagner’in yok olmasını engellemekti. Biz saldırganlık göstermedik ama füzeler ile vurulduk” ifadelerini kullandı.
“Bizim amacımız yönetimi devirmek değil bu durumu protesto etmekti”
Moskova’ya başlattıkları ilerlemeden vazgeçme nedenlerine değinen Prigojin, “Bizim amacımız yönetimi devirmek değil bu durumu protesto etmekti. Önümüze çıkan tüm askerleri birlikleri ve havaalanlarını bloke ettik. Karada tek bir asker (Rus askeri) dahi ölmedi. Rus havacılığını vurmak zorunda kalmaktan pişmanlık duyuyoruz. Ölen pilotlar için üzgünüz. Eğer bombalanmasaydık bunlar olmayacaktı. Rus kanı dökmek istemedik” dedi.
Bu ilerleyiş sürecinde kendilerine yönelik saldırıların başlaması üzerine daha fazla kan dökülmesinin önüne geçmek için geri çekilme kararı aldıklarını dile getiren Prigojin, “İlk birliklerimiz Moskova’ya yaklaştığında çok kan döküleceği belli oldu. Bu nedenle amacımıza ulaştığımızı düşündük” dedi.
Ukrayna’da savaşan özel ve gönüllü birliklerin 1 Temmuz tarihine kadar Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme yapması şartına Wagner üyelerinin imza atmak istemediğini aktaran Prigojin, “Hiç kimse Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalamayı kabul etmedi. Wagner grubunun varlığı 1 Temmuz’da sona erecekti” dedi.
İsyan başlatma gerekçelerinin başında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’un Ukrayna’da yaptığı hatalar olduğunu ifade eden Prigojin, Şoygu ve Gerasimov’un yargılanmaları gerektiğini yineledi.
Wagner isyanı
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşında cephede aktif rol alan paralı asker grubu Wagner’in lideri Prigojin, geçtiğimiz cuma günü Rus ordusunun Wagner kamplarına saldırı düzenlediğini belirterek isyan başlatmış, Rusya Savunma Bakanı Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Gerasimov’un, Wagner askerlerini yok etmek için operasyonlar düzenlediğini iddia etmişti. Wagner savaşçıları ise Ukrayna’yı terk ederek, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki Rostov bölgesine girmişti. Prigojin, Moskova’ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı.
Federal Güvenlik Servisi (FSB), Prigojin hakkında "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açmış, Putin, Wagner’in isyanını "vatana ihanet" olarak nitelendirmişti. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun arabuluculuğuyla gerçekleşen müzakerelerin ardından Prigojin, Rusya’da gerilimi azaltmayı kabul etmiş ve askerlerini geri çekmişti.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, "Wagner lideri Evgeny Prigojin aleyhindeki ceza davası düşecek, Belarus’a gidecek" demişti.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ
Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme
Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ
İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo
İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi
İran'dan BAE'nin füze iddiasına yalanlama: Sahte bayrak operasyonlarına alet olmayın
Deprem Sonrası Sağlıkta İlk Uluslararası Kongre Malatya’da
03BAE, İran'la tüm ticari ve mali işlemleri durdurdu
04Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 3 ölü, 2 yaralı
05Malatya İhracatta Güçlü, İthalatta Kontrollü
06BM'den Gazze raporu: 2025'te de insani yardım çalışanları için en ölümcül bölge oldu
07Suriye’den BM’ye: israilin İdlib’deki hava saldırısı egemenliğimizin açık ihlalidir
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük