MENÜ

Yeşilyurt'un tescilli kirazı yeniden Türkiye gündemine taşınacak

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gerçekleştirilemeyen Yeşilyurt Kültür, Spor ve Kiraz Festivali yeniden hayat buluyor. İlçenin tarihi, kültürel ve gastronomik değerlerinin tanıtıldığı festivalin 28'incisi, 2

Yayınlanma: 20 Haziran 2026 15:29 Güncelleme: 20 Haziran 2026 14:10
Yeşilyurt'un tescilli kirazı yeniden Türkiye gündemine taşınacak

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gerçekleştirilemeyen Yeşilyurt Kültür, Spor ve Kiraz Festivali yeniden hayat buluyor. İlçenin tarihi, kültürel ve gastronomik değerlerinin tanıtıldığı festivalin 28'incisi, 28 Haziran Pazar günü Yeşilyurt'un kadim yerleşim bölgelerinden Çırmıktı'da düzenlenecek.

Yeşilyurt Belediyesi, Yeşilyurt Kaymakamlığı, İstanbul Yeşilyurtlular Derneği, Malatya il ve ilçe tarım ve orman müdürlükleri ile Yeşilyurt Ziraat Odası iş birliğiyle gerçekleştirilecek festivalin tanıtım toplantısı Gedik Sosyal Tesisleri'nde yapıldı.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit

"Şehri ayağa kaldırmanın bir adımı olacak"

Tanıtım toplantısında konuşan Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, deprem öncesinde geleneksel olarak düzenlenen Kiraz Festivali'nin afet sonrası yapılamadığını belirterek, bu yıl yeniden hayata geçirilmesinin önemli bir karar olduğunu söyledi.

Festivalin yeniden başlaması yönünde kanaat önderleri ve büyüklerle kapsamlı istişareler yaptıklarını ifade eden Geçit, "Depremden önce kadim Yeşilyurt'ta bir kiraz festivalimiz yapılmaktaydı. Deprem sonrası bu akamete uğradı. Ancak bu yıl yaptığımız istişareler sonucunda, şehri ayağa kaldırmanın bir adımı olarak Kiraz Festivali'nin tekrar başlatılmasını uygun gördük." dedi.

Yeşilyurt'un henüz arzu edilen seviyeye ulaşmadığını dile getiren Geçit, aslında festivali ilçe tamamen ayağa kalktıktan sonra yapmayı düşündüklerini ancak yapılan görüşmeler sonucunda bu kültürün yeniden canlandırılması gerektiği yönünde ortak bir kanaat oluştuğunu belirtti.

"Gastronomi, güreş ve kiraz bir arada olacak"

Festivalin üç temel ayağının bulunduğunu aktaran Geçit, gastronomi etkinlikleri kapsamında yöresel yemek yarışmalarının düzenleneceğini söyledi.

Bölgenin güreş kültürüne de dikkat çeken Geçit, "Banazı, Gündüzbey ve Çırmıktı gibi bölgelerimiz Türkiye'ye çok sayıda milli güreşçi yetiştirmiştir. Bu nedenle festivalin önemli bölümlerinden biri de güreş müsabakaları olacak." diye konuştu.

Kirazın sağlık açısından da önemli bir meyve olduğunu vurgulayan Geçit, hekim kimliğiyle yaptığı değerlendirmede kirazın kan dolaşımını hızlandırdığına yönelik bilimsel çalışmalar bulunduğunu belirtti. Geçit, "Ameliyatlardan önce hastalarımızın kan sulandırıcı ilaçları bırakmalarını isteriz. Bunun yanında bir hafta önceden kiraz yemeyi de bıraktırırız. Dolayısıyla kiraz sağlık açısından mucizevi bir meyvedir." ifadelerini kullandı.

Yeşilyurt Kaymakamı Hasan Hüseyin Uzan

"Artık depremi değil normal hayatı konuşmak istiyoruz"

Yeşilyurt Kaymakamı Hasan Hüseyin Uzan ise 6 Şubat'tan bu yana Malatya'nın ve Yeşilyurt'un gündeminin deprem olduğunu hatırlatarak, yaraların büyük ölçüde sarılmaya başlandığını söyledi.

Devletin güçlü desteğiyle yeniden inşa sürecinin devam ettiğini belirten Uzan, "İstiyoruz ki bundan sonra artık depremi değil, normal hayatı konuşalım. İlçemizin güzelliklerini konuşalım." dedi.

Festival gibi organizasyonların toplumun moral ve motivasyonuna katkı sağlayacağını ifade eden Uzan, bu etkinliklerle vatandaşlara artık felaketleri değil, güzellikleri ve normalleşmeyi konuşmak istediklerini göstereceklerini kaydetti.

"Yeşilyurt kirazını yeniden ülke gündemine taşıyacağız"

Yeşilyurt kirazının sadece Malatya'da değil, Türkiye genelinde de tanınan ve tescillenmiş bir ürün olduğunu belirten Uzan, festival sayesinde bu önemli tarım ürününün yeniden hak ettiği ilgiyi göreceğine inandığını söyledi.

Uzan, "Kirazıyla meşhur Yeşilyurt ilçemiz sadece Malatya'da değil, ülkemizde de isim yapmış, tescillenmiş bir ürüne sahip. İnşallah bu festivalle birlikte Yeşilyurt'un kirazını yeniden ülke gündemine taşırız." şeklinde konuştu.

Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci

"Festival Yeşilyurt'un tamamına hareket getirecek"

Toplantıda konuşan Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de kirazın Malatya ekonomisi açısından önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Kayısıdan sonra Malatya'nın en önemli tarımsal ürünlerinden birinin kiraz olduğunu belirten Tüfenkci, festivalin ilçeye önemli katkılar sunacağını ifade etti.

Tüfenkci, "Bugün hem Malatya'mız hem de Yeşilyurt'umuz için önemli gelir kaynaklarından biri olan kiraz gündemiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu festival esasında Yeşilyurt'un tamamına hareket getirecek, tamamını heyecanlandıracak. Umuyorum ki bu festivalle birlikte bütün Malatya, Yeşilyurt'umuzda misafir olur." dedi. (İLKHA)

ETİKETLER: yeşilyurt, malatya, kiraz festivali
KAYNAK: ILKHA

İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Mersin ve Gürbulak'ta tonlarca uyuşturucu etken maddesi ele geçirildi

Mersin ve Gürbulak'ta tonlarca uyuşturucu etken maddesi ele geçirildi

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza ekipleri, narkotik suçlarla mücadele kapsamında Mersin Limanı ve Ağrı Gürbulak Gümrük Kapısı'nda gerçekleştirdikleri operasyonlarda büyük miktarda uyuşturucu ve kaçak ilaca el koydu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya gör

BM: Gazze'de "ateşkes" sürecinde 250'den fazla çocuk hayatını kaybetti

BM: Gazze'de "ateşkes" sürecinde 250'den fazla çocuk hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Tom Fletcher, Gazze’de insani durumun giderek kötüleştiği uyarısında bulundu. BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen oturumda konuşan Fletcher, uluslararası topluma Gazze’ye yönelik mali ve insani desteğin ar

ABD-İran görüşmeleri ertelendi: İsviçre'deki kritik tur için diplomasi trafiği sürüyor

ABD-İran görüşmeleri ertelendi: İsviçre'deki kritik tur için diplomasi trafiği sürüyor

ABD ile İran arasında kalıcı barış anlaşmasına giden sürecin önemli aşamalarından biri olarak görülen İsviçre görüşmeleri planlanan tarihte başlayamadı. İsviçre'nin Burgenstock bölgesinde yapılması beklenen müzakerelerin ertelenmesine rağmen tarafların di

Muğla'da silahlı saldırı soruşturmasında 3 şüpheli tutuklandı

Muğla'da silahlı saldırı soruşturmasında 3 şüpheli tutuklandı

İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından çalışma yürütüldü. Çalışmalar kapsamında 28 Mart'ta bir işletmeye yönelik ateşli silahla saldırı olayını gerçekleştiren

Hürmüz Boğazı’nda gemi trafiği son iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı

Hürmüz Boğazı’nda gemi trafiği son iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı

Denizcilik takip firması AXSMarine tarafından açıklanan verilere göre, yeniden açılan boğazdan toplam 25 ticari gemi geçiş yaptı. Bu rakam, nisan ayının ortasından bu yana kaydedilen en yüksek günlük geçiş olarak kayıtlara geçti. Gerçekleşen gerçek geçiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YKS'ye girecek öğrencilere başarı diledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YKS'ye girecek öğrencilere başarı diledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal medyadan paylaştığı mesajında, "Yarın Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na girecek tüm gençlerimize yüce Allah’tan zihin açıklığı ve kolaylıklar niyaz ediyorum. Sevgili genç arkadaşlarım: Sınavınız nasıl geçerse geçs

Hasan Tekin şehadetinin 36'ncı yılında kabri başında yad edildi

Hasan Tekin şehadetinin 36'ncı yılında kabri başında yad edildi

Şırnak merkeze bağlı Çavuşan köyünde göçebe hayatı yaşayan 6 çocuk babası Hasan Tekin, Şırnak merkeze taşınarak bir mahalle bakkalını işletmeye başlar. Aynı mahallede bulunan cami imamının çocuklarla ilgilendiğini ve dersler verdiğini öğrenince, kendisin

Ermenistan’da seçim krizi: Partiler iptal başvurusunda bulundu

Ermenistan’da seçim krizi: Partiler iptal başvurusunda bulundu

Ermenistan’da 7 Haziran’da yapılan parlamento seçimlerinin sonuçları, pusulada yer alan partilerin üçte birinden fazlası tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Ülkedeki seçimlere katılan 18 siyasi partiden yedisi, resmî sonuçların iptali için dava açtı.

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30