Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Prof.Dr. C. Yakıncı
Prof.Dr. C. Yakıncı [email protected]

Müşteri Memnuniyeti Araştırması

21 Şubat 2010 - 18:34 Yorum: 10

Modern işletmelerde müşteriler iç ve dış müşteri olarak ikiye ayrılmaktadır. İşletmeden hizmet alanlar dış müşteri, işletmede çalışanlar iç müşteri olarak kabul edilmektedir. Örnek verirsek: Tıp Fakültesi Hastanesine hastalık nedeniyle müracaat eden hastalar dış müşteri, hastanede çalışan akademisyen, araştırma görevlisi, hemşire, idari personel vb. iç müşteri olarak sayılmaktadır. Yine modern işletmelerde iç ve dış müşteri memnuniyeti önemlidir. Diğer bir deyişle sadece hastanın değil, hastane çalışanlarının da hastaneden memnun olması önem kazanmıştır.

 

Karaoğlu ve arkadaşları tarafından yapılan, Toplum Hekimliği Bülteni"nde 2006 yılında yayınlanan bir araştırmada varılan sonucu sizle paylaşmak istiyorum. Araştırma makalesinin adı “İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi"nde Araştırma Görevlisi Olarak Çalışan Hekimlerin Mesleki Memnuniyet Düzeyi” dir. Araştırmada varılan sonuca göre: Turgut Özal Tıp Merkezi"nde çalışan araştırma görevlisi hekimlerin %61,5"unun meslek yaşamlarından memnun olduğu saptanmıştır. Hekimlerin en çok yakındığı ilk üç mesleki memnuniyetsizlik alanı sırayla; kazanılan gelir (%90,9), mesleki eğitime ayrılan süre (%88,8) ve mesleki eğitime ayrılan bütçedir (%82,5).

 

Bu çalışma bize bir fikir vermektedir fakat bu tip çalışmaların tüm müşterilerle yapılması gerekir. Diğer bir deyişle tıp fakültesi için düşünürsek; akademisyenler ne kadar memnun? Tıp öğrencileri ne kadar memnun? İdari personel ne kadar memnun? Hastalar araştırma hastanesinden ne kadar memnun?

 

Müşteri memnuniyeti araştırmalarının sadece bir kere yapılması yetmez, belli aralıklarla tekrar edilmesi gerekmektedir. Bu sayede alınan geribildirimler yoluyla iyileştirilebilecek durumlar düzeltilir. Yapılan iyileştirmelerin sonuçları yıllar içinde alınır.

 

Dünyanın en değerli varlığı insan olduğuna göre, müşteri memnuniyeti araştırmalarının insan için yapılabilecek en önemli çalışmalar olarak görmekteyim.

YAZIYA YORUM YAP
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
YORUMLAR 10
Yorumcu
İhsan KALENDER 25 Şubat 2010 - 21:34
Meğer BAM teline dokunmuşum. Bir dedim bin VAH işittim..!..DOKTOR olmak ahlaksız olmak değildir. HİPOKRAT yemini muvacahesinde NAMUSU dairesinde görev ifa etmektir. PROF oldunuz diye, DOÇENT oldunua diye, UZMAN oldunuz diye, MİLLETİN canıyla kanıyla oynayacaksanız , mesele var demektir. Hem devletin TEKNİK EDEVATINI kullanın, hem de VATANDAŞIN CANINA okuyun..!.. Hangi kitap buna cevaz verir..!.. Ya benim dediklerimi anlamak istemiyorsunuz, yada dikine su akıtmaya çabalıyorsunuz..!.. Mesela benim birinci sınıf muayene ve tedavi hakkım var. Sana geldim. Sen devlet adına TABABETLE yükümlü hekimsin. Diyorsun ki; muayene-haneme gelmelisin. Gelmezsen olmaz diyorsun. Ameliyat gerekiyor ya..!.. Geliyorum sana muayene etmeden para talep ediyorsun. Asgari üçyüz TL. Ödüyorum ödemek zorundayım. Canım dan olacağıma paramdan oluyorum. Sonra da devlet ameliyathanesinde sen beni operasyona tabi kılıyorsun. AHLAK ŞEREF NAMUS bunun neresinde..!.. Ya ben anlatamıyorum , yada sizler iyi kavrayamıyorsunuz..!..
Yorumcu
hekimoğlu 25 Şubat 2010 - 20:31
bir tıp fakültesi öğrencisi okulu bitirdiğinde tam olarak 20 milyar TL öğrenim kredisi borcuyla karşılaşıyor devletin kesinden okusaydık her halde bu borçla karşılaşmazdık.Devletin kesesi daha önemli yerlere kullanıldığı için bize pek fazla bir şey kalmıyor takdir edersiniz ki.milletin parasını millete sormadan odun ,kömür verip oy hırsızlığı yapanlara devletin kesesinin nereye gittiği sorulmalıdır hekimlere değil.
Yorumcu
mümtaz aktaş 25 Şubat 2010 - 20:16
Anlaşılıyor ki siyasi iradenin hekimlerimize karşı kullandığı ifadeler kulaktan dolma bilgilerle fikrini beyan etmeye çalışan arakadaşlarımızda etkinisi göstermiş olarak görülüyor.Hekimlerimiz devletin kesesinden değil babalarının çalışıp kazandığı ve her ay peşinen ödedikleri vergilerle okumuşlardır.Ancak şuda açık ki devletin malı deniz yemeyen domuzdur ilkesiyle hereket edip DEVLETİN GÜCÜ YETTİĞİ ÖLÇÜDE devletin ve milletin parasını hortumlayanlarada aynı duyarlılığı göstermek sorumlu ve objektif bakabilen her vatandaşın görevi sanırım.Elbetteki özel anlaşın tümüne karşıyız bu kendimize güvenmediğimiz için değil halkımıza bunu reva görmediğimiz içindir.Son olarak tekrar ifade ediyorum sistemin sorumlusu biz değiliz ancak sistemden umudumuz her kesin ulaşabileceği,sevk zinciri sisteminin tam anlamıyla işlediği piyasa anlayışından kendini kurtabilmiş kamusal bir sağlıktır.
Yorumcu
faruk erol 25 Şubat 2010 - 16:55
devlet kesesinden okumayıp bu kadar güzel yorum yapma kabiliyetine sahip arkadaş ne iş yapıyor acaba?? söz konusu doktor ve hatta doktor maaşı (!) olunca sağlık bakanlarının sayısı artıyor...
Yorumcu
DAMLA DOĞAN 25 Şubat 2010 - 16:47
Gözü doymayanın gözünü toprak doyurur, siz hiç kafanızı yormayın da, bilmeden etmeden düşünmeden taşınmadan yaptığınız yorumlar çok üzücü devlet kesesi dediğiniz şeyi kim kaybetmişki biz bulalım.Ayrıyetten hadi devlet 1 verip 10 alarak kesesinden okutmuş gibi gözüke dursun hangi meslek grubu devlete bu kadar faydalı ve geri dönüşümü olabilen bir meslek olabilmiş??? istifa et özele geç diyorsun sözlerin birbirini tutmuyor, özelleşe özelleşe ne hale geldik insanın en doğal hakkı olan sağlık hakkını da elinden alacaksak ohoooo bu ne nane ne lahana turşusu???
Yorumcu
İhsan KALENDER 25 Şubat 2010 - 04:02
Hamd olsun sağlığımız yerinde. Devlet kesesinden okuyup, milletin canına okumadık.Özel muayene-hanede fakır-fıkaranın parasını kapıp, devlet ameliyathanesinde ameliyat edeceksin. Eskilerde bi-de bıçak parası adı altında avanta para almadan ameliyat gerçekleştirmeyen tabipler vardı.Haaa..!.. Bizim şerefli hekimlere lafımız olmaz. Tam gün yasasıydı falandı-filandı anlamam. KENDİNE GÜVENEN HEKİM basar istifasını, açar özel muayene-hanesini olur-biter. Devletin ödeme gücü o kadarına yetiyor. Ne yazık ki; itham ettiğim karakterde tabipler var. Özellikle benim ikamet ettiğim İstanbulda oldukça fazla. Gözü doymayanın gözünü toprak doyursun.
Yorumcu
mümtaz aktaş 23 Şubat 2010 - 23:33
hekimleri para peşinde koşan insanlar olarak göstermeye çalışan ve yorumunu ekleyen okuyucunun hekim arkadaşlarla ilgili ciddi sıkıntısı olduğu ünlemli yorumlarından anlaşılıyor.ancak bu sıkıntısı gerçekleri saptırmasını hoş göstermeyeye yetmiyor.sadece yüksek öğrenimi en az 11 yıl,bir nöbeti 36 saat,bir günlük poliklinik hizmetinde 100 ün üzerinde hasta bakan ve buna rağmen ememğinin karşılığını alamayan hekim arkadaşlar sadece emeğinin karşılığını almaya çalışıyorlar.mevcut sağlık sisitemini topluca doğrudan hekim arakadaşlar yaratmadı sorumlusuda hekimler değil.son olarak elbetteki çalışan ne kadar mutlu ise hizmet kalitesinin düzeyide o ölçüde olacaktır.
Yorumcu
özgü suna celiloğlu 23 Şubat 2010 - 19:14
Müşteri memnuniyeti araştırmalarının hizmet sektörlerinde yapılandırıcı etkisi olduğuna kesinlikle inanmaktayım. Bir işletmenin memnuniyet verebilmesinin yolu işin içindeki tüm emek verenlerin mutlu çalışmasından geçer.Doğrular yeniden düzenlemeler ile bulunacak ve uygulanacaktır.Bu yeniden düzenlemelerde emeği geçen tüm çalışanlara geleceğimiz adına şimdiden çok teşekkürler...
Yorumcu
İhsan KALENDER 22 Şubat 2010 - 00:28
Satın alınan en pahalı hizmet TIP hizmeti olsa gerek. İç müşterilerin memnuniyetsizliği yanında, hastaların memnuniyetini sorgulamak gerek. Hasta CAN DERDİNDE İKEN, HEKİMLER PARA PEŞİNDE..!..MUAYENE-HANEME BEKLERİM..!..
Yorumcu
İhsan KALENDER 21 Şubat 2010 - 23:21
Yerli müşteri , yabancı müşteri..!..İç ticaret , dış ticaret, yerli turist, yabancı turist..!.. Bunların dışında kalanlar ayrı..!.. Birde çalışan PERSONEL. Bizim aklımız, daha doğrusu benim aklım böyle algılıyor.
YAZARIN DİĞER YAZILARI