Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 11 Mayıs 2024 - 11:01 Yorum: 0

Adana şalvarının tescillenmesini davul zurna ile kutladılar

Adana’nın yöresel kıyafeti şalvara, Türk Patent ve Marka Kurumu’nca ’coğrafi işaret belgesi’ verildi. Tescillenen şalvar için davul zurna eşliğinde kutlama yapıldı.Adana’da bir zamanların vazgeçilmez yöresel kıyafetleri arasında yer al...

Adana şalvarının tescillenmesini davul zurna ile kutladılar

Adana’nın yöresel kıyafeti şalvara, Türk Patent ve Marka Kurumu’nca ’coğrafi işaret belgesi’ verildi. Tescillenen şalvar için davul zurna eşliğinde kutlama yapıldı.
Adana’da bir zamanların vazgeçilmez yöresel kıyafetleri arasında yer alan şalvar, artık giyilmiyor. Modern çağın getirdiği yeniliklerle unutulmaya yüz tutan şalvar için üreticiler de zamana karşı direniyor. Tarihi Büyüksaat Çarşısı’nda geçmişte bulunan onlarca şalvarcı dükkanından bugün sadece birkaç tane kaldı. Genellikle siyah olan ve geçmiş zamanda Adana’da kadın ve erkeklerin şehir içerisinde de giydiği şalvardan, kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar vazgeçmiyor.

Tescillendi
Yüreğir Ziraat Odası tarafından unutulmaya yüz tutan Adana şalvarı tescili için 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapıldı. Dün ise Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Adana şalvarı için ’coğrafi işaret belgesi’ verildiği açıklandı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri şalvar giyerek Adana Valisi Yavuz Selim Köşger’i ziyaret etti.

Davul zurnalı kutlama
Ardından Yüreğir Ziraat Odası’na geçen üyeler, davul zurna eşliğinde tescillenen şalvar için kutlama yaptı. O anlar ise renkli görüntülere sahne oldu.

“Adana şalvarının ayırt edici özellikleri var”
İhlas Haber Ajansı’na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “2021 yılında başvurduğumuz belgeyi bugün aldık. Adana sadece kebaptan ibaret değil. Adana’nın gelecek kuşaklara aslını kaybetmeden aktarılması gereken birçok değeri bulunuyor. Bunlardan birisi de Adana şalvarı. Kesim özellikleri, dikimi ve rahatlığı ile Adana şalvarı başka yörelerin şalvarlarından birçok ayırt edici özelliğe sahip” ifadelerini kullandı.

“Herkes Adana şalvarını tanısın”
Adana şalvarının artık giyilmediğini vurgulayan Doğan, “Adana şalvarımız şarkılara, filmlere konu olmuştu. Adana şalvarımızın dikimi azaldı ama halen yapılıyor. Artık şalvar çok az giyiliyor maalesef. Bayram, düğün, kına, yöresel halk oyunları ve özel günlerde sadece giyiliyor. Bizler bu gelenek unutulmasın diye uğraşıyoruz. Bugün davul zurna ile kutlama yaptık. Adana şalvarını herkes tanısın istedik” dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber