Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 16 Mart 2015 - 13:28 Yorum: 0

Sivrisinekle mücadelede "Alman modeli" denenecek

Edirne'de, çeltik ekim alanları ve nehirler nedeniyle yaz aylarında rahatsızlık verecek düzeye ulaşan sivrisinek sorunuyla Almanya'daki Sivrisinekle Mücadele Vakfı'nın yöntemiyle mücadele edilecek

Sivrisinekle mücadelede 'Alman modeli' denenecek

EDİRNE (AA) - Edirne'de, yaz aylarında rahatsızlık verici düzeye ulaşan sivrisinekle mücadelede "Alman modeli" denenecek.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen "Sivrisinekle mücadele ediyoruz" toplantısında, Edirne'nin üç nehrin buluştuğu ve Türkiye çeltik üretiminini yüzde 40'ını karşılayan bir kent olduğunu söyledi.

Bu durumun sivrisinek popülasyonunu artırdığını belirten Gürkan, şöyle konuştu:

"Sivrisinek bakımından Türkiye'nin en bereketli kentiyiz diyebiliriz. Yaz mevsiminde akşam 8 ile 9.30 arası neredeyse dışarıda oturmak mümkün değil. Bu Yunanistan'da da böyle Bulgaristan'da da böyle. Mücadele ediyoruz ancak yetmiyor. Bu yüzden sivrisinekle biyolojik mücadele eden 130 belediyenin kurduğu Almanya'daki Sivrisinekle Mücadele Vakfı ile işbirliğine karar verdik."

Gürkan, sivrisinekle mücadelenin Avrupa Birliği projesi kapsamında Yunanistan ve Bulgaristan ile yürütüleceğini vurguladı.

Sivrisinekle Mücadele Vakfı Koordinatörü Dr. Norbert Becker ise sivrisinekleri, "dünyanın en tehlikeli organizmaları" olarak tanımladı.

Vakıf olarak öncelikle mücadele edilecek alandaki sivrisinek türlerinin analiz edildiğini ve buna göre biyolojik ilaç üretildiğini belirten Becker, şunları anlattı:

"Sivrisinek mücadelesinde kimyasal yöntemler kullanmıyoruz. Dünyada 3 bin 528 çeşit sivrisinek var. Mücadele edeceğimiz alanda önceliğimiz bölgede hangi türün bulunduğunu belirlemek. Daha sonra biyolojik ilaçla mücadeleyi başlıyoruz. Elbetteki mücadelenin başladığı gün bu iş bitmiyor. Adım adım gidiyoruz ve duruma göre uzun da sürebiliyor."

Edirne Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bahattin İlter de transfer yolu üzerinde bulunan Edirne'de en çok kaçakların ülkelerinden getirdiği hastalıkların sinekler aracılığıyla bulaşmasından çekinildiğini söyledi.

Becker, bu konudaki soru üzerine, programda bu tür mücadele tarzlarının da bulunduğunu vurguladı. 

Bu arada toplantıda Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in tercümede eksiklikler olduğunu ifade etmesi üzerine tercüman değiştirildi.

Toplantıya, Yunanistan ve Bulgaristan ile Edirne'ye bağlı ilçelerden gelen belediye başkanları da katıldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber