Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
15:09 Akın: "Asıl amacımız Malatya ve Türkiye’de küçükbaş hayvan sayısının artmas...15:09 OMÜ’nün akreditasyon başarısı: 25 program akredite oldu15:09 Hırsızlık suçundan 15 yıl cezası bulunan firari yakalandı15:09 Markus Gisdol: “Taraftarımızın ve şehrin Trabzonspor maçını dört gözle bekl...15:07 Romanlar Konfederasyonu Başkanının, Umre için 400 kişiyi 10 milyon lira dol...15:05 İkameti 2 gün eksik olunca muhtarlıktan oldu15:04 Turgutlu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü Ekipleri eş zamanlı çalışmalarını...15:03 Bakan Bolat ve Bakan Şimşek, Paris’te 2024 OECD Bakanlar Toplantısı’na katı...15:03 Gençlik merkezi, öğrencilerle bir araya geldi15:02 Sındırgı’da park, bahçe ve mesire alanlarında bahar temizliği15:02 Büyükşehir, Atatürk Parkı’ndaki süs havuzunu temizledi15:02 LGS Şampiyonu Güler, MABEM öğrencileriyle buluştu14:59 Düşük alkol tüketiminin sağlığa yararlı olduğu iddiası “istatistiksel illüz...14:59 Sultangazili öğrenciler İstanbul’un en güzel liselerini geziyor14:58 ÇOMÜ’lü öğrenciler, anaokullu miniklere hem hasarrufu hem geri dönüşümü anl...14:58 Yılın ilk buğdayı GTB’de işlem gördü14:58 GAÜN Diş Hekimliği Fakültesi "1. Ulusal Bahar Sempozyumu" düzenleyecek14:57 Sakarya’da uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonları: 195 şüpheli yakalandı, 4...14:56 Shaanxi Blower Group, Hannover Messe 2024’e katıldı14:56 Devrilen LNG yüklü çekicideki gaz, 13 saatlik çalışmayla tahliye edilebildi
Ekonomi 18 Ağustos 2016 - 11:08 Yorum: 0

Selendi’nin yeşil altını: ’Kornişon’

Manisa'nın Selendi ilçesine bağlı kırsal mahallelerden Tavak'ta 2011 yılında bir girişimci tarafından başlatılan kornişon diye bilinen turşuluk salatalık...

Selendi’nin yeşil altını: ’Kornişon’

Manisa'nın Selendi ilçesine bağlı kırsal mahallelerden Tavak'ta 2011 yılında bir girişimci tarafından başlatılan kornişon diye bilinen turşuluk salatalık üretimi, şimdi bütün bölgenin geçim kapısı oldu. Mahalleli tarafından yeşil altın olarak isimlendirilen kornişon sayesinde daha önceden göç eden vatandaşlar da köylerine geri dönmeye başladı.

Selendi'ye bağlı 600 rakımlı, 240 haneli, 650 kişinin yaşadığı Tavak Mahallesinde 2011 yılında bir kişi ile başlayan kornişon turşuluk salatalık, bölgenin makus talihini değiştirdi.

İzmir'in Ödemiş ilçesindeki Bozdağı'nın örnek alınmasıyla yola çıktıklarını kaydeden mahalle halkı, şimdi ürün sayesinde hem mahallenin hem de ilçe ekonomisinin can damarı olmaya aday olduklarını belirtti.

Göletler üretimi iki katına çıkaracak

Bu zaman kadar tankerlerle taşınan suyla yapılan üretim, iki göletin yapılmasıyla iki katına çıkacak. Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Selendi Belediyesinin katkılarıyla 3 bin 500 dekar alanın sulanmasını sağlayacak olan gölet ile yine yapımı devam eden 3 bin dekar alanın sulanmasını sağlayacak olan göletin tamamlanmasının ardından üretimin katlanacağı belirtiliyor. 3 ay gibi kısa sürede mahalle halkının dekar başına 6 bin lira gibi gelir bırakan ürünün yanı sıra yine marul, biber, karnabahar, lahana, domates, fasulye, brokoli ve pancar da sulu tarım sayesinde mahallede can bulacak.

Göç edenler geri dönmeye başladı

Mahalleli, kornişonlar elemeden geçtikten sonra kilosu 1.4 TL'den turşu fabrikasına günlük ortalama 8 ton ürün teslim ediyor. Mahalle Muhtarı Hüseyin Gökmen, yaptığı açıklamada, "Mahalle halkının yeni gelir kapısı olan turşuluk salatalık sayesinde mahalle halkının ekonomisi canlandı. Mahallemizden göç eden hemşerilerimiz bu ürün sayesinde geri dönmeye başladı. İnşallah önümüzdeki yıllarda üretimde artış olacak. Devlet desteğimiz yok, bu ürüne de destek verilmeli" dedi.

Büyükşehir'den büyük destek

Mahalle halkının bu zamana kadar taşıma su ile ürün kaldırdığını anlatan Muhtar Gökmen, "Manisa Büyükşehir Belediyesi mahallemize 4 kilometre uzaklıkta bir gölet yaptı. Şimdi mahalle merkezinde yapım çalışmaları devam ediyor. Bunlar tamamlandıktan sonra üretim artacak, ekonomimiz daha da canlanacak. Bu gölet çalışmalarına katkı sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ile Selendi Belediye Başkanı Nurullah Savaş'a teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Tavak Mahallesi sakinlerinden 67 yaşındaki 6 çocuk 8 torun sahibi Halime Varol ise, sabah namazının ardından salatalık bahçesine indiklerini belirterek, taşıma su ile can verdikleri salatalıkları arazilerinden topladıklarını bazen de günlük 40 TL vererek işçi çalıştırdıklarını söyledi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber