MENÜ

Bakan Bolat: Ekim ayında ihracatımız 25,9 milyar dolarla rekor kırdı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Türkiye'nin ekim ayı ihracat verilerini paylaşmak adına TİM Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen basın toplantısında konuştu. Ekim ayı dış ticaret verilerini değerlendiren Bakan Bolat, küresel ekonomideki belirsizlikler, artan je

Yayınlanma: 03 Kasım 2026 13:35 Güncelleme: 03 Kasım 2026 12:10
Bakan Bolat: Ekim ayında ihracatımız 25,9 milyar dolarla rekor kırdı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Türkiye'nin ekim ayı ihracat verilerini paylaşmak adına TİM Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Ekim ayı dış ticaret verilerini değerlendiren Bakan Bolat, küresel ekonomideki belirsizlikler, artan jeopolitik gerilimler ve enerji fiyatlarındaki yükselişe rağmen Türkiye'nin ihracat performansını koruduğunu söyledi.

Türkiye ekonomisinin 2026 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2,3 büyüdüğünü belirten Bolat, ilk 6 aylık büyümenin yüzde 2,5 olarak gerçekleştiğini, yıllıklandırılmış gayrisafi yurt içi hasılanın ise 1 trilyon 706 milyar dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığını kaydetti.

Ekonominin büyümeye devam ederken istihdamını artırdığını ve işsizliği düşürdüğünü dile getiren Bolat, "2026 yılı eylül ayında işsizlik oranımız yüzde 8,4 seviyesiyle son 41 aydır tek haneli seviyesini korumuştur." ifadelerini kullandı.

"Ekim ayında 25,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik"

Ekim ayı ihracat rakamlarını açıklayan Bolat, "Ekim ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,1 oranında artışla 25 milyar 885 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylece 103 yıllık Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ekim ayı ihracatına ve en yüksek üçüncü aylık ihracatına ulaşmış olduk." dedi.

Ocak-ekim döneminde ihracatın yüzde 5,5 artışla 236,8 milyar dolara yükseldiğini belirten Bolat, ilk 10 ayda 12,4 milyar dolarlık net ihracat artışı sağlandığını söyledi.

Yıllıklandırılmış mal ihracatının 285,6 milyar dolara ulaşarak rekor kırdığını kaydeden Bolat, hizmet ihracatının da ekim ayı itibarıyla yıllıklandırılmış bazda 127,4 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini ifade etti.

Bolat, "Böylece ekim ayı itibarıyla yıllıklandırılmış olarak mal ve hizmet ihracatımızın 413 milyar dolar ile rekor düzeyde gerçekleşmesini bekliyoruz. 410 milyar dolar olan yıl sonu hedefimizi de böylece yakalamış olduğumuzu öngörüyoruz." diye konuştu.

"Dış ticaret açığımız yüzde 11,4 azaldı"

Ekim ayında ithalatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 artarak 32,6 milyar dolar olduğunu belirten Bolat, dış ticaret açığının ise yüzde 11,4 azalarak 6,7 milyar dolara gerilediğini bildirdi.

İhracatın ithalatı karşılama oranının 3,4 puan artarak yüzde 79,4'e yükseldiğini kaydeden Bolat, altın ve enerji hariç tutulduğunda 401 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verildiğini söyledi.

Bolat, "Altın ve enerji hariç tutulduğunda ihracatın ithalatı karşılama oranı 5,9 puanlık artışla yüzde 101,7 olarak gerçekleşmiştir. Bu da dış ticaret dengemizdeki iyileşmenin önemli göstergelerinden biridir." ifadelerini kullandı.

"Otomotiv ve savunma sanayisi ihracatımız artış gösterdi"

Sektörel ihracat verilerine de değinen Bolat, ekim ayında 26 alt sektörün 13'ünde ihracat artışı yaşandığını belirtti.

Otomotiv ihracatının yüzde 5,9 artışla 4 milyar dolara, kimyevi maddeler ve mamullerinin yüzde 13,7 artışla 3 milyar dolara ulaştığını aktaran Bolat, savunma ve havacılık sanayisi ihracatının ise yüzde 61,1 artışla 1,1 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Ocak-ekim döneminde 26 alt sektörün 17'sinde ihracat artışı sağlandığını belirten Bolat, orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatının yıllıklandırılmış bazda 118,6 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştığını ifade etti.

"İthalattaki artışın temel kaynağı hammadde ve enerji"

İthalattaki artışın nedenlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bolat, enerji fiyatlarındaki yükselişin ithalat üzerinde etkili olduğunu söyledi.

Ekim ayında mineral yakıtlar ve mineral yağlar ithalatının yüzde 71,7 artarak 8,3 milyar dolara yükseldiğini belirten Bolat, işlenmemiş altın ithalatının yüzde 78,2, motorlu kara taşıtları ithalatının ise yüzde 18,3 azaldığını kaydetti.

Ocak-ekim döneminde hammadde ithalatının yüzde 8,5 artışla 223,5 milyar dolara yükseldiğini, tüketim malları ithalatının ise yüzde 5,9 azalarak 45,6 milyar dolara gerilediğini aktaran Bolat, "Bu kapsamda ithalattaki artışın tüketimden ziyade hammadde ithalatından kaynaklandığı görülmektedir." dedi.

"İhracatçılarımızın finansmana erişimini kolaylaştırıyoruz"

İhracatçıların finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla çeşitli destekleri hayata geçirdiklerini belirten Bolat, Türk Eximbank'ın 2026 yılı için destek hedefini 59 milyar dolara çıkardıklarını söyledi.

Türk Ticaret Bankası'nın ekim ayı sonu itibarıyla ihracatçılara 110 milyar liralık finansman desteği sağladığını ifade eden Bolat, İGE A.Ş. aracılığıyla da ihracatçıların kredilerine 297,6 milyar liralık kefalet verildiğini bildirdi.

Reeskont kredilerinin günlük limitinin 5 milyar liraya, firma başına günlük limitin ise 60 milyon liraya çıkarıldığını belirten Bolat, döviz dönüşüm desteğinin yüzde 3 olarak uygulanmasına ilişkin sürenin 31 Ocak 2027'ye kadar uzatıldığını kaydetti.

İmalat sanayisinde istihdamın korunması, KOBİ'lerin ve büyük işletmelerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması için yeni desteklerin devreye alındığını belirten Bolat, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi programının toplam limitinin 750 milyar liraya yükseltildiğini, yeni kredi paketiyle birlikte toplam 1 trilyon liralık finansman sağlanacağını ifade etti.

"Türkiye'yi küresel yatırım, finans ve ticaret merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz"

Türkiye'nin uluslararası yatırımcılar açısından cazibesini artırmaya yönelik düzenlemelere de değinen Bolat, üretim, transit ticaret ve hizmet ihracatına yönelik vergi teşviklerinin güçlendirildiğini söyledi.

Sanayi ve zirai üretim faaliyetlerinden elde edilen belirli kazançlara kurumlar vergisinin yüzde 12,5 olarak uygulanacağını belirten Bolat, İstanbul Finans Merkezi'nde faaliyet gösteren firmalara ve yurt dışı operasyonlarını Türkiye'den yürüten şirketlere yönelik vergi avantajlarının da artırıldığını kaydetti.

Hizmet ihracatında vergi indiriminin yüzde 80'den yüzde 100'e çıkarıldığını ifade eden Bolat, bu adımlarla Türkiye'nin küresel yatırım ve ticaret merkezi olma hedefinin güçlendirildiğini dile getirdi.

"Ticaret diplomasisiyle ihracatçılarımıza yeni pazarlar açıyoruz"

Türkiye'nin ticari ilişkilerini geliştirmek ve ihracatçıların karşılaştığı sorunları çözmek amacıyla ticaret diplomasisine önem verdiklerini belirten Bolat, 2026 yılında 66 ülke ve teşkilatla 244 temas gerçekleştirdiklerini söyledi.

Maldivler Tercihli Ticaret Anlaşması ve Ukrayna Serbest Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle Türkiye'nin yürürlükteki serbest ticaret anlaşması sayısının 25'e ulaştığını kaydeden Bolat, Japonya, Körfez İşbirliği Konseyi ve Kanada ile müzakerelerin sürdüğünü bildirdi.

Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği'nin işleyişinin iyileştirilmesi, ticari sorunların giderilmesi ve Türkiye'nin AB'nin yeni ticaret düzenlemelerinden olumsuz etkilenmemesi için temaslarını sürdürdüklerini belirten Bolat, Türk Devletleri Teşkilatı ve İSEDAK kapsamındaki çalışmalarla da yeni iş birliği alanlarının geliştirildiğini ifade etti.

Bolat, Türkiye Yüzyılı'nda yatırım, üretim, ihracat, istihdam ve cari denge yoluyla ekonomik büyüme hedeflerine ulaşmak için çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini belirterek, alınan kararların iş dünyasına, sanayiye, ihracatçılara ve millete hayırlı olmasını diledi. (İLKHA)

ETİKETLER: ömer bolat, ekim ayı ihracat verileri, tim, ticaret
KAYNAK: ILKHA

İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Sanayide enerji tüketimi 1,7 milyon terajulü aştı

Sanayide enerji tüketimi 1,7 milyon terajulü aştı

Sanayi ve İnşaat Sektörü Nihai Enerji Tüketim Araştırması sonuçlarına göre, sanayi sektöründe 2025 yılında toplam nihai enerji tüketimi 1 milyon 722 bin 856 terajul olarak kaydedildi. Enerji tüketiminde mineral ürünlerin imalatı ilk sırada Alt sektörler i

Brent petrol 111,22 dolardan işlem görüyor

Brent petrol 111,22 dolardan işlem görüyor

Dün 111,91 dolara kadar çıkan Brent petrolün vadeli varil fiyatı, günü 109,41 dolardan tamamladı. Bugün saat 09.00 itibarıyla fiyat, önceki kapanışa kıyasla yaklaşık yüzde 1,6 artışla 111,22 dolara ulaştı. Aynı saatlerde Batı Teksas türü (WTI) ham petrolü

Fon soruşturmasında tasfiye ödemeleri başlıyor

Fon soruşturmasında tasfiye ödemeleri başlıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 1 milyon liraya kadar olan ödemelerin cuma günü itibarıyla İş Bankası ve Ziraat Bankası kanalıyla yapılacağını bildirdi. Finansal sistemin istikrarını korumak ve hak sahiplerinin haklarını teslim etmek adına bütçe i

Dolar iki haftanın zirvesine yakın

Dolar iki haftanın zirvesine yakın

Döviz piyasalarında doların güçlü seyri devam ediyor. 27 Ekim sabahı yapılan piyasa kontrollerinde dolar/TL kuru 49,78-49,80 lira bandında işlem görürken, uluslararası piyasalarda dolar endeksi 102,1 seviyesine yakın seyretti. Küresel yatırımcılar, Orta

Tarım fuarına katılan esnaf beklediğini bulamadı: Masraflarımızı çıkaramadık

Tarım fuarına katılan esnaf beklediğini bulamadı: Masraflarımızı çıkaramadık

Batman'da İLKHA muhabirine konuşan fuar esnafı, 22-25 Ekim'de Otogar yanındaki Mevlid Alanı'nda düzenlenen 6'ncı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda bekledikleri satış rakamlarına ulaşamadıklarını söyledi. Ülkenin farklı şehirlerinden fuara katılan esnaf

Dolar Fed haftasına nasıl başladı?

Dolar Fed haftasına nasıl başladı?

Küresel döviz piyasalarında gözler Fed’in 27-28 Ekim’de gerçekleştireceği para politikası toplantısına çevrildi. Faizlerin sabit tutulması beklenirken, yılın son toplantısında yeni bir faiz artışı ihtimaline ilişkin verilecek mesajların doların yönünü bel

HAKSİAD Adana Şubesi’nden bankaların POS komisyonlarına tepki

HAKSİAD Adana Şubesi’nden bankaların POS komisyonlarına tepki

HAKSİAD Adana Şube Başkanı Ahmet Ölmez başkanlığında gerçekleştirilen aylık yönetim kurulu toplantısının ardından finans sisteminin işletmeler üzerindeki etkilerine ilişkin basın açıklaması yaptı. "Hak ve Adalet İçin Adil Bir Finans Sistemi" başlığıyla ya

Meyve üretiminde yüzde 60,8 artış bekleniyor

Meyve üretiminde yüzde 60,8 artış bekleniyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, 2026 yılında tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin üretiminin 78,6 milyon ton, sebze üretiminin 33 milyon ton, meyveler, içecek ve bahar

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:25
Güneş 06:48
Öğle 12:15
İkindi 15:07
Akşam 17:33
Yatsı 18:50

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
25
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
23
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
22
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
19
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
17
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
16
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
16
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
15
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
14
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
14
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
11
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
11
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
8
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3