Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Prof.Dr. Aysun Bay Karabulut
Prof.Dr. Aysun Bay Karabulut [email protected]

Stres, Kalite, Sağlık Ve Değişim

10 Haziran 2009 - 07:58 Yorum: 1

Stresli bir yaşam içerisinde yaşarken sağlıktan söz etmek oldukça güçtür. Çünkü hayatın kanunudur bu, zorluklar ve hayat mücadelesi gerektirir. Önce güven, sonra düşün, sonra sor. Eğer son söyleyeceğiniz soruyu önce sorarsanız karşınızdakini kırarsanız, üzersiniz ve üzülürsünüz. Çünkü karşınızdaki kişi de son söyleyeceği yanıtı önce verir size. Kaliteli yaşam diye bir kavram vardır. Bu marka giyinmek, marka lokantaya gitmek veya marka arabaya binmek demek değildir. Bu sağlıklı yaşamak anlamındadır. Yani hayatı stressiz yaşayıp, çevreye zarar vermeden, spor yaparak ve bitkisel gıdalardan bol tüketerek, bol kitap okuyarak olur. Bu yazımda önce bundan bahsetmek istedim sizlere, çünkü kalite artık sağlıklı ve stressiz yaşamın bir parçası olmuştur. Biraz kaliteden bahsetmek istiyorum; Kalite, çok eski çağlardan bu yana insanın çeşitli alanlardaki etkinliklerinde üzerinde durduğu bir kavramdır. İnsanlar sanatta, ticarette, mimaride hep kalite arayışı içinde olmuştur. Rekabetin artması ve küreselleşme sonucu, kalite yirminci yüzyılın son çeyreğinde bir yönetim yaklaşımı haline gelmiştir.(Özden,1998)

Toplam Kalite Yönetimi Felsefesini açıklamaya başlamadan önce tüm kelimeler ama özellikle de kalite kavramı üzerinde biraz durmamız gerekmektedir. (MLO kitapçığı)
TKY"nin T" si, toplamı, tüm çalışanların katılımını, yapılan işlerin tüm yönlerini, müşterilerin tümünü ve üretilen ürün ve hizmetlerin tümünü kapsar. Y"si ise, Yönetimin her konuda çalışanlara liderlik yapması, çalışanlara örnek model oluşturması ve şirket çapında katılımcı yönetimin sağlanmasıdır. Katılımcı yönetim, her seviyedeki çalışanların önerilerini rahatça sunma imkanının olması ve şirket içinde verilecek kararlarda söz söyleme hakkının bulunmasıdır.(Ensari,1999)

K"si, kaliteyi, Kalite kavramıyla ilgili güncel düşüncelerin çoğu üretim sektörü kökenlidir. Üretim kalitesi ve standartlarıyla ilgili kaygılar da 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başında nitelikli işçilerin azalmasından ve buna bağlı olarak da toplu üretimde yaşanan zorluklardan doğmuştur. Kalite kontrolü ise, 1920"lerde üretilen sağlam ürünlerin yüzdesini arttırma denemesi olarak ortaya çıkmıştır. İkinci Dünya Savaşı"ndan sonra ise odaklanma, kalitenin kontrolünden, kalite güvencesine kaymıştır. Kalite güvencesi; hatalı üretimi en aza indirecek süreç ve yöntemleri geliştirme çabası çerçevesinde üretim öncesi planlamaya odaklanan etkinliktir.
Kalite kavramını iki cümle ile özetlemek mümkündür:
1. Kalite şartnamelere uygunluktur; bu kapsamda tanım, hataların yokluk derecesine göre yapılmaktadır.
2. Kalite, müşteri isteklerinin karşılanmasıdır; buna göre kalite, bir ürün ya da hizmetin özelliklerinin müşterisini tatmin derecesi ile ölçülmektedir.
Juran ise çok kısa olarak kaliteyi “kullanıma uygunluk” olarak tanımlamıştır. Bu tanım hatasızlığı ve müşterilerin çeşitli isteklerinin karşılanmasını birlikte kapsamaktadır.

Bir kurumun ürün ve hizmetlerinden yararlananlar için kalite oldukça önemlidir. Kalite, mal ve hizmetlerin fizikî durumu, verimlilik oranı, güvenirliği ve üretim kaynakların verimli kullanımını içerir. Geleneksel yönetim anlayışında standartlara uyma koşuluyla bir ölçüde hata ve israfa müsamaha vardır. TKY"de ise hedef, üretimde sıfır hata yönetimi (SHY) ne geçmektedir. Kalite, üretim sonrası yapılan kalite kontrolleriyle değil, üretim sürecinde gerekli müdahaleleri yaparak; ürünün hatasız üretilmesiyle sağlanır. Kalitenin sağlanması üretim sürecinin belli basamaklarını değil, ham madde seçiminden ürünün elde edilmesine kadar, bütün üretim kademelerini içerir. Kalitenin belirleyicisi müşterinin ihtiyaç ve beklentileridir. Bu nedenle kalite, iyinin de iyisi anlayışı doğrultusunda sürekli çalışma ve başarı demektir. Kaliteye, bir örgütte belirli kişilerin değil, çalışanların hepsinin düşünmesi ve çaba göstermesi ile ulaşılabilir.(Erdoğan,1997)

DEVAM EDECEK.

YAZIYA YORUM YAP
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
YORUMLAR 1
Yorumcu
ALİ GAZİ 11 Haziran 2009 - 23:22
HOCAM ÖNCELİKLE HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM. YAZILARINIZA GELİNCE ÇOOK BİLİMSEL, DENEME GİBİ OLMUŞ. UNUTMAYIN Kİ YAZDIKLARINIZI "HERKES" OKUYOR ANLAMAYANLAR OLABİLİR.:) YİNE DE EMEGİNİZE VE ELİNİZE SAĞLIK...
YAZARIN DİĞER YAZILARI