Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Prof.Dr. Aysun Bay Karabulut
Prof.Dr. Aysun Bay Karabulut [email protected]

Toplam Kalite Ve Verimliliği Artırma

29 Eylül 2009 - 08:41 Yorum: 1

Toplam Kalite Yönetimi (TKY)"nın 30"un üzerinde tekniği vardır. TKY üretim, hizmet, sağlık, eğitim, vb. yani insanın olduğu tüm sektörlerde uygulanabilen ve uygulanması gereken bir tekniktir. “Kaliteden söz edildiğinde, akla ilk gelen genellikle hizmet kalitesi olmaktadır. Oysa bu doğru degildir...işin üç yapı taşı vardır. Donanım (hardware), uygulama kuralları (software), ve insan (humanware). Kalite insanla başlar. Donanım ve uygulama kurallarından, ancak insan doğru yerine yerleştirildikten sonra söz edilebilir” TKY"nin kazandırdığı önemli kavramlardan biri “iç müşteri” kavramıdır. İç müşteri kavramına göre işletme içerisindeki birimler eğer birbirlerinden mal veya hizmet alıyorlarsa birbirlerinin müşterisidir. Örneğin üretim satın almanın, pazarlama üretimin müşterisidir. İç müşteri tatmini dış müşteri kadar önemlidir. Çünkü her bölüm ve herkes istenilen kalitede malı ürettiği sürece son mamul istenilen kalitede çıkacaktır. TKY"de en önemli unsur, grup çalışması anlayışı ve her yapılan işin bir önceki güne göre daha iyi yapılması anlayışıdır. Bu bir hedef birliği gerektirir. Yöneticiler genelde yukardan idare etmezler. Grup kendi içinde arasında tartışarak oy birliği ile karar verir. Çözüm üretme ve öneri getirmede demokratik katılımcılık esastır.
Çalışma hayatında bireyin geleceği ile kurumun geleceği arasında bir kader birliği kurulur. Kişi kurumun bir parçası olur onunla bütünleşir. Kurumun başarılı olması, kalkınması demek çalışanlarında kalkınması demektir. Böylece TKY"nin en önemli hedeflerinden biri hep beraber kalkınma gerçekleşmiş olur. Başka bir kazanım ise TKY felsefesini benimseyen işletmeler “yaşamak için yaşat” politikaları ile hareket etmeleridir. Son yıllarda kalitesiz bir çevrede kaliteli bir yaşam sürdürmenin imkansızlığı şikayeti hep gündeme gelmiştir. Oysa ki, kendi iyiliğimiz için çevremizdeki birimleri de geliştirmeliyiz. TKY"de en önemli hedef Kalite Kontrol yerine Kalitede Güvence dir. Kalite kontrol kalitenin kontrolüne yöneliktir. Kalite güvence ise kalite kontrolünü de içine alan kapsamlı bir kalite sağlama yöntemidir. Bu sistemde kalite kontrolde olduğu gibi kabul edilebilir hata yoktur. Amaç sıfır hataya ulaşmaktır.
Bir mal veya hizmeti herkesin beğenmesi beklenemez. Bu yüzden önce hedef müşteriler belirlenmeli. Sonra bu hedef müşterilere talep ettikleri şartlarda mal veya hizmet üretilmelidir. Amaç bir dünya harikası yaratmak değil, satılabilir mal veya hizmet üretmektir. Bir mal nekadar kaliteli üretilirse üretilsin, eğer alıcının istediği hizmet değilse çok anlam ifade etmeyecektir. Bundan dolayı üretilecek olan hizmet( ürünün) once talebi belirlenmeli, sonra kalite bu hizmetin (ürürnün) üretimine monte edilmelidir. Satılamayan her mal veya hizmet işletmenin zarar etmesi demektir. Hizmetin (ürürnün) kaliteli olması zararı önlemeyecektir. Talep, ihtiyaç göz önünde bulundurularak üretim yapılmalıdır.
TKY çalışmaları üst kademeden başlayarak, politika yayılması şeklinde alt birimlere ulaşmalıdır. ABD, Japonya ve Almanya gibi ülkelerde kalite gelişimi siyasi bir iradeye dayandırılmıştır. Bu yüzden bu konuda en büyük sorumluluk politikacılar, idareciler ve akademisyenler gibi toplumu yönlendirecek insanlara düşmektedir. Özel ve Devlet kurumlarının bu konuda iyi derecede bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bugün için kalite denildiğinde bundan sadece mal ve hizmet kalitesi değil, organizasyonda ürün ve hizmetin ortaya çıkmasında etkili olan tüm faktörler(liderlik kalitesi, yönetim kalitesi, sistem kalitesi, insan kalitesi vs.) anlaşılmaktadır. Kaliteye bir tek alanda değil, tüm alanlarda ulaşılması başlıca hedeftir. İşte toplam kalite, organizasyonlarda bütünsel olarak kaliteye ulaşılmasını amaçlayan bir çağdaş yönetim felsefesidir. Bu çağdaş yönetim anlayışının tüm organizasyonlarda uygulanması gereklidir.
Japon toplumuna özgü olan özellikler, ekonomik başarının sübjektif koşullarını oluşturmaktadır. Toplumun çalışkanlığının, iş yaşamına verdikleri önemin ve işe gösterilen özenin bu başarıdaki önemini vurgulamak gerekmektedir. Kurumun yönetiminde karar alma mekanizması çalışanların alınan kararları uygulama isteği üzerinde olumlu etki yapmaktadır. Japon hükümeti sanayi üretiminin ihtiyacı olan finans kaynağının ucuz bir şekilde elde edilmesi amacıyla halkın tasarruf etmelerini teşvik edici ve kolaylaştırıcı yöntemler uygulamıştır.
Kaliteyi ve verimi artırmanın en başında İnsan Faktörünün geldiğini bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum. İnsana verilen değer ve İnsan üzerine kurulan kalite ve verimlilik hem üretimin kaliteli, verimli olmasını sağlayacak hemde işgörenin işine motive ve mutlu olmasını sağlayacaktır.
Toplam Kalite, verimlilik ve Kalite Çemberi gibi kavramlar günümüzün vazgeçilmez kuramları olduğu gerçektir ve her İnsanın, her işin doğasında vardır. Bunları faaliyete geçirmek ve doğru uygulamak Yönetim Sanatından yatmaktadır.
Bundan dolayıki bir birini bütünleyen değerleri bir araya eksiksiz getirmek ve her bir değeri eşit görmek gerekmektedir. Sonucundan herkes memnun olacaktır.

Dr. Deming"in 14 Noktası;
1. Bir plan yaparak, amacın tutarlılığını sağlayın.
2. Yeni kalite felsefesini benimseyin
3. Toplu denetime bağlı kalmayın.
4. Tedarikçileri yalnızca fiyata göre seçme alışkanlığından vazgeçin.
5. Problemleri saptayın ve sistemi sürekli iyileştirmeye çalışın.
6. Modern iş başında eğitim metodlarını benimseyin.
7. Üretim rakamlarına(miktar) değil, kaliteye ağırlık verin.
8. Korkuyu uzaklaştırın.
9. Bölümler arası engelleri kırın.
10. Başarmak için yöntemleri bulmadan daha iyi verimlilik talep etmeyin.
11. Sayısal kotalar öngören iş standartlarını kaldırın.
12. İş yapma onurunu engelleyen bariyerleri kaldırın.
13. Çok sıkı bir eğitim ve öğretim sistemi kurun.
14. Üst yönetimde, yukarıdaki bu onüç maddeyi hergün vurgulayacak bir yapı oluşturun.


Birlik ve beraberlik ruhuna sahip olamayan, en temel asgari müştereklerde bile bir araya gelemeyen milletler kendi sonlarını hazırlamış olurlar. Bu sebeple Yüce Rabbimiz:

“Allah"a ve Resûl"üne itaat edin ve birbirinizle çekişmeyin. Sonra gevşersiniz ve gücünüz, devletiniz elden gider. Sabırlı olun. Çünkü Allah sabredenlerle beraberdirbuyurmaktadır, ( Enfal, 8/46)

Kalitede her şeyden önce uyumlu olmak, birlik beraberlik içinde çalışmak ve yaşamak en önemli prensiptir. Tartışma ve beyin fırtınası elbette olacaktır, tartışılmayan konular her zaman kafada soru işaretleri bırakır, bu yüzden önemli olan bu beyin fırtınalarından sonra ortak doğru yolu bulmak(ortak Akıl) çok önemlidir. Saygı ve sevgilerimle kaliteli hayırlı günler …

YAZIYA YORUM YAP
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
YORUMLAR 1
Yorumcu
murat 03 Ekim 2009 - 10:14
tamam burada yazılanlar doğru olabilir hocam. <br>fakat piyasa ekonomisi denen bir şey var. bundan haberiniz varmı. yazınızı 5 kez okudum. sizde gelin piyasada esnaflık edin.ondan sonra bu dediklerinizi uygulayın. kolaymı.
YAZARIN DİĞER YAZILARI