Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 07 Nisan 2021 - 10:43 Yorum: 0

Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nden ‘7 Nisan Dünya Sağlık Günü’ mesajı

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konsey Başkanı Ali Eroğlu, başta Covid-19 pandemisi olmak üzere olası zoonotik karakterli salgınların önlenmesi...

Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nden ‘7 Nisan Dünya Sağlık Günü’ mesajı

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konsey Başkanı Ali Eroğlu, başta Covid-19 pandemisi olmak üzere olası zoonotik karakterli salgınların önlenmesi için veteriner hekimler, beşeri hekimler ve diğer sağlık meslek gurubu mensuplarının "tek sağlık" konsepti kapsamında bir arada çalışması gerektiğini belirtti.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konsey Başkanı Ali Eroğlu, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Tüm dünyada küresel tehdit olarak yaşanan Covid-19 salgını "tek sağlık" kavramının insan sağlığı, hayvan sağlığı, bitki sağlığı, ekosistem sağlığı ve biyo çeşitliliği birleştiren küresel ölçekte bir bakış açısıyla anlaşılmasının ve değerlendirilmesinin gerekliliğinin önemini bir kez daha teyit etmiştir. Tek sağlık konsepti uygulamasının hayvanlardan insanlara bulaşabilen ve küresel halk sağlığını tehdit eden bulaşıcı hastalıkların kontrolünde antibiyotik direnci ile mücadelede gıda güvenliğinin sağlanmasında, beşeri hekimler, veteriner hekimler ve diğer sağlık gurubu personelinin bir arada çalışmasının ne denli zorunlu ve kaçınılmaz olduğunu ortaya çıkarmıştır. Genel olarak dünyada insanlarda görülen enfeksiyöz hastalıkların yüzde 60'ı, yeni ve yeni tanımlanan patojen etkenlerin yüzde 75'i ve biyoterörizm ile ilişkilendirilen patojenlerin yüzde 80'i hayvan kaynaklıdır. İnsanlık, insan ölümleri ile sonuçlanan çok sayıda zoonotik enfeksiyonun ortaya çıkmasına şahitlik etmiştir. Son olarak Covid-19 gibi birçok yeni zoonotik virüs yüksek ölüm oranlarına sahip salgınlara neden olmuştur. İlaveten leishmaniosis, tüberküloz, şarbon, brusella, tifo, Q humması, tifo, gibi birçok enfeksiyon aynı zamanda biyolojik silah ajanı olarak değerlendirilmektedir. Yukarıda izah edildiği üzere bu kadar açık, net ve somut bilimsel veriler olmasına rağmen ülkemizde sağlık alanında mücadeleyi amaçlayan tek sağlık uygulamaları açısından bazı girişimler olsa da "tek sağlık" sisteminin mevcut mevzuatlar ve yapılarla kurumsallaşmakta ve katma değer oluşturmakta arzu edilen noktada olmadığı görülmektedir. Yaşanan pandemi ile bir kez daha veteriner hekimsiz bir toplum sağlığının ve refahının olamayacağı görülmüştür. Covid-19 ile mücadele ettiğimiz bugünlerde yerli ve milli Covid-19 aşının geliştirilmesi çalışmalarını yürüten bilim insanlarımızın çoğunluğu veteriner hekim virolog akademisyen olmalarına rağmen ülkemizde veteriner hekimler halen hak ettikleri değeri alamamıştır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 5947 sayılı Tam Gün Yasası kapsamında sağlık hizmetleri sınıfında yer aldıkları halde başta Covid-19'a karşı aşılamada öncelikli gruba ve sağlıkta şiddet yasasına dâhil edilmemiş olmak gibi sağlık personelinin sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesi yönelik yasal düzenlemelere de dahil edilmeyerek maddi ve manevi anlamda mağdur edilmiştir. Halbuki topluma yönelik sağlık hizmeti yaklaşımı bütüncül olarak ele alınmalı ve uygulanmalıdır" dedi.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak Türkiye için "Dünya Sağlık Günü'nün temel halk sağlığı, veteriner halk sağlığı, çevre sağlığı, hayvan sağlığı, gıda güvenliği ve biyogüvenlik sorunlarına odaklanmak için tarihi bir fırsat olduğunu düşündüklerini ifade eden Eroğlu, "Covid-19 salgınının ölümcül etkisinin giderek arttığı bu zor günlerde başta Covid-19 pandemisi olmak üzere olası zoonotik karakterli salgınların önlenmesi ve gelecek nesillerimizin sağlıklı bir geleceğe sahip olması için veteriner hekimler, beşeri hekimler ve diğer sağlık meslek gurubu mensuplarının "tek sağlık" konsepti kapsamında ve ortak belirlenecek hedef ve stratejik amaçlar doğrultusunda dayanışma içerisinde ve pozitif anlamda sinerji oluşturarak bir arada çalışmasının gerekliliğini bir kez daha ifade etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber