Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Hukuk Köşesi

Trafik kazasında tazminat

02 Temmuz 2014 - 13:49 Yorum: 0

-SORU-

Merhabalar avukat hanım

Ben 1 yıl önce kaza yaptım kazada vatandaşın birine çarptım hayati tehlike olmadığı için ifadeyi verip ayrıldık. 20 gün sonra rapor çıktıktan sonra vatandaş beni aradı ve gel uzlaşalım dedi ve evine gittim kendi el yazısı ile bu kişiden 2000 tl aldım maddi manevi birşey istemiyorum davacı değilim diyip kağıdı imzaladı. Fakat buna rağmen şimdi asliye ticaret mahkemesinde bana ve sigorta şirketime dava açtı 15.000 tl lik (10.000 sigorta şirketi maddi 5000 bana manevi) dava açtı. İlk celsede gördüm sağlam bir şekilde yürüyor ama 2 ay çalışamamış (sigortasız taksi şöförlüğü yapıyor) ve bacağıma platin takıldı kalıcı rapor alacam diye mahkemeden izin istedi.

  2. duruşmada ise  bilirkişi raporu açıklandı ve biz rapora itiraz ettik mahkeme 20 eylüle kaldı. Bilirkişi raporunda malulun %5.2 maluliyet oranı çıkmış ve %60 ben %40 o suçlu çıkmış ve 20.000 tl ben ve benim sigortamın müteselsilen sorumlu olduğu belirtilmiş. 

Şimdi size sorum şu mahkeme bilirkişi raporuna uymak zorundamı. Eğer uyar ve 20.000 tl maddi tazminat çıkarsa bunu ben mi yoksa sigorta şirketimi ödeyecek sigorta şirketi öderse bana rücu edebilirmi ve ödemeyi hemen eylülde mi yapmalıyız?

Hasan Taş

CEVAP

Bilirkişi, hakimin teknik ve özel bilgisinin yetmediği hallerde, hâkimlik mesleğinin gerektirdiği genel ve hukuki bilgi ile çözülmesi mümkün olan konuların dışındaki konularda inceleme yapar ve vardığı sonuçları mahkemeye bildirir.

Bilirkişinin amacı teknik ve özel bilgisi ile hakime yardımcı olmaktır. Bu sebeple bilirkişiye başvurulmasına gerek olup olmadığına hakim karar verir.

Hakim bilirkişi raporu ile bağlı değildir.Yani hakim, bilirkişi raporunu serbestçe takdir edecektir. Eğer bilirkişi raporunu kanaat verici yeterlilikte bulmaz ise, bilirkişiden ek rapor isteyebileceği gibi, yeni bir bilirkişi incelemesi yapılması yönünde de karar verebilir.

Trafik poliçesinden dolayı sigortacının ödediği tazminatı rücu edebilmesi için alkol, ehliyetsizlik, kasta varan ağır kusur vs. olarak sıralanabilecek teminat dışı hallerden birinin kazada mevcut olması gerekir. Bu haller mevcut değilse sigortacının sigortalıya ödediği tazminatı rücu etmesi mümkün değildir.

Avukat Zeliha Gültekin

YAZARIN DİĞER YAZILARI