Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 11 Mart 2015 - 17:48 Yorum: 0

Dünya Böbrek Günü

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Kasapoğlu: "Dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunmaktadır"

Dünya Böbrek Günü

SAMSUN (AA) - Samsun Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu, dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunduğunu belirtti.

Kasapoğlu, "Dünya Böbrek Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kronik böbrek hastalığının yıllar süren bir dönemde ilerleyici kaybıyla oluştuğunu ifade etti.

Böbrek işlevinin kaybının kritik düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği geliştiğini ve vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıktığını kaydeden Kasapoğlu, şöyle devam etti:

"Dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunmaktadır. Ülkemizdeki durum daha da kötüdür. Türk Nefroloji Derneği'nin yaptığı büyük tarama çalışması, Türkiye'de her 6 veya 7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu göstermiştir. Kronik böbrek hastalığı sıklıkla sessiz seyreder ve sinsi bir şekilde ilerler, özellikle erken evrelerde belirti vermeyebilir. Bu nedenle birçok hastaya zamanında tanı konulamaz."

Kasapoğlu, teşhis edilemeyen kronik böbrek hastalığının iki önemli sonuca yol açtığına da dikkati çekerek, "Birinci olarak böbrek işlevinin ilerleyici kaybı sonucu son dönem böbrek yetmezliği gelişmesidir. Bu evreye ulaşan hastaların yaşamını sürdürebilmesi için diyaliz veya böbrek nakli tedavilerinin uygulanması gerekir. Bu tedavilerin maliyeti oldukça yüksektir. İkincisi ise özellikle eşlik eden kalp-damar hastalıklarına bağlı erken ölüm riskidir. Kronik böbrek hastalıklı bireylerde ölüm riski toplum genelinden 10-30 kat daha yüksektir" ifadesini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber