MENÜ

Yeşilyurt Belediyesinde Milyarlık Büyüme, Sayıştaydan 18 Kritik Tespit

Malatya Yeşilyurt Belediyesinin 2025 yılı Sayıştay denetim raporu, mali tablodaki büyümenin yanı sıra kamu kaynaklarının yönetiminde dikkat çeken eksiklikleri de ortaya çıkardı. Belediye gelirleri yüzde 75 artarak 2,3 milyar lirayı aşarken, yatırım harcam

Yayınlanma: 29 Ekim 2026 12:24 Güncelleme: 29 Ekim 2026 10:21
Yeşilyurt Belediyesinde Milyarlık Büyüme, Sayıştaydan 18 Kritik Tespit

Malatya Yeşilyurt Belediyesinin 2025 yılı Sayıştay denetim raporu, mali tablodaki büyümenin yanı sıra kamu kaynaklarının yönetiminde dikkat çeken eksiklikleri de ortaya çıkardı. Belediye gelirleri yüzde 75 artarak 2,3 milyar lirayı aşarken, yatırım harcamaları iki katından fazla yükseldi. Buna karşılık 648 yapıya ilişkin yıkım kararının uygulanmaması, yaklaşık 31 milyon liralık idari para cezasının büyük bölümünün tahsil edilememesi, belediye taşınmazlarının yüksek bedellerle alt kiraya verilmesi ve sözleşmesiz personel çalıştırılması raporun en dikkat çekici bulguları arasında yer aldı.

Sayıştay Başkanlığının Ekim 2026'da Türkiye Büyük Millet Meclisine sunduğu Yeşilyurt Belediyesi 2025 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu, belediyenin mali performansı ile idari uygulamalarını mercek altına aldı.

60 sayfalık raporda, gelir ve yatırım harcamalarındaki önemli artışa karşılık imar uygulamaları, ihale işlemleri, tahsilat süreçleri ve belediye şirketlerinin faaliyetlerinde dikkat çeken eksiklikler belirlendi. Sayıştay, mali tabloları etkileyen 5, diğer işlemlerle ilgili 13 olmak üzere toplam 18 ayrı bulguya yer verdi.

Gelirlerde 1 Milyar Liralık Artış

Sayıştay verilerine göre Yeşilyurt Belediyesinin 2024 yılında 1 milyar 346 milyon lira olan net bütçe gelirleri, 2025 yılında 2 milyar 356 milyon liraya yükseldi. Böylece gelirlerde bir yılda yaklaşık 1 milyar 10 milyon liralık artış gerçekleşti.

Vergi gelirleri yüzde 177,90 artışla yaklaşık 373 milyon liraya ulaşırken, sermaye gelirleri yüzde 201,60 yükselerek 358 milyon liraya yaklaştı.

Ancak gelirlerdeki yüksek artışa rağmen 3 milyar 170 milyon lira olarak öngörülen yıllık gelir hedefinin yalnızca yüzde 74,32'sine ulaşılabildi. Özellikle bağış ve yardımlar ile sermaye gelirleri, bütçede öngörülen seviyelerin altında kaldı.

Yatırım Harcamaları İki Katından Fazla Arttı

Belediyenin yatırım niteliğindeki sermaye giderleri, 2024 yılında 328 milyon lirayken 2025 yılında 740 milyon liraya yükseldi. Yüzde 125,55'lik artış, bütçe verilerindeki olumlu göstergelerden biri oldu.

Buna karşılık sermaye giderleri için ayrılan toplam 1 milyar 231 milyon liralık ödeneğin yaklaşık yüzde 60'ı kullanıldı.

Bu veriler, yatırım harcamalarında önemli bir büyüme yaşanmasına rağmen öngörülen yatırım bütçesinin tamamının gerçekleştirilemediğini ortaya koydu.

52 Milyon Liralık Pozitif Bütçe Farkı

Yeşilyurt Belediyesi 2025 yılını 2 milyar 356 milyon liralık net bütçe geliri ve 2 milyar 303 milyon liralık bütçe gideriyle tamamladı.

Böylece bütçe gelirleri giderleri yaklaşık 52,6 milyon lira aştı.

Gelirlerdeki artış oranının giderlerin üzerinde kalması mali denge açısından olumlu bir gelişme olarak öne çıktı.

Ancak belediyenin faiz giderleri 61,5 milyon liraya ulaşırken, bilançoda 285,4 milyon liralık uzun vadeli banka kredisi ve toplam 754,1 milyon liralık yabancı kaynak bulunması, borç yükünün de mali değerlendirmede dikkate alınması gerektiğini gösterdi.

Sayıştay: 648 Yıkım Kararı Uygulanmadı

Raporun en dikkat çekici eleştirel bulgusu, belediyenin imar uygulamalarına ilişkin oldu.

Sayıştay, 2018 yılından 27 Ocak 2026 tarihine kadar alınan 648 yıkım kararının uygulanmadığını tespit etti.

Rapordaki özet tabloda ise toplam 655 yapı için yıkım kararı bulunduğu, bunların hiçbirinin yıkılmadığı bilgisi yer aldı. İki farklı sayıya rağmen denetimdeki temel tespit, kesinleşen yıkım kararlarının uygulanmaması oldu.

Yıkım kararı bulunan yapıların toplam cezalı alanının 136 bin metrekareyi aştığı, bu yapılarla ilgili 44 milyon 358 bin liralık idari para cezası kesildiği belirtildi.

Sayıştay, yıkım süreçlerindeki aksaklıkların temel nedenlerinden birinin belediyenin İmar ve Şehircilik, Fen İşleri ve Zabıta müdürlükleri arasındaki koordinasyon eksikliği olduğunu kaydetti.

Ayrıca yıkılmayan yapıların Bakanlık tarafından yıkılması durumunda, maliyetlerin yüzde 100 fazlasıyla belediyeden tahsil edilmesi riski bulunduğu vurgulandı.

Belediye yönetimi ise dosyaların teknik ve hukuki incelemelerinin yapıldığını, öncelik sıralaması oluşturulduğunu ve yıkım ihalesi için hazırlıklara başlandığını bildirdi.

31 Milyon Liralık Cezanın Sadece 4,1 Milyonu Tahsil Edildi

Sayıştayın gelir yönetimine ilişkin bulguları da dikkat çekti.

Denetimde, 2025 yılında belediye encümenince kesinleştirilen 245 idari para cezasının toplam tutarının 30 milyon 960 bin lira olduğu belirlendi.

Bu cezaların 135'ine karşılık gelen 23 milyon 719 bin liralık bölümüne tahakkuk işlemi yapılmadığı, 38 cezanın ise tahakkuk ettirilmesine rağmen tahsil edilemediği tespit edildi.

Toplam ceza tutarından yalnızca 4 milyon 156 bin liranın tahsil edildiği ve tahsilat oranının yüzde 13,4 seviyesinde kaldığı belirtildi.

Bu tablo, belediyenin gelirlerini artırmasına rağmen kesinleşmiş kamu alacaklarının takibi ve tahsilatında ciddi eksiklikler bulunduğunu ortaya koydu.

Belediye yönetimi, depremler, pandemi ve yeniden inşa çalışmalarının yoğunluğunu gerekçe göstererek bekleyen tahakkukların sisteme girildiğini ve tahsilat işlemlerine başlanacağını açıkladı.

Belediye Taşınmazlarında Yüzde 424'lük Kira Farkı

Sayıştay denetiminde belediyeye ait 21 taşınmazın kiralanmasına ilişkin işlemler de incelendi.

Raporda, kiralama ihalelerine katılacak istekliler için en az yüzde 50 kamu ortaklığı şartı getirilmesinin rekabeti sınırlandırdığı belirtildi.

Belediye şirketine kiralanan bazı taşınmazların daha sonra üçüncü kişilere çok daha yüksek bedellerle kiraya verildiği tespit edildi.

Alt kiralama bedellerinin, ilk kira bedellerinden ortalama yüzde 424 daha yüksek olduğu ve arada toplam 3 milyon 316 bin liralık fark bulunduğu kaydedildi.

Sayıştay, belediye mülkiyetindeki taşınmazlardan elde edilebilecek gelirlerin doğrudan belediye bütçesine kazandırılması ve ihalelerde rekabetin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Belediye ise rekabeti sınırlandıran kamu ortaklığı şartının 2026 yılında kaldırıldığını ve açık ihale usulüne geçildiğini bildirdi.

282 Personelin Sözleşmesiz Görevlendirildiği Tespit Edildi

Denetim raporunda belediye şirketleri üzerinden istihdam edilen personelle ilgili de önemli bir bulgu yer aldı.

Sayıştay, farklı belediye şirketlerinden toplam 282 personelin herhangi bir hizmet alımı sözleşmesi yapılmadan belediyenin çeşitli birimlerinde çalıştırıldığını belirledi.

Raporda, belediye şirketleri ile idare arasındaki personel hizmetlerinin hukuki ve mali dayanağının açık şekilde düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.

Spor Kulübüne Verilen Yardımın Kullanımı Eleştirildi

Sayıştay, amatör spor faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla Yeşilyurt Spor Kulübüne yapılan nakdi yardımın profesyonel futbol takımının ihtiyaçlarında da kullanıldığını tespit etti.

Raporda, profesyonel takımın konaklama, ulaşım, güvenlik ve organizasyon giderlerinin amatör spora yönelik desteklerden karşılanmasının mevzuata uygun olmadığı belirtildi.

Belediye ise kulübün amatör branşlarda da faaliyet gösterdiğini ve yardımların spor faaliyetlerini destekleme amacı taşıdığını bildirdi.

213 Milyon Liralık Varlığa Amortisman Ayrılmadı

Sayıştay denetçileri, belediyenin mali kayıtlarında da önemli eksiklikler belirledi.

Raporda, toplam 213 milyon 953 bin lira değerindeki maddi duran varlık için amortisman ayrılmadığı ve amortisman defteri tutulmadığı tespit edildi.

Ayrıca bazı bilgisayar yazılımlarının muhasebe hesaplarına eksik kaydedildiği, tahsis edilen taşınmazların kayıtlara alınmadığı ve hurda niteliğindeki varlıkların satış işlemlerinin zamanında yapılmadığı belirtildi.

Bu eksikliklerin, belediyenin varlıklarının ve mali tablolarının doğru değerlendirilmesini güçleştirdiği ifade edildi.

Şeffaflık Ve Kamuoyunu Bilgilendirme Eksikliği

Sayıştay, belediyenin kamuoyuna açıklaması gereken bazı bilgi, belge, karar ve raporları internet sitesinde yayımlamadığını da tespit etti.

Genel aydınlatma faturalarının kontrol edilmemesi, işçilerin birikmiş yıllık izinlerinin kullandırılmasına ilişkin tedbirlerin yetersizliği, haberleşme altyapısına ilişkin geçiş hakkı bedellerinin tahsil edilmemesi ve bazı taşınmazlardan emlak vergisi alınmaması diğer bulgular arasında yer aldı.

Mali Büyüme Var, Denetim Eksiklikleri De Var

Sayıştayın 2025 yılı raporu, Yeşilyurt Belediyesinde mali büyüme ile idari denetim performansının farklı sonuçlar ortaya koyduğunu gösterdi.

Gelirlerin yüzde 75 artması, yatırımların iki katından fazla yükselmesi ve bütçenin pozitif gelir-gider farkıyla tamamlanması olumlu mali göstergeler olarak kayda geçti.

Buna karşılık yüzlerce yıkım kararının uygulanmaması, milyonlarca liralık idari para cezalarının tahsil edilememesi, taşınmaz kiralamalarında rekabeti sınırlayan uygulamalar ve belediye şirketleriyle ilgili usul eksiklikleri, kamu kaynaklarının etkin yönetimi ve hesap verebilirlik açısından ciddi soru işaretleri oluşturdu.

Sayıştay raporundaki 18 denetim bulgusu, Yeşilyurt Belediyesinin yalnızca gelir ve yatırım büyüklüğüyle değil, mevzuata uyum, mali disiplin, denetlenebilirlik ve kamu yararı ilkeleri çerçevesinde de değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koydu.

ETİKETLER: Yeşilyurt, Belediyesinde, Milyarlık, Büyüme,, Sayıştaydan
KAYNAK: Malatya Haber Ajansı

MHA Malatya Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Bitlis'te 2 kilo 914 gram metamfetamin ele geçirildi

Bitlis'te 2 kilo 914 gram metamfetamin ele geçirildi

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele ve İstihbarat şube müdürlükleri ekiplerince uyuşturucuyla mücadele kapsamında çalışma yürütüldü. Tatvan ilçesindeki uygulama noktasında durdurulan araçta yapılan aramada, gizlenmiş 5 parça halinde 2 kilo 914

Gazze'ye bugünkü saldırılarda 4 kişi şehit oldu

Gazze'ye bugünkü saldırılarda 4 kişi şehit oldu

Bugün Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde siyonist işgal kuvvetlerinin topçu ateşi ve silahlı saldırıları sonucu dört kişi şehit düştü, Yerel medya, işgalin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Mevasi Refah'ın kuzeyinde bulunan Ekonomi Bakanlığı'na ait bir nokt

Aydın açıklarında 38 düzensiz göçmen yakalandı

Aydın açıklarında 38 düzensiz göçmen yakalandı

Didim ilçesi açıklarında, aralarında 14 çocuğun da bulunduğu 24 düzensiz göçmen yakalandı. Bölgede lastik bot içerisinde bir grup düzensiz göçmen bulunduğu bilgisinin alınması üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri görevlendirildi. Sahil Güvenlik Bot

Fon soruşturmasında 10 kişi hakkında daha gözaltı kararı

Fon soruşturmasında 10 kişi hakkında daha gözaltı kararı

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, yeni tespit edilen şüphelilere yönelik eş zamanlı operasyonların sürdüğü bildirildi. Mali suçlara ilişkin incelemelerde, kaynağı belirsiz paranın yatırım sözleşmeleri dışında kullanıldığı ve suç g

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev Ankara'da

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev Ankara'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyaret için Türkiye'ye gelen Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'i Ankara'da resmî törenle karşıladı. Tokayev'in makam aracına, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede süvariler eşlik etti. Süvarile

Siirt’te kendi üretim modeliyle bir milyar lirayı aşan tasarruf

Siirt’te kendi üretim modeliyle bir milyar lirayı aşan tasarruf

Kamu kaynaklarının kullanımında yeni bir model uygulayan Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Dr. Kemal Kızılkaya, dışarıdan hizmet satın almak yerine kendi tesislerini kurarak üretime geçtiklerini, bu sayede hem yol çalışmalarını sürdürdüklerini hem de

Şırnak’ta eczanelerde kış saati düzenlemesi

Şırnak’ta eczanelerde kış saati düzenlemesi

Şırnak Eczacı Odası tarafından yapılan açıklamada, 1 Kasım Pazar günü itibarıyla kış saati uygulaması kapsamında eczanelerin açılış ve kapanış saatlerinin yeniden düzenlendiği belirtildi. Şırnak Eczacı Odası, vatandaşların ilaç ihtiyaçlarını karşılamak iç

Rusya: Harkov ve Sumi bölgelerinde iki yerleşim daha ele geçirildi

Rusya: Harkov ve Sumi bölgelerinde iki yerleşim daha ele geçirildi

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus Silahlı Kuvvetlerinin Ukrayna ve Donbass’ta sürdürdüğü “özel askeri harekat”ın son 24 saatine ilişkin gelişmeleri paylaştı. Bakanlığın açıklamasında, Sever (Kuzey) Askeri Grubu birliklerinin yürüttüğü faaliyetler sonucunda Har

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
22
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
20
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
19
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
18
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
16
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
15
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
14
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
13
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
11
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
8
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3