Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 05 Mart 2015 - 11:33 Yorum: 0

"Parası çok, ilgi yok"

Küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, besiciler yüksek ücret vermelerine rağmen çoban bulmakta zorlanıyor- Besici Koçar: "Aylık 3 bin lira veriyoruz ama bu kadar yüksek ücrete rağmen çoban bulamıyoruz"

'Parası çok, ilgi yok'

ŞANLIURFA (AA) - HALİL FİDAN - Şanlıurfa'da birçok besici, yüksek ücret vermesine rağmen çoban bulmakta sıkıntı yaşıyor. 

Peygamber mesleği olarak bilinen ve geçmişte rağbet gören işlerin başında gelen çobanlık şimdilerde pek tercih edilmiyor.

Yaklaşık 2 milyon küçükbaş hayvanın bulunduğu Şanlıurfa'da, besiciler yüksek ücretler ödemelerine rağmen çoban bulamadıkları için hayvanlarını kendileri otlatmak zorunda kalıyor. Kimi besici ise çoban bulamadığı için hayvanlarını elden çıkarmanın yollarını arıyor.

Besicilerden 72 yaşındaki Ali Koçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır besicilik yaptığını, son yıllarda ise çoban bulmakta sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Bölgede aylık 3 bin liraya kadar ücret verilmesine rağmen kimsenin bu işi yapmak istemediğini belirten Koçar, çobanlara yılda yaklaşık 50 bin lira ücret ödediğini ifade etti.

Çoban bulamadıkları için çoğu zaman sürünün başına kendilerinin geçtiğini anlatan Koçar, çobanlık ücreti nedeniyle bazı besicilerin hayvanlarını satmak zorunda kaldığını dile getirdi.

Yaklaşık 400 hayvanı olduğunu vurgulayan Koçar, "Hayvanların için iki çoban tutuyorum. Aylık 3 bin lira veriyoruz ama bu kadar yüksek ücrete rağmen çoban bulamıyoruz Neredeyse yıllık kazancımızın yarısını çobana yarısını da yeme harcıyoruz" dedi.

- "Çocuklar okula gidemiyor"

Hayvanlara baktıkları için çocuklarını okula gönderemediğini aktaran belirten: "10 çocuğum var bunlardan sadece birini okutabildik. O da doktor oldu. 9 çocuğu birine feda ettik. Aslında hepsini okutmak isterdik ama kimisini koyunlara kimisini ise kuzulara gönderdik" diye konuştu.

Mehmet Bağatimur da bazılarının artık çobanlığı gururlarına yediremediği için bu işi yapmadığını ifade etti.

Çoban sıkıntısı ve yoğun işlerden dolayı bu mesleği bırakmayı düşündüğünü vurgulayan Bağatimur, şöyle devam etti:

"Dedem, babam hep bu işle uğraşmışlar. Eskiden hayvancılık kıymetliydi, günümüzde insanlar çöpçü olmayı çobanlığa tercih ediyor. Kimse bu işi yapmak istemiyor. Yüksek ücretler teklif etmeme rağmen uzun süredir çoban bulamadığım için hayvanlarımı ben otlatıyorum. Çocuklarım da okula gittiği için bu işi tek başıma yapıyorum. Zor oluyor. Bu nedenle koyunlarımı satmayı düşünüyorum."

Hüseyin Kılıç ise günümüzde çobanlığın basit bir iş olarak görüldüğünü belirterek, şimdilerde ülkelerindeki savaş nedeniyle kente sığınan Suriyelilerin bu ihtiyacı karşıladığını kaydetti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber