Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Prof.Dr. C. Yakıncı
Prof.Dr. C. Yakıncı [email protected]

Tıp Eğitiminde olması gerekmez mi?

13 Şubat 2011 - 12:51 Yorum: 4

Sağlığı korumak, hastalıkları tedavi etmek veya tedaviye yardımcı olmak amacıyla bitkilerden yararlanılmasına fitoterapi denilmektedir. Kanunen hastaları tedavi etme yetkisi sadece hekimlerde olmasına karşın bitkisel tedavi ile hekim dışında herkes ilgilenmektedir. İşin enteresan kısmı ülkemizdeki tıp fakülteleri müfredatlarında fitoterapi konusu işlenmemektedir.

Diğer bir enteresan konu da “diş eğitimi”, ülkemizdeki tıp eğitimi içinde yer almamasıdır. İnsan vücudunun sağlık ve hastalıklarıyla uğraşan tıp, sanki diş vücudumuzun bir parçası değilmiş gibi onla ilgilenmemektedir. Başka bir deyişle ülkemizde yetiştirilen hekimler, diş sağlığı ve hastalıkları konusunda eğitim almamaktadır. Tıp kitapları içinde diş ile ilgili “dişe dokunur” bir bilgi yoktur. Sonuçta, tıp doktorları koruyucu diş sağlığı konusunda yeterince aktif olamamaktadır. Hastaları ne zaman diş hekimine yönlendirilmesi gerektiğini bilmemektedir.

Sağlık ekibi yöneticiliği, başhekimlik, sağlık müdürlüğü gibi birçok yöneticilik görevini hekim üstlenmektedir. Diğer bir deyişle hekimin yönetim bilgisi konusunda donanımlı olması gerekir. Şöyle bir not düşeyim: Hemşirelik eğitimi içinde yönetim bilgisi öğretilmektedir fakat tıp fakültesi eğitimi içinde yönetim bilgisi dersi yoktur.

Hastaların merak ettiği konuların başında, bu hastalıkta hangi yemekleri yemeli hangilerini yememeliyim sorusudur. Beslenme bilgisi hekimler için çok önemlidir. Çünkü hekim, hem sağlıkta hem de her türlü hastalıkta detaylı beslenme bilgisine sahip olmak zorundadır. Halbuki tıp fakültesi eğitim programlarına beslenme dersi yoktur, sadece zaman zaman bazı derslerin içinde bu konu işlenmektedir.

Kısa vadede çözüm önerim; fitoterapi, diş eğitimi, yönetim bilgisi ve beslenme bilgisi dersleri için başlangıçta tıp fakültesi dışındaki ilgili fakültelerden destek alınabilir. Uzun vade de ise tıp fakültesi içinde bu konuyla ilgili bilim dalları kurulmasıdır.

Sizce canımızı emanet ettiğimiz hekimleri gerekli ve önemli bilgilerle donatmak gerekmez mi?

YAZIYA YORUM YAP
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
YORUMLAR 4
Yorumcu
İdris Bilgili 19 Şubat 2011 - 23:24
Hocam nelerden bahsediyorsun. Rektörümüz Özal'ın temel presiplerini koymuş olduğu, bir bakıma vasiyeti olan TÖTM ile Methodist Hastaneleri arasında imzalanmış olan sağlık alanındaki işbirliği anlaşmasını yenilemek istemiyor. Bir haber sitesi bu anlaşmanın neden rafa kaldırıldığını manşetten sordu. Ancak Üniversiteden veya TÖTM'den ses yok. Bekliyoruz nasıl bir açıklama yapılacak?
Yorumcu
perfore 16 Şubat 2011 - 11:50
hocam yakında bakanlığın performans uygulaması sayesinde öğrenciler zor eğitim alırlar
Yorumcu
sezer 15 Şubat 2011 - 13:55
Tıp eğitimi süresinde halk sağlığı gibi dişhekimliği stajı veya 6. sınıfta dişhekimliği fakültesinde rotasyonlar konulabilir. Koruyucu bütün toplumu ilgilendiren birkonu, tıp fakültesinden mezun doktorların bu eğitimden geri kalması büyük bir handikap bunun için biranevvel eğitim müfradatına alınmalıdır. Saygılarımla..
Yorumcu
ak 14 Şubat 2011 - 16:15
ya hocam bunlar zaten bir çok konu kapsamında anlatılmakta ya illa ders adı mı olsun cocuklar zaten yeterince yoruluyor birde bunları koysak herhalde tusu hiç kazanamazlar
YAZARIN DİĞER YAZILARI