Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Erdem Cengiz Fizyoterapist
Erdem Cengiz Fizyoterapist [email protected]

Çağımızın Hastalığı Bel Fıtığı

26 Ocak 2016 - 22:47 Yorum: 1

BEL FITIĞI NEDİR? 

Bel fıtığı, omurgalar arasındaki kıkırdağın aşırı zorlama nedeniyle yerinden kayarak omurilik kanalı içine doğru girmesi, bacaklara gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması sonucu oluşan bir hastalıktır.  

1-Bel Fıtığı kimlerde görülür? 

Yetişkinlerin %75-80’i yaşamının bir döneminde en az bir kez bel bölgesindeki ağrıdan şikayetçi olur. Bel fıtığı, genelde 25- 65 yaş arasındaki yetişkin grupta fazla görülmesine rağmen, her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Bel fıtığının özellikle görüldüğü bir gruptan ziyade, bel fıtığına ortam oluşturabilecek risk faktörlerinden konuşulmalıdır. 

2-Peki bu risk faktörleri nelerdir? 

  • Hareketsizlik:Ağırlığımızı taşıyan sadece omurgamız değildir. Omurga boyunca uzanan bütün boyun, sırt ve bel kasları,karın kaslarının da fonksiyonu son derece önemlidir. Hareketsizlik, düzenli egzersiz yapmama veya yapamama gibi durumlarda kaslar yeterince kuvvetli olmadığından, kasların taşıması gereken beden ağırlığı da omurganın üzerine fazladan yük getirir. Bu yük, disklerin üzerine binerek fıtıklaşmalarına sebep olur. 

  • Sigara:Sigaranın fıtıklaşmalara yol açtığı ve iyileşmeyi yavaşlattığı bir çok yayında bildirilmektedir 

  • Günlük yaşamda omurgamıza göre hareket etmemek:En önemli etken aslında budur.Yük kaldırma veya nesneleri itip çekme gibi hareketler yaparken kontrolsuzce davrandığımızdan bel fıtığını çağırmış oluyoruz. Yüksekte bir iş yapacağımız zaman (perde asma vb.) merdiven vb şeylerin üzerine çıkarak işlerimizi halletmeliyiz. Bir poşet taşıyacağımız zaman iki kola da eşit yük alarak taşımalıyız. Masa başı iş yapıyorsak kolçaklı sandalye ve sandalyenın arkasına bir destek ya da yastık alarak dik oturacak şekilde işlerimizi yapmalıyız. Zaman zaman ara vererek dolanmalı küçük molalar vermeliyiz. 

3-Her bel fıtığı ameliyat gerektirir mi? 

Hayır.Her bel fıtığı ameliyatı gerektirmez.Egzersizler ve düzenli hareketlerle ağrımızı kontrol altına alabiliriz.Fakat artık fıtığın dışarı çıktığı ya da son noktada olduğu durumlarda cerrahi müdahaleden başka yapılacak pek bir şey yoktur. Cerrahi sonrasında da hareketler ve egzersizler yapılmadığı takdirde fıtık tekrarlama olasılığı çok yüksektir. 

4-Bel fıtığı hastaları için tavsiyelerim 

  • Çok ağır yükler kaldırmaktan kaçınılmalıdır. 

  • Fazla eğilip bükülme yapılmamalıdır.Yerden bir şey alınacaksa eğilerek değil çömelerek almak gerekir. 

  • Otururken belinizin arkasına beli destekleyen takviyeler yapılmalıdır. 

  • Belinizi sıcak tutmak ve aşırı soğuktan,pencere açık oturmaktan vb. şeylerden kaçınmalısınız. 

  • Stres çok önemli bir faktördür. Stresten mümkün olduğunca uzak durmaya çalışmalısınız. 

  • Evde kaldığınız müddetçe uzanmanız sizin için faydalı olacaktır.Sert zeminli yataklar sanılanın aksine belinizin ağrısını azaltmaz.Ortopedik veya kaliteli yaylı yataklarda yatmanız daha yararlı olacaktır.Rahat ettiğiniz pozisyonda yatmaya dikkat ediniz. 

NOT:Sağlığınız için mutlaka bir doktora veya fizyoterapiste danışmalısınız. 

YAZIYA YORUM YAP
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
YORUMLAR 1
Yorumcu
Nurhan Alaca 02 Nisan 2016 - 17:35
Başarılarının devamını dilerim. Erdemciğim,
YAZARIN DİĞER YAZILARI