Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Prof.Dr. Aysun Bay Karabulut
Prof.Dr. Aysun Bay Karabulut [email protected]

Elimizi Taşın Altına Koyarak Başarabiliriz…

09 Kasım 2009 - 00:28 Yorum: 0

Ülkemiz sağlık sektöründe kalite, 1990" lı yıllarla birlikte giderek artan bir oranda uygulanmaya başlanmıştır. Ancak, kaliteli bir hizmetin üretimi için gerekli en önemli ön koşul olan kurumsal yapı ve yönetim anlayışı, bu çalışma sürecinde çok önemli mihenk taşıdır. Bir yönetim felsefesi olarak TKY ise klasik yönetim anlayışından çok daha farklı özellikleri savunan bir yapı öngörmektedir. Sözgelimi, yatay bir örgüt yapısı, liderlik, sürekli eğitim, iç-dış müşteri beklenti ve gereksinimlerine odaklanma gibi.
Öncelikle tüm sağlık sisteminde, tüm sağlık sisteminin kalitesini etkileyen Evde Bakım Hizmetlerinin ve Hasta Hakları biriminin en önemli belirleyici olduğu; yaklaşımının özenle dikkate alınmasıdır. Günümüz kalite yaklaşımının en temel öngörüsü olan müşteri odaklı olma gereği olarak; sağlık sistemi müşterilerinin talep özgürlükleri sağlanmalıdır.
Sağlık sisteminin bütününe yönelik hizmetleri denetleyecek bir akreditasyon örgütü oluşturulmalıdır. Ancak, bu örgütün çoğunluğu gönüllü profesyonellerden oluşmalıdır.
“Akreditasyonda amaç, gönüllü olarak başvuran sağlık kuruluşunun tarafsız ve bağımsız bir dış değerlendirici tarafından incelenerek, belirlenmiş olan standartlara uygunluğunun değerlendirilmesidir. Sağlık kuruluşlarının akredite olmasının hem ülke, hem kuruluşun kendisi, hem hizmeti kullananlar hem de ödeme yapan kuruluşlar açısından çok önemli yararları vardır. Akredite olan kuruluş sayısı arttıkça ülkenin sağlık sistemi iyileşecek, kuruluşun kendisi, kalitesinin ölçülebilir olmasını sağlayan bir sisteme sahip olacak ve uluslararası standartlara uygun sağlık hizmeti sunmanın avantajlarından yararlanacak, hizmeti kullananlar kaliteli sağlık hizmetinden uygun ücretler ile yararlanabilecek, ödeme yapan kuruluşlar ise sözleşme yaparken akredite olmuş sağlık kuruluşlarını tercih etme şansına sahip olabileceklerdir (Buyacıoğlu H, 1998)
ISO 9000 kalite sisteminin temel özelliği, bir işletmenin süreçlerinin 20 ana başlık altında tanımlanan genel hükümlerle standartize edilmesi, bu standartizasyon ise süreçler dökümante etme ve bu dökümantasyon yapısı üzerinde denetleme yaklaşımına dayanmaktadır. Bu tamamen üst yönetimin ve tüm personelin sahiplenerek ve özümseyerek uygulaması gereken ve davranış model haline getirmesi gereken bir standartlar serisidir.
Ayrıca; Medimagazinin son sayısında verilen habere göre; Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerin puanlandırılma işlemini tamamladıktan sonra hastaneleri sınıflandıracak. 2010 yılından itibaren de her hastane kendi sınıfına göre, hastalarından ilave ücret alacak. Bakanlıkça hazırlanan ajandada, sınıflı hastane sisteminin uygulamada olduğu ülke örnekleri verildi.
Bu haftaki yazımda sizlerle bir hikayeyi paylaşmak istedim, (sıkıcı olmaktan belki kurtarabiliz)
Eski zamanlarda bir padişah, saraya gelen yolun üzerine çok büyük bir kaya koydurmuş, kendiside pencereden gelen geçeni izlemeye başlamış. Ülkenin en zengin tüccarları, en güçlü kervancıları, saray görevlileri hepsi kayanın etrafından dolaşıp saraya girdiler. Pek çoğu padişahı yüksek sesle eleştirdi. Halktan bu kadar vergi alıyor ama yolları temiz tutamıyor.
Sonunda bir köylü sırtında sebze meyve yüküyle saraya geldi. Sırtındaki küfeyi yere indirdi. İki eli ile kayaya sarıldı ve kan ter içinde itmeye başladı. Sonunda kan ter içinde kaldı ama kayayı da yolun kenarına çekti.
Tam küfesini yeniden sırtına almak üzereydi ki, kayanın eski yerinde bir kesenin durduğunu gördü. Açınca ne görsün bir kese altın vardı içinde ve bir de not vardı içinde… “Bu altınlar kayayı yoldan çeken kişiye aittir” diyordu kral.
Köylü, bugün dahi pek çoğumuzun farkında olmadığı bir ders almıştı.
“Her engel, yaşam koşullarımızı daha iyileştirecek bir fırsattır.”
Elbetteki her yaptığımız işten bir beklenti içerisinde olmayacağız ama yaptığımız işi önümüze çıkan tüm engelleri kaldırarak ve kurumsallaşma adına birlik, beraberlik ve huzur içerisinde çalışarak yapmalıyız. Yani akreditasyonda “adam sende”cilik, banane cilik, ben yapacağımda ne olacak, bana ne kazandıracak lık, ben gidiyorum zaten cilik, ya bu sistem ve yönetimde hata var cılık gibi bahaneleri bir kenara bırakarak hep beraber “elimizi taşın altına koyarak” birlik ve beraberlik içinde çalışmamız gerekir. Saygı ve sevgilerimle başarılı, sağlıklı, kaliteli hayırlı günler…

YAZIYA YORUM YAP
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
YAZARIN DİĞER YAZILARI