MENÜ

Gazze’ye insani yardım ulaştırmak için yeni filonun 29 Mart’ta yola çıkması planlanıyor

Küresel Sumud Filosu, İsrail’in ateşkese rağmen yeterli yardım geçişine izin vermediği Gazze Şeridi için yeni ve daha büyük bir filo planlandığını duyurdu. Aktivistler, yeni filonun 29 Mart tarihinde yola çıkacağını açıkladı.Geçtiğimiz yıl Gazze Şeridi’ne

Yayınlanma: 05 Şubat 2026 22:25 Güncelleme: 06 Şubat 2026 09:40
Gazze’ye insani yardım ulaştırmak için yeni filonun 29 Mart’ta yola çıkması planlanıyor
Küresel Sumud Filosu, İsrail’in ateşkese rağmen yeterli yardım geçişine izin vermediği Gazze Şeridi için yeni ve daha büyük bir filo planlandığını duyurdu. Aktivistler, yeni filonun 29 Mart tarihinde yola çıkacağını açıkladı.
Geçtiğimiz yıl Gazze Şeridi’ne insani yardım taşırken uluslararası sularda İsrail güçleri tarafından engellenen Küresel Sumud Filosu’nun organizatörleri, Gazze için mart ayında 100’den fazla teknenin katılacağı yeni ve daha büyük bir filo planladıklarını duyurdu.
Plana ilişkin duyuru, Güney Afrika’daki Nelson Mandela Vakfı’nda bir araya gelen aktivistler tarafından yapıldı. Organizatörler, yeni filoda doktorlar, savaş suçları araştırmacıları ve mühendislerin de aralarında bulunduğu binden fazla aktivistin yer alacağını açıkladı.
Filo dahilinde teknelerin İspanya, Tunus ve İtalya’dan Gazze’ye doğru yola çıkmaları beklenirken, yeni filoya Tunus ve Mısır’da binlerce aktivist tarafından desteklenmesi beklenen bir kara konvoyunun eşlik edeceği duyuruldu.

"Küresel toplumun tamamını, güçlerini bizimle birleştirmek üzere seferber etmek istiyoruz"
Mandela Vakfı’ndaki etkinlikte söz alan eski Devlet Başkanı Nelson Mandela’nın torunu Mandla Mandela, "Bu kez yüzlerce hatta binlerce kişinin katılmasını ve Mısır, Lübnan, Ürdün ile işgal altındaki Filistin ve Gazze’ye ulaşabileceğimiz diğer tüm mümkün sınırlar üzerinden giriş yapılması için seferberlik oluşturmayı bekliyoruz" dedi.
Küresel Sumud Filosu ile Gazze’ye doğru yol alırken İsrail güçleri tarafından gözaltına alınan aktivistler arasında yer alan Mandela, "Küresel toplumun tamamını, güçlerini bizimle birleştirmek üzere seferber etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Mandela, duyurunun yapılması için Nelson Mandela Vakfı’nın tercih edilmesinin sebebinin Nelson Mandela’nın Filistin davasına verdiği desteği vurgulama arzusu olduğunu söyledi.
Aktivistler ayrıca, yeni filonun da İsrail güçlerinin ile karşı karşıya kalabileceğini ancak uluslararası hukukun koruması altında olduklarını söyledi.
Küresel Sumud Filosu’nun Yürütme Komitesi’nde yer alan Brezilyalı aktivist Thiago Avila, "Uluslararası Adalet Divanı’nın Güney Afrika’nın İsrail aleyhinde açtığı davada aldığı tedbir kararında İsrail’in ya da herhangi başka bir devletin Gazze’ye giden her türlü insani misyonu engellemesinin açıkça yasaklandığı net bir şekilde ifade ediliyor" dedi.

Filo, 29 Mart’ta yola çıkacak
Küresel Sumud Filosu’nun sosyal medya hesabından yayımlanan açıklamada ise yeni filonun 29 Mart’ta yola çıkacağı duyuruldu. Açıklamada, "Küresel Sumud Filosu, bugün Filistin için tarihin en büyük koordine insani müdahalesine ilişkin planlarını duyurdu. 29 Mart 2026 tarihinde bir deniz filosu ile karadan ilerleyecek bir insani yardım konvoyu, eş zamanlı olarak yola çıkacak. 100’den fazla ülkeden binlerce kişi, Gazze’deki soykırım, kuşatma, kitlesel açlık ve sivil yaşamın yıkımına karşı koordineli ve şiddet içermeyen bir yanıt için seferber olacak" denildi.
Küresel Sumud Filosu, geçtiğimiz yıl yaklaşık 50 deniz aracı ve 500 aktivistin katılımıyla Gazze’ye doğru yola çıkmış, fakat uluslararası sularda İsrail güçleri tarafından engellenmişti. İsrail güçleri, aralarında Mandela, İsveçli aktivist Greta Thunberg ve Avrupa Parlamentosu üyesi Rima Hassan’ın da yer aldığı 443 kadar katılımcıyı gözaltına almıştı.
Geçtiğimiz yıl Sumud Filosu öncesinde Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla Madleen ve Hanzala isimli yardım gemileri de organize edilmiş fakat bunlar da uluslararası sularda İsrail güçlerinin saldırısına maruz kalmıştı.
ETİKETLER: Gazze’ye, insani, yardım, ulaştırmak, için
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Meteoroloji'den 13 il için kuvvetli yağış uyarısı

Meteoroloji'den 13 il için kuvvetli yağış uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), yurt genelinde etkili olması beklenen yağışlar nedeniyle 13 il için “sarı” kodlu uyarı yayımladı. MGM’nin son değerlendirmelerine göre Türkiye genelinde parçalı ve çok bulutlu bir hava hakim olacak. Marmara, İç Ege, Akd

Türk Kızılay 2026 Kurban Vekâlet Ücretlerini Açıkladı

Türk Kızılay 2026 Kurban Vekâlet Ücretlerini Açıkladı

Türk Kızılay, 2026 yılı Kurban Bayramı kapsamında gerçekleştireceği vekâletle kurban kesim organizasyonunun detaylarını ve ücretlerini kamuoyuyla paylaştı. "Kurban Bereketini Yıl Boyu Yaşatalım" sloganıyla yürütülen kampanya kapsamında vekâlet bedelleri b

Adıyaman Üniversitesi’nde Seramikte Uygulamalı Eğitim

Adıyaman Üniversitesi’nde Seramikte Uygulamalı Eğitim

Adıyaman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü tarafından düzenlenen çalıştayda, raku fırını tasarımı ve pişirimi uygulamalı olarak gerçekleştirildi. Adıyaman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü tarafından “Raku Fırını Tas

Uzakta Yaşayanlar İçin Kastamonu ile Bağı Canlı Tutmanın Yolu

Uzakta Yaşayanlar İçin Kastamonu ile Bağı Canlı Tutmanın Yolu

Başka bir şehirde yaşamak, memleket gündeminden kopmayı gerektirmez. Düzenli yerel haber takibi, uzaklığı daha yönetilebilir hale getirir.

Kurumlar Vergisinde Kritik Eşik: Ödemeler İçin Yarın Son Gün

Kurumlar Vergisinde Kritik Eşik: Ödemeler İçin Yarın Son Gün

Kurumlar vergisi mükellefleri için 2025 hesap dönemine ait beyan ve ödeme maratonunda sona gelindi. Mükelleflerin, yasal yükümlülüklerini yerine getirmeleri için belirlenen süre yarın mesai bitimiyle birlikte doluyor. Beyannameler İçin Son Çağrı 2025 yıl

600 Sporcu Halk Oyunları İçin Adıyaman’da Buluştu

600 Sporcu Halk Oyunları İçin Adıyaman’da Buluştu

Adıyaman’da düzenlenen Kulüpler Arası Halk Oyunları Bölge Yarışması, 30 kulüp ve yaklaşık 600 sporcunun katılımıyla büyük bir coşku içinde tamamlandı. Adıyaman, Kulüpler Arası Halk Oyunları Bölge Yarışması’na ev sahipliği yaptı. Yeni Mahalle Kapalı Spor S

İş İnsanları Platformu’ndan Siyaset Okulu Programına Destek

İş İnsanları Platformu’ndan Siyaset Okulu Programına Destek

Malatya İş İnsanları Platformu Başkanı Ahmet Özköse, MTTB tarafından düzenlenen Siyaset Okulu programını gençlerin bilinçli ve sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişmesi açısından kıymetli bulduklarını söyledi. Milli Türk Talebe Birliği tarafından düzen

Bingöl’de 4.4 büyüklüğünde deprem

Bingöl’de 4.4 büyüklüğünde deprem

AFAD verilerine göre Bingöl’ün Yedisu ilçesinde sabah saatlerinde 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleştiği bildirildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı verilerine

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30