Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
01:15 Başkan Başdeğirmen: "Verdiğimiz bir sözü daha yerine getirmenin mutluluğunu...01:09 Yozgat’ta kontrolden çıkan otomobil ağaca çarparak durabildi: 1 yaralı01:06 Niğde’nin Çiftlik ilçesinde trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı00:48 Sel suları mahallede paniğe neden oldu00:34 Trafikte tartıştığı kişi tarafından bıçaklanarak öldürüldü23:56 UEFA Şampiyonlar Ligi: Borussia Dortmund: 1 - Paris Saint-Germain: 023:55 Kamyona arkadan çarpan kamyonet sürücüsü yaralandı23:50 MAST İzmir Boat Show kapılarını açtı23:41 Köpeğe çarpmamak için manevra yaptı, araziye devrildi: 2 yaralı23:39 Hamas’ın son ateşkes teklifine yarın yanıt vermesi bekleniyor23:38 Seyir halindeki araç park halindeki tıra ok gibi saplandı: 1 ağır yaralı23:06 Gürcistan’da "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasa tasarısına karşı protestolar...23:05 Kazada ölen kızlarının cenazesinin getirildiği evleri 6 yıl sonra kendileri...23:03 Kocaeli’de 2 motosiklet ve kamyonetin karıştığı kazada 4 kişi yaralandı23:03 THY Euroleague: Fenerbahçe: 89 - Monaco: 7823:01 Turhal Belediyesi, su baskınlarına karşı gece gündüz çalışıyor23:00 Edirne’de bariyerlere çarpan otomobilin sürücüsü yaralandı22:58 ABD’nin Gazze kıyısına inşa ettiği iskelenin yüzde 50’den fazlası tamamland...22:56 İletişim Başkanı Altun: "TRT, Batılı medya organlarının görmezden geldiği h...22:43 Şiddetli yağışlar ekili arazileri sular altında bıraktı
Prof.Dr. C. Yakıncı
Prof.Dr. C. Yakıncı [email protected]

Kıyamet koparken elinizdeki fidanı dikiniz

24 Mart 2012 - 10:45 Yorum: 2

 

Kıyamet koparken elinizdeki fidanı dikiniz

Aydemir Yalman, Sendrom Tıp Dergisi’ni kurmuş ve 20 yıl boyunca editörlüğünü yapmış bir tıp doktorudur. Son dokuz yıl içinde gerek Sözlük Dergisi, gerekse www.tipterimleri.com ağ sayfası ve gerekse de Türk Dil Kurumu Tıp Terimleri Sözlüğü Çalışma Grubu’nun içinde yer alarak tıp terimleri sözlük çalışmalarını bizzat yürütmüştür. Kısacası üniversite dışında olmasına rağmen tıp eğitimine sürekli katkıda bulunmuştur.

En son olarak da İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin açtığı “Her Hastalık Bir Hikâyedir” yarışmasına kanser hastalığının son döneminde olmasına rağmen “Bir Doktor Kanser Olursa” hikâyesiyle katılmıştır. Kanser hastalığına yakalandıktan sonra başından geçen olayları hikâyeleştirirken bunu psikolog desteğiyle başardığını anlatmaktadır. Aydemir Bey, son hikâyesinde verdiği dört mesajdan birincisi şu idi: “Her hekimin önce bir hasta olarak bir doktora başvurması, sonra da hasta yakını olarak hastanede bulunması gerekir.” İkinci mesajı, “Hekim hastasına özellikle de kanser hastasına daha duyarlı yaklaşmalıdır.” Diğer bir mesaj “Hekim hastasının bir birey olduğunu asla unutmamalı ve yapılacak işlemleri ve oluşabilecek sonuçları açık yüreklilikle paylaşmalıdır.” Son mesajı da, “Tüm kanser hastaları psikolojik destek almalıdır” idi.

Aydemir Bey’in hikâyesini okuyan birçok tıp etiği hocası bu hikayeyi tıp etiği derslerinde eğitim materyali olarak kullanacağını belirtti.

Hastalığının son döneminde yazdığı hikâye ile tıp eğitimine katkısı olan Aydemir Bey sizce “Kıyamet koparken elinizdeki fidanı dikiniz” düsturuna göre hareket etmemiş midir?

YAZIYA YORUM YAP
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
YORUMLAR 2
Yorumcu
HAYRUNİSA 26 Mart 2012 - 09:53
İnsan tam anlamıyla islami bilince sahip olursa, doktor hastalarına gereken ilgili verir, hasta sabretmesini bilir , kanser hastasıda olsa psikolojik desteğe gerek kalmaz. Yani işimize gelince hadisi şerifler örnek veriyoruz ama tam anlamıyla hayatımıza uygulamadığımız için çözümü hala farklı yollarla arıyoruz , yok efendim psikiyatri destek falan filan . Zaten peygamber efendimiz (s.a.v)hasta ziyaretlerini bizlere tavsiye etmiş. Şu bir gerçek ki her sağlıklı insan doktor da olsa hasta olmaya adaydır. Onun için sağlıklı iken hasta ve hastane ziyaretlerimiz olmalı.Ve ilim Beşikten Mezaradır. Doktorumuzda onu uygulamıştır.
Yorumcu
İhsan KALENDER 24 Mart 2012 - 13:16
TIP ETİĞİ adına verdiği mesajlar,meslekdaşlarının DUYARSIZLIĞINA ait serzenişleri içermektedir.YALMAN,hastanede yatarken DOKTORLARIN kendisiyle, bırakın DOKTOR olarak ilgilenmelerini ADAM yerine bile koymadıklarından yakınmaktadır.DOKTOR-HASTA ilişkilerinde ETİK bir iletişim tesis edilmemiş ise,bu eksikliğin izalesi nasıl giderilir?..TIP fakültelerinde ''TIP ETİĞİ'' derslerini ikame edebilecekmiyiz?..Bir kaç TIP'çının,MERHUMUN verdiği mesajları alıp, bireysel MATERYAL olarak kullanmaları kifayet edermi?..PSİKOLOGLAR marifetiyle yardımıyla desteğiyle kaleme sarılıp, DOKTOR-HASTA ilişkilerine yeni bir boyut kazandırmak adına,TIP ETİĞİ adına belki önemli bir gelişme kayda değer bir husus olarak değerlendirilebilir.Hadis-i şerifle ilişkilendirmek nafile olur.Hadis, RIZA-YI İLAHİ için bilinçli niyetli ve anlamlı bir İBADET'İ kasdeder.Kaldıki;Merhum YALMAN'ın niyetinin ALLAH RIZASINA matuf bir niyet olduğunu bilemeyiz!..ALLAH'ın BİLİM hazineleri sonsuzdur.İnsanoğlu onu, eşeleyip-deşeleyip İNSANLIĞIN lehine kullanmalıdır sunmalıdır.İMAN etmeyip MÜSLÜM olmayan, BİLİM ADAMI da olsa akıbeti hayra yorulmaz!..Ayetlerden ve hadislerden PAY biçmek,mana yüklemek gibi bir İMA'da bulunmak doğru olmaz.
YAZARIN DİĞER YAZILARI