MENÜ

İtalya Başbakanı Meloni: "İran’la savaşmayı düşünmüyoruz"

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Senato’da yaptığı konuşmada, ABD üslerinin ülke topraklarında kullanımıyla ilgili bugüne kadar herhangi bir talep almadıklarını belirterek, "Biz savaşta değiliz ve savaşmayı da düşünmüyoruz" dedi.İtalya Başbakanı Giorgia M

Yayınlanma: 11 Mart 2026 15:39 Güncelleme: 12 Mart 2026 07:45
İtalya Başbakanı Meloni: "İran’la savaşmayı düşünmüyoruz"
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Senato’da yaptığı konuşmada, ABD üslerinin ülke topraklarında kullanımıyla ilgili bugüne kadar herhangi bir talep almadıklarını belirterek, "Biz savaşta değiliz ve savaşmayı da düşünmüyoruz" dedi.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni 19-20 Mart’taki Avrupa Konseyi toplantısı öncesinde Senato’ya seslendi. Orta Doğu ve Ukrayna’daki duruma değinen Meloni, ABD ve İsrail’in İran müdahalesine İtalya’nın katılmadığını ve katılmayı da düşünmediğini vurguladı. İtalyan başbakan, ABD üslerinin ülke topraklarında kullanımıyla ilgili bugüne kadar herhangi bir talep almadıklarını belirterek, "Biz savaşta değiliz ve savaşmayı da düşünmüyoruz" ifadelerini kullandı.
Uluslararası çerçevede tehditlerin daha korkutucu hale geldiğini savunan Giorgia Meloni, "Uluslararası hukukun dışında tek taraflı müdahaleler çoğalıyor. Bu çerçevede Amerikan ve İsrail müdahalesini de değerlendirmeliyiz ancak, İtalya bu müdahaleye katılmıyor ve katılmayı da düşünmüyor" şeklinde konuştu.

"Nükleer silah ve Avrupa’yı hedef alabilecek füze kapasitesine sahip bir rejim, endişe verici"
Roma’nın nükleer müzakerelere ev sahipliği yaptığını ve Tahran ile iletişim kanalını açık tuttuğunu söyleyen Meloni, İran’ın nükleer programının tamamen sivil kalmasını sağlamak için acil bir anlaşma gerektiğini belirtti. Giorgia Meloni, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yol açtığı küresel istikrarsızlığın Orta Doğu’ya da yansıdığını belirterek, "7 Ekim 2023’teki olaylar, İran’ın Hamas’a sağladığı destekle mümkün oldu. Aynı destek Lübnan’daki Hizbullah ve Yemen’deki Husiler için de verildi" dedi.
İran’ın nükleer silah edinme niyetini her zaman reddettiğini, ancak Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (IAEA) bildirdiğine göre uranyumu yüzde 60’ın üzerinde zenginleştirmeye devam ettiğini aktaran İtalyan başbakan, "Nükleer silah ve İtalya ile Avrupa’yı hedef alabilecek füze kapasitesine sahip bir rejim, endişe verici" dedi.
Krizden bu yana Orta Doğu liderleri ve kilit müttefiklerle sürekli temas halinde olduğunu ve girişimleri koordine etmeye çalıştığını kaydeden Meloni, "Körfez ülkelerine hava savunma unsurları sağlıyoruz. Bunu yalnızca dost ve stratejik ortak oldukları için değil, bölgede korumamız gereken binlerce İtalyan vatandaşı olduğu için yapıyoruz. Ayrıca Güney Kıbrıs’a da bir deniz birimi gönderdik. Tüm Avrupalı ortaklar, askeri üslerle ilgili anlaşma hükümlerine uyuyor. Hatta İspanya hükümeti de sözcüsü aracılığıyla, ABD ile aralarında ikili bir anlaşma olduğunu ve bu anlaşma dışında İspanyol üslerinin kullanılmayacağını açıkladı. Bu da anlaşmanın sorgulanmadığı anlamına geliyor" diye konuştu.

"Bölünmüş bir Avrupa, Moskova’ya verebileceğimiz tek armağandır"
İtalya’nın Ukrayna’nın yanında olmaya devam edeceğine vurgu yapan Meloni, "Ukrayna’yı savunmak, tüm Avrupa kıtasını savunmak demektir. Batı’nın desteği, tüm ülkeyi işgal etme planını engelledi. Sahada ayar süren çok az bir ilerlemenin ardından şubat ayında Rusya kazandığından daha fazla toprak kaybetti. Bu durum, şartsız teslimiyetin tek seçenek olduğuna inananları büyük ölçüde hayal kırıklığına uğrattı. Bu veriler, İtalya’da da etkili olan Kremlin propagandasına ters düşüyor" ifadelerini kullandı.
Ukrayna’da hedefin gerçek bir barış olduğunu söyleyen İtalya Başbakanı Meloni, "Bu barış boşlukta inşa edilemez, ancak özellikle ABD’nin teşvik ettiği müzakereler aracılığıyla ortak çabalarla sağlanabilir. Kremlin’in savaş makinesini besleyen gelirleri daha da azaltmak için 20. AB yaptırım paketine bakıyoruz. AB düzeyinde kararlaştırılan yeni kredi, Ukrayna’nın hayatta kalması için hayati öneme sahip. Kiev’in muhtemel çöküşü, Avrupa’nın genel istikrarına ölçülemez zararlar verecektir. Bugün karşı karşıya olduğumuz durum, birçok zorluğa yol açıyor. Macaristan ve Slovakya’nın Druzhba boru hattından petrol tedarikiyle ilgili gündeme getirdiği konu, siyasi bir çözüm gerektiriyor. İtalya bu konuda yardım etmeye hazır. Bölünmüş bir Avrupa, Moskova’ya verebileceğimiz tek armağandır" dedi.
Avrupa savunmasının giderek daha zamanlı ve acil bir konu haline geldiğini söyleyen Meloni, "Özellikle insansız hava araçları ve anti-dron güvenliği eylem planı konusunda, İtalya savunma sanayisinin mükemmeliyetiyle hayati bir katkı sağlayabilir. Bu kapsamda, söz konusu projelerin tüm AB ülkelerinin güvenliğini sağlamayı amaçladığını bir kez daha vurgulamayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Avrupa’nın sınırlarını savunamaması durumunda önemsiz hale gelmeye mahkum olacağına vurgu yapan İtalya başbakanı, "İttifakın tüm sınırları eşit derecede önemlidir ve Avrupa savunma hazırlığı kapsamlı bir şekilde geliştirilmelidir. Hepimiz Avrupa’nın ve NATO’nun doğu kanadını koruma ihtiyacını biliyor ve destekliyoruz" ifadelerini kullandı.
ETİKETLER: İtalya, Başbakanı, Meloni:, "İran’la, savaşmayı
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
73
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
59
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
54
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
48
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
40
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
32
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
32
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
31
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
29
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
27
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
27