Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Prof.Dr. C. Yakıncı
Prof.Dr. C. Yakıncı [email protected]

İntörnlere maaş verilmeli

28 Mart 2011 - 01:43 Yorum: 4

Tıp fakültesi son sınıf öğrencilerine intörn denir. İntörnler on iki ay boyunca sadece hekimlik pratiği yaparlar. Bu dönemde intörnler için teorik ders ve sınav yoktur. İdeal olarak intörnlerin çalıştığı bölümün birinci sene asistanı gibi çalışması istenmektedir.
Fakat pratikte işler böyle yürümemektedir. Neden?
Çünkü intörnler tıp fakültesinin son yılını TUS’a hazırlanmak için kullanmak istiyor. Kliniklerde pratik yapmak yerine TUS’u kazanıp bir an önce uzmanlığa başlamayı kafalarına koymuşlar. Bu durum onların hasta takip etme pratiği öğrenimini kötü yönde etkilemektedir. İntörnler, yüzlerce kez kan şekeri bakmak gibi sadece aynı işi defalarca yapan fakat hastanın hastalığına kafa yormayan bir teknisyen gibi çalışmaktadır.
Bu kısır döngünün kırılması ve intörnlerin asıl görevi olan hekimlik pratiğine dönmeleri gerekir. Ama nasıl?
Benim bunu konuda önerim, tıp fakültesi beşinci sınıfı bitiren diğer bir deyişle teorik dersleri ve sınavları bitmiş öğrencilerin intörnlüğe başlamadan önce “Tıpta Yeterlik Sınavı (TYS)”na girmeleridir. TYS’yi bir eleme sınavı olarak değil sadece bu kadar çoğalan tıp fakülteleri arasında teorik bilgilerin bir standardizasyonu olarak düşünüyorum. Hatta bir teorik eleme sınavı olan TUS bile beşinci sınıf bitiminde düşünülebilir.
TYS’yi geçen ve TUS’a giren son sınıf öğrencisi intörnlük yaparken aklında sınav derdi olmadığı için hekimlik pratiğine yoğunlaşabilecektir. Bu durumda, tıptaki teorik bilgisi kanıtlanmış ve birinci sene asistanı gibi çalışan bu intörnlerin bir maaşa bağlanmasıdır. Belki bu maaş asgari ücret kadar olabilir fakat bu harcanan emeğe değer verildiğinin bir göstergesi olacaktır. İnanın, birinci sene asistanı gibi çalışan bir intörn bunlardan çok daha fazlasını hak eder.
Eğer “En önemli hasta hakkının iyi yetiştirilmiş hekim” olduğunu düşünüyorsak bu konuda çok kafa yormalıyız.

YAZIYA YORUM YAP
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
YORUMLAR 4
Yorumcu
İhsan KALENDER 30 Mart 2011 - 09:17
Diş Hekimliği ile Mühendislerin Pratik stajlarını dikkate alırken, diğer Lisan ve Lisans üstü öğrenim yapan öğrenicileri de dikkate almak gerek.İNTERNLERİN alması gereken ücretin biraz daha azını onların da hak ettiği düşünülemez mi? Aylarca TEZ hazırlamak için ter dökenler beyin emeği verenler hiç bir şey hak etmiş olmaz! Elbette her mesleğin zorlukları vardır.Yeni bir yasa gerektiren bir konuda fikir beyan etmek kolay değildir.Kaldı ki böyle bir yasa taslağı da mevcut değil. Varsayalım yasa çıksa bile,diğer meslek gruplarının da böyle bir haktan BİR NİSPETTE yararlanmak isteyecekleri kaçınılmazdır. İNTERNLERİN işi kolay değildir. İstanbuldaki tıp İNTERNLERİNİN gece nöbetinde ve acil servislerde yoğun çalıştıklarına şahit oldum.Mesleğin gereği ne ise onu öğrenmeye çalışıyorlar.İNTERNLERİN DÖNER SERMAYEDEN PAY almasını sağlamak çok kolay gibi geliyor bana. BİRİLERİNİN İŞİNE gelirse tabi!
Yorumcu
intern 29 Mart 2011 - 19:35
iyi günler. ihsan bey siz heralde doktor değilsiniz ya da internlerin hastanede neler yaptıklarından haberiniz yok. eğer böyleyse anlarım ama yok internlerin çektiklerini bilerek bunu yazdım diyorsanız gerçekten talihsiz bir yazı olmuş. <br> <br>hiçbir fakültenin son sınıf öğrencisi ayda en az 7-8 gece nöbete kalıp (ki bu nöbetlerin de %90'ında 1-2 saat uyuyabiliyor) nöbet çıkışı da gündüz rutin olarak polikliniklere-servislere devam etmiyor. her intern tüm haftaiçi günlerde sabah 8 akşam 5 okulda, ayrıca ayda en az 1 kez haftasonu, 5-6 kez de hafta içi nöbeti tutuyor. yani bir intern haftada ortalama 65-75 saat arası hastanede çalışmaktadır. kaldı ki bu çalışma da masa başında oturarak laylaylom yapılan bir çalışma çeşidi değildir. hastaların idrarlarını sondalardan alıp kaplara koymaktan tutun da, tüm hastaların dosyalarının doldurulması, kanlarının alınması, şeker takiplerinin yapılmasını bile internler yapmaktadır. kaldı ki şeker ölçümünün pratiğine gerek yoktur çünkü ortalama zekaya sahip bir ilkokul çocuğuna bile 2 kere yaptırsanız onu ömür boyu yapabilir, bu kadar da basit bir işlem... <br> <br>buraya yazdıklarım yaşadıklarımızın ve yaptığımız işlerin kısa bir özeti sadece. o yüzden diğer bölümlerle tıp fakültelerinin son sınıflarını bir tutmanız ve emsal teşkil ediyor demeniz komik olmuş biraz. <br> <br>iyi günler.
Yorumcu
mustafa 28 Mart 2011 - 10:16
Sınav sınav sınav sınav sınav !!! Doktor olacam deyip en kral puanla fakülteye gir. sınav manyağı ol çık. Alacağın maaş 1600 TL+Döner üstü az kuru. Emekli maaşı komik.O yüzden doktorlar emekli olmak istemiyorlar. HUKUK MEZUNU HAKİMİN MAAŞININ VE EMEKLİ MAAŞININ ÜÇTE BİRİNE TALİM ET.Beğenmeyip de girmediğin hukuk fakültesi!Mecburi hizmet yap.(Mahkemelerde zamanaşımından katiller salınırken hukuk mezunlarına mecburi hizmet neden konulmaz diye soran bile yok.Ama tıpçıya mecburi kazığı doğal gibi görülür.)Döner üstü pilav mesleği haline geldi doktorluk.Yakında İnterne değil uzman doktora asgari ücret verilecek sayın hocam.Keşke kerste tüccarı olsalardı.Bari kestiklerinin hesabı sorulmazdı.
Yorumcu
İhsan KALENDER 28 Mart 2011 - 07:22
Diğer meslek gruplarının son sınıf öğrenicileri de aynı haklardan yararlanmak isteyeceklerdir.Devlet başedebilir mi dersiniz.Laf aramızda bir zamanlar kaliteli doktor yetimiyor diye haber yapılmıştı. Hani bu doktorlar PANSUMAN bile yapamaz deniliyordu da! Uzmanlaşmadan olmaz diye düşünüyoruz. Ama aşırı uzmanlığın da zarar verdiğini sizden öğrendik.Hadi hayırlısı.
YAZARIN DİĞER YAZILARI