Mersin’de yaşayan ve ileri derece kalp yetmezliği hastası olan Kenan Duranoğlu’na, yemek yiyememe şikayetiyle başvurduğu hastanede nadir görülen yutma bozukluğu tanısı konuldu. Tedavi için İzmir’e gelen Duranoğlu, nadir yapılan Per Oral End...
Mersin’de yaşayan ve ileri derece kalp yetmezliği hastası olan Kenan Duranoğlu’na, yemek yiyememe şikayetiyle başvurduğu hastanede nadir görülen yutma bozukluğu tanısı konuldu. Tedavi için İzmir’e gelen Duranoğlu, nadir yapılan Per Oral Endeskopik Miyotomi yöntemiyle sağlığına kavuştu. Duranoğlu, “En büyük isteğim, Mersin’e döndüğümde Adana kebabı ve tantuni yiyebilmek” dedi.
Mersin’de yaşayan, ileri derece kalp yetmezliği hastası olan ve kalbi yüzde 20 performans ile çalışan emekli asker Kenan Duranoğlu (61), 2021 yılında yemek yiyememe şikayetiyle Mersin’de bir hastaneye başvurdu. Hastanede yapılan tetkikler sonucunda Duranoğlu’na nadir görülen Akalazya (yutma bozukluğu) teşhisi konuldu. Hastalığın tedavisi için gereken ameliyatın, nadir yapılan bir işlem olması sebebiyle Duranoğlu, operasyonu gerçekleştirecek uzmana ulaşmak için ailesiyle birlikte araştırmalara başladı. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ameliyatın yapıldığını öğrenen Duranoğlu, tedavi için İzmir’e geldi. Burada Gastroenteroloji Klinik Şefi Doç. Dr. Süleyman Günay’ın takibine girdi.
Duranoğlu, riskli bir operasyon olmasından dolayı ilk başta çekimser davransa da doktorun iknası ile ameliyat olmayı kabul etti. Hasta; kardiyoloji, anestezi ve gastroenteroloji bölümleri iş birliği ile yapılan Per Oral Endeskopik Miyotomi (POEM) yöntemiyle sağlığına kavuştu.
“Nadir bir hastalık, çok yüksek riskli bir operasyon”
Yapılan ameliyata ilişkin genel bilgiler veren Doç. Dr. Süleyman Günay, “Hastanın Akalazya Tip 2 denilen hastalığı vardı. Biz POEM yöntemini uyguluyoruz. O da duymuş, araştırmış ve bize başvurdu. Hastamızın kalbi yüzde 20 performansla çalıştığı için çok hassas bir işlemdi. Ameliyat kalpten dolayı çok yüksek ve riskle yapılacaktı. Çok nadir bir hastalık. Nadir görüldüğü için de çok az yapılan bir operasyon. Asıl önemli nokta, hastanın karar verme süreciydi. Çok yüksek riskli bir ameliyat olacaktı; fakat biz hastayı güzel bir şekilde ameliyat ettik. Hasta da bize güvenip kendini teslim etti. Şu anda yemek yemeye başladı. İlk çorbasını içti” şeklinde konuştu.
“İlaçlarını bile içemiyordu”
Bundan sonraki sürecin son derece kolay olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Günay, “Hasta 2 gün yumuşak beslenecek. Sonra normal gıda ile beslenmeye geçebilecek. Eskiden ilaçlarını bile içemiyordu. Kalple ilgili içtiği, ilaçlar yemek borusunda kalıyordu ve bir işe yaramıyordu. Şu anda yediği içtiği her şey midesine geçtiği için hastamız daha iyi olacak” ifadelerine yer verdi.
“İlk defa Japonya’da geliştirildi, ben de Kore’de öğrendim”
POEM ameliyatına dair bilgiler aktaran Günay, operasyonun endoskopiyle, kapalı yöntemle yapılan bir ameliyat olduğunu anlattı. Bu operasyonun ilk defa Japonya’da geliştirildiğini kaydeden Doç. Dr. Günay, şöyle devam etti:
“Ben bu yöntemi Kore’de öğrendim ve şuana kadar binden fazla hastaya uyguladık. Endoskopla yemek borusunun içine geçip orada bir tünel açıyoruz. O tünelin içerisinde yanlış çalışan kasları özel bıçaklarımızla kesiyoruz. O kasları kestikten sonra yemek borusuyla mide arasında çok kasılma olan kaslar gevşiyor. O gevşeme ile beraber hastanın yedikleri rahatlıkla midesine doğru gitmeye başlıyor. Eskiden bu ameliyatlar cerrahiyle ya da balon dilatasyonu yöntemiyle yapılıyordu. Balon dilatasyonu yöntemi, başarı şansı az ama riski çok fazlaydı. Bu yöntemin hem riski az hem de başarı şansı çok yüksek.”
“Doktoruma güvendim ve hayatımı teslim ettim”
2014 yılında stent takıldığını ve daha sonra şikayetinin ilerlediğini ifade eden hasta Kenan Duranoğlu, “Rahatsızlığım ilerleyince kalp pili takıldı. Kalbim yüzde 20 çalışıyor. Pandemi döneminden önce Mersin’de Akalazya teşhisi konuldu. Orada operasyonu yapan doktor bulamadım. Başka yerleri araştırmamı söylediler. Araya pandemi girince 2-3 yıl ertelemek zorunda kaldım. Daha sonra araştırdık ve Süleyman Hocamı buldum. Onun bu konuda uzman olduğunu öğrendik. Tedavi olmak için İzmir’e geldik. Doktorum bana kalpten dolayı riskleri anlattı. Ben kendisine güvendim ve hayatımı teslim ettim. Başarılı bir şekilde operasyon gerçekleşti. Kendisine minnettarım” yorumunda bulundu.
“Yemek yiyip ilaçlarımı içiyorum”
Ameliyattan önce kalp ilaçlarını kullandığını; ancak sürekli kustuğunu belirten Duranoğlu, “Eşim de ‘uyurken kustuğum zaman soluk borusuna gider diye’ korkuyordu. Endişelerimiz vardı. Şimdi iyileştim. Yemek yiyip ilaçlarımı içiyorum. Hayatımı kurtardı” diye konuştu.
Duranoğlu, iyileşmesiyle birlikte en büyük isteğinin Adana kebap ve tantuni yemek olduğunu belirtti ve Mersin’e döndüğünde ilk olarak bunları yiyeceğini söyledi.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Ebolanın nadir “Bundibugyo” varyantının yol açtığı salgında yüzlerce kişi izolasyon altında tedavi görüyor, henüz onaylı bir aşı veya tedavi bulunmuyor. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusunda mayıs ayında başlayan Ebola salgınında doğrulanan vaka sayı
Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, aşırı sıcakların beyin fonksiyonları, bilişsel performans, ruh hali ve nörolojik sağlık üzerindeki etkileri ve korunma yolları hakkında açıklamalarda bulundu. Aşırı sıcaklar beyne giden kan akımı ve oksijen miktarını azal
Güney Galler Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmada, akut psikolojik stresin vücutta serbest radikal üretimini hızla artırdığı, bunun da kan pıhtılarının oluşum biçimini değiştirerek kanı daha kolay pıhtılaşabilir hale getirdiği belir
Osmaniye Valiliği'nden yapılan açıklamada, vatandaşların rahatsızlanmasının ardından incelemelerin vakit kaybetmeden başlatıldığı belirtildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin işletmenin şubeleri ile üretim yapılan imalathanede denetim gerçekleştird
Mersin Rodent Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği'nde görev yapan Diş Hekimi Orhan Toptemiş, diş taşı temizliği ve çocuklarda ağız bakımının önemi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Diş taşlarının gün içerisinde tüketilen yiyecek ve içecek artıklarının diş yüze
Yaz ayları ve okulların kapanması ile birlikte çocukların sünnet heyecanı sararken, konuyla ilgili Klinik Psikolog Görkem Polat, ailelere önemli bir hatırlatmada bulundu. Sünnetin yalnızca cerrahi bir işlem olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten
Gaziantep Şehir Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi, yapay zeka destekli teknolojileri ve gelişmiş laboratuvar altyapısıyla genetik tanı sürecinde ileri teknoloji kullanılıyor. Sitogenetik, moleküler sitogenetik ve mole
Sağlık Mensupları Dayanışma Toplum Sağlığı ve Çevreyi Koruma Derneği (Sağlık-Der) Yönetim Kurulu Üyesi Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, yaz mevsiminde artış gösteren hastalıklar ve korunma yöntemlerine ilişkin İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine değerl
BM: israilin Batı Şeria'daki askeri faaliyetleri yerinden edilmelerin artmasına yol açıyor
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük