Kanada Başbakanı Mark Carney’nin, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından gündeme getirilen teklife destek vermesi, haftalar süren tereddütlerin ardından geldi. Süreçte Trump’ın Kanada’nın AB’ye ortak üyeliğine yönelik tehditleri ve Alman
Kanada Başbakanı Mark Carney’nin, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından gündeme getirilen teklife destek vermesi, haftalar süren tereddütlerin ardından geldi. Süreçte Trump’ın Kanada’nın AB’ye ortak üyeliğine yönelik tehditleri ve Almanya’nın itirazları da etkili oldu.
Montreal Limanı’nda düzenlenen iki günlük zirvenin sona ermesinin ardından basın toplantısında konuşan Carney “Önümüzdeki aylarda bu yeni üyelik biçiminin içeriğini, ölçeğini ve kapsamını tam olarak belirleyeceğiz.” dedi.
Carney “Bugün Kanada için ortak üyeliğe doğru ilerliyoruz.” ifadesini kullanarak söz konusu modeli, tam üyelik dışında mümkün olan en derin ortaklık şeklinde tanımladı.
Taraflar, ilişkilerin kapsamını ve sınırlarını belirlemek için Haziran 2027’yi son tarih olarak belirlerken, yeni ortaklık modelinin mali boyutu da gündeme geldi.
Kanada halkının ortak üyelik için ne kadar ödeme yapacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Carney, bunun bir ödeme olarak değerlendirilmemesi gerektiğini savundu. Carney, işbirliğini olumlu bir proje olarak nitelendirdi.
Carney ile birlikte basın toplantısına katılan Von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa ise yeni modeli, giderek daha tehlikeli hale gelen uluslararası ortamda tarafların güçlerini birleştirmesini sağlayacak bir strateji olarak değerlendirdi.
Von der Leyen “Ortak üyelik kavramı daha önce denenmemiş bir alan ancak bunu birlikte şekillendirecek hedefe, güvene ve yaratıcılığa sahibiz.” dedi. Von der Leyen, girişimin herhangi bir ülkeye karşı değil, ortak güçlerini artırmaya yönelik olduğunu vurguladı.
Costa da Kanada ile AB arasındaki ilişkilerin sıradan bir ortaklığın ötesine geçeceğini belirterek “Tam AB üyeliği dışında, daha ileri bir model oluşturmak istiyoruz.” ifadesini kullandı. Costa, bu modelin AB ile daha yakın ilişkiler kurmak isteyen Avrupa dışındaki ülkeler için de örnek oluşturabileceğini kaydetti.
Kanada hükümet yetkilileri, ortak üyelik statüsünün yürürlüğe girmesi için ayrıca bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulmayacağını bildirdi. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Ege Denizi'nde son günlerde kaydedilen depremlere yenileri eklendi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) verilerine göre, 31 Ekim saat 04.01'de meydana gelen 4,2 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte gerçekleşti. Bölgedeki hareketlilik
Denizli Cumhuriyet Başsavcılığının 27 Ekim'de başlattığı Merkezefendi Belediyesi soruşturmasında adli işlemler tamamlandı. Belediye Başkanı Şeniz Doğan ve eşi Mehmet Ali Doğan'ın da aralarında bulunduğu 17 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından adliye
Dışişleri Bakanlığı, Bakan Hakan Fidan'ın ABD'nin Atlanta kentinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile görüştüğünü bildirdi. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Bakan Fidan'ın topl
ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’nın hava savunma kapasitesini artırmaya yönelik askeri satış paketini onaylayarak Kongre bildirimini yayımladı. Onaylanan 2,1 milyar dolar değerindeki paket kapsamında Ukrayna'ya 500 adet PATRIOT Advanced Capability-3 Miss
Dışişleri Bakanlığı, Bakan Hakan Fidan'ın ABD'nin Atlanta kentinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında Japonya Dışişleri Bakanı Toshimitsu Motegi ile görüştüğünü bildirdi. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Bakan Fid
İşgal basınına yansıyan haberlere göre, bölgedeki hava savunma sistemlerini güçlendirmeyi amaçlayan bu sevkiyatlar kapsamında Washington ve Tel Aviv arasında yoğun bir koordinasyon yürütülüyor. Kan kanalının aktardığı bilgilere göre, son 24 saat içerisind
Almanya'da eğitim sistemi, ekonomik kriz ve siyasi kararlara karşı biriken öfke protestoya dönüşüyor. Ülke genelinde örgütlenen "Z kuşağı düzenliyor" (Gen Z regelt) inisiyatifi, başlatacakları büyük çaplı gösteriler öncesinde Başbakan Friedrich Merz ve hü
Dışişleri Bakanlığı, Bakan Hakan Fidan'ın ABD'nin Atlanta kentinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında Endonezya Dışişleri Bakanı Arrmanatha Nasir ile görüştüğünü bildirdi. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Bakan Fi
Malatya'da "torbacı" operasyonu: Bir gözaltı
Muğla'da kayalıklara çarpan teknedeki 2 kişi kurtarıldı
03Rize’de ambulans ile hafif ticari araç çarpıştı: 5 yaralı
04Dışişleri Bakanı Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Rubio ile görüştü
05Bakan Fidan, ABD'li mevkidaşı Rubio ile görüştü
06Yazar Yıldız: Aileyi korumak iman mücadelesidir
07Üniversiteler kimsenin babasının çiftliği değildir!
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Kocaeli̇spor
Erzurumspor Fk
Arca Çorum Fk
Göztepe A.ş.
Corendon Alanyaspor
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Tümosan Konyaspor
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor